80 de trenuri noi în România: contestaţiile Alstom şi Siemens au fost admise parţial, oferta chinezilor trebuie reevaluată

Contestaţiile Alstom şi Siemens la mega-licitaţia de aproape un miliard de euro pentru 80 de trenuri noi în România au fost admise parţial. Astfel, Autoritatea pentru Reformă Feroviară este obligată să reevalueze oferta chinezilor parteneri cu Astra Vagoane Călători, declarată iniţial pe primul loc.
Anemona Andone - lun, 02 dec. 2019, 11:23
80 de trenuri noi în România: contestaţiile Alstom şi Siemens au fost admise parţial, oferta chinezilor trebuie reevaluată

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis pe 29 noiembrie o parte din contestaţiile depuse de giganţii europeni Alstom şi Siemens la licitaţia ARF pentru achiziţia a până la 80 de trenuri noi care ar urma să circule pe căile ferate române.

Conform deciziei CNSC, ARF este obligată să reevalueze oferta declarată iniţial pe primul loc.

„În ceea ce priveste oferta depusa de asocierea CRRC Qingdao Sifang Co.Ltd – ASTRA VAGOANE SA:

– Dispune comisiei de evaluare şi experţilor cooptaţi analiza suplimentară privind îndeplinirea cerinţei de la pct. 1.2.1 din caietul de sarcini, prin care autoritatea contractantă a impus ca vehiculul să fie bazat pe „un design dovedit (verificat în exploatare) şi care să îndeplinească cerinţele specificate în caietul de sarcini”.

– Dispune comisiei de evaluare să-i solicite ofertantului CRRC-Astra un calendar realist privind implementarea standardelor de interoperabilitate, a obţinerii autorizaţiilor şi avizelor obligatorii, probat pe prezentarea unor demersuri anterioare similare finalizate cu succes, conform motivării”, se arată în decizia CNSC.

De asemenea, Consiliul mai dispune stabilirea unui unic mod de calcul al consumului de energie electrică mediu/km, pentru RE-R fără călători, aplicabil tuturor celor trei participanţi la licitaţie.

„După stabilirea acestei unice metode/algoritm/mod de calcul, comisia de evaluare va introduce parametrii proprii prezentaţi de cei trei ofertanti, împreună cu indicatorii obligatoriu impuşi prin documentaţia de atribuire şi va stabili valorile finale pentru costul consumului de energie pe 15 ani pentru fiecare ofertă în parte”, se mai arată în decizia CNSC.

Această decizie poate fi atacată mai departe la Curtea de Apel Bucureşti. În cazul în care nu va fi atacată, ARF va trebui să reevalueze oferta chinezilor. Rămâne de văzut dacă în urma acestor contestaţii, oferta CRRC – Astra Vagoane Călători se va menţine pe primul loc.

Din cauza contestaţiilor depuse la finele lunii septembrie de Alstom Ferroviaria şi Siemens Mobility, licitaţia organizată de ARF a fost suspendată până la primirea deciziilor CNSC.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători.

Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice. Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

– 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță,

– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

În final, punctajele acordate celor trei companii pentru ofertele propuse la licitaţia organizată de ARF erau următoarele:

– pe primul loc, CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, cu 89 de puncte – 1,48 miliarde de lei

– pe locul doi, Alstom Ferroviaria SpA – Alstom Transport SA, cu 78,69 de puncte – 1,7 miliarde de lei

– locul trei este ocupat de Siemens Mobility, cu 78,47 de puncte – 1,67 miliarde de lei

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...