Trenuri „made in China” pe căile ferate din România? ARF: chinezii vor putea livra fără dubii primul tren în 18 luni de la semnarea contractului

În ciuda criticilor giganţilor europeni Siemens şi Alstom, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) menţine oferta chinezilor în mega-licitaţia pentru 80 de trenuri noi în România. Mai mult, în urma analizării documentelor suplimentare depuse de chinezi, ARF susţine că rezultă fără dubii că aceştia pot livra primul tren în 18 luni de la semnarea contractului, aşa cum şi-au asumat.
Anemona Andone - mar, 14 ian. 2020, 19:38
Trenuri

ARF a stabilit în septembrie 2019 că oferta asocierii chino – române CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători se situează pe primul loc la licitaţia pentru 40 de rame electrice regionale (RE-R), cu posibilitatea extinderii comenzii la 80 de trenuri.

Nemulţumiţi de clasamentul rezultat, ocupanţii locurilor 2 şi 3, respectiv Alstom şi Siemens au depus contestaţii. Pe 18 noiembrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţiile şi a cerut măsuri de remediere. Doar că de data aceasta, au fost nemulţumiţi toţi cei trei participanţi, care au contestat fiecare decizia CNSC mai departe la Curtea de Apel Bucureşti.

Între timp, pentru că licitaţia nu a mai fost suspendată, ARF a emis un nou proces verbal al procedurii pe 13 ianuarie. În noul document, ARF susţine că le-a cerut chinezilor documente suplimentare şi un calendar realist de livrare a trenurilor, aşa cum se menţiona în decizia CNSC.

În urma analizării răspunsului primit de la chinezi în 30 decembrie 2019, reprezentanţii ARF susţin, printre altele, că „rezultă fără dubii că ofertantul va fi capabil să respecte termenul ofertat pentru livrarea primei RE-R, de 18 luni de la semnarea contractului”.

De asemenea, ARF le-a mai cerut tututor celor trei participanţi să completeze până pe 17 ianuarie două tabele din care să rezulte consumul de energie al trenurilor pe rutele Bucureşti – Predeal şi Bucureşti – Constanţa.

Rămâne de văzut dacă trenul chinezesc va trece şi de proba consumului de energie, dar mai ales care vor fi deciziile Curţii de Apel Bucureşti în cazul contestaţiilor.

Amintim că licitaţia ARF pentru trenuri a declanşat un adevărat război al contestaţiilor, după ce oferta chinezilor a fost plasată pe primul loc.

Alstom susţinea în contestaţie, printe altele, că trenul oferit de chinezi nu poate fi realizat conform Standardelor Tehnice de Interoperabilitate în 18 luni. În plus, producătorul european îi mai acuza pe chinezi că întârzie în mod notoriu termenele de livrare a produselor. Tot legat de chinezi, Alstom afirma că preţul trenurilor acestora este neobişnuit de scăzut, cu peste 20% mai mic decât al celorlalţi doi competitori. Producătorul european mai spunea despre cel din China că a prezentat un consum neobişnuit de scăzut de energie.

La rândul său, Siemens îi acuza pe chinezi că practică preţuri de dumping şi că primesc ajutoare de stat de la guvernul chinez. De asemenea, din cauza acestor preţuri, calitatea produselor livrate de CRRC ar avea de suferit. Siemens adăuga că modelul propus de chinezi există doar pe hârtie şi că este nevoie de 40 de luni pentru ca acesta să fie omologat în UE şi să fie aprobat conform Standardelor Tehnice de Interoperabilitate (STI). În aceste condiţii, cei de la Siemens se întreabau cum de au promis chinezii că vor livra primul tren în 18 luni şi au şi primit punctaj maxim la această cerinţă.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.
 
Valoarea estimată se regăsește în intervalul:
– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță
– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.
 
Până la termenul limită din 19 iulie, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.
 
În final, punctajele acordate celor trei companii pentru ofertele propuse la licitaţia organizată de ARF au fost următoarele:
– pe primul loc, CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, cu 89 de puncte – 1,48 miliarde de lei
– pe locul doi, Alstom Ferroviaria SpA – Alstom Transport SA, cu 78,69 de puncte – 1,7 miliarde de lei
– locul trei este ocupat de Siemens Mobility, cu 78,47 de puncte – 1,67 miliarde de lei
 
Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
 Contribuabilii persoane juridice trebuie să depună declaraţiile D 100 şi D 101 până la data de 25 iunie inclusiv, ...
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Vineri, 28 ianuarie, se depun candidaturile la licitația pentru proiectarea și execuția structurii de rezistență a secțiunii ...