1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Trenuri noi pentru România: Siemens a mai depus o contestaţie la licitaţia de un miliard de euro şi cere iar descalificarea chinezilor

După contestaţia depusă la finele lunii trecute, Siemens Mobility a mai formulat încă una la licitaţia de aproape un miliard de euro pentru achiziţia a 80 de trenuri pentru România. Gigantul german invocă un motiv nou pentru descalificarea ofertei chinezilor care s-au situat pe primul loc la licitaţia organizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

16 oct, 2019 | | ECONOMICA.net

Deşi contestaţiile depuse la finele lunii trecute de Alstom şi Siemens Mobility nu au fost încă soluţionate, gigantul german a formulat una nouă, care a fost înregistrată luni, 14 octombrie, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Mai nou, producătorul german de material rulant susţine că oferta chinezilor ar trebui descalificată din cauza modului în care aceştia au transmis unele documente suport pentru DUAE (Document Unic de Achiziție European).

Mai exact, chinezii ar fi trimis prin e-mail informaţii solicitate de ARF, argumentând că nu le-au putut urca în platforma de achiziţii publice SICAP, din cauză că nu ar fi funcţionat în acea perioadă. Dar, acceptarea de către comisia ARF a modalităţii de răspuns a chinezilor ar fi contrară prevederilor legale, susţine Siemens Mobility.

Din cauza contestaţiilor depuse la finele lunii septembrie de Alstom Ferroviaria şi Siemens Mobility, licitaţia organizată de ARF a fost suspendată până la primirea deciziilor CNSC.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia vizează iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice. 

Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

- 1.707.125.000 lei, fără TVA, contravaloarea a 40 rame cu 15 ani mentenanță -

- 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

Până la termenul limită din 19 iulie, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

În final, punctajele acordate celor trei companii pentru ofertele propuse la licitaţia organizată de ARF sunt următoarele:

- pe primul loc, CRRC Qingdao Sifang - Astra Vagoane Călători, cu 89 de puncte - 1,48 miliarde de lei

- pe locul doi, Alstom Ferroviaria SpA - Alstom Transport SA, cu 78,69 de puncte - 1,7 miliarde de lei

- locul trei este ocupat de Siemens Mobility, cu 78,47 de puncte - 1,67 miliarde de lei

Noile rame vor circula cu viteză maximă de 160 km/h. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare - POIM , iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat. ARF are calitatea de beneficiar direct în cadrul POIM, în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului, pentru fondurile alocate sectorului de transport feroviar.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO