Trenuri pentru Metroul de Drumul Taberei: Chinezii și spaniolii contestă și la Curtea de Apel București, după ce au pierdut la CNSC

Asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători și spaniolii de la CAF au mers și la Curtea de Apel București, după ce contestațiile lor la licitația pentru trenuri destinate Metroului de Drumul Taberei au fost respinse de către CNSC. Amintim că ofertele celor doi contestatori au fost respinse de Metrorex, singura oferta acceptabilă și declarată câștigătoare fiind cea a Alstom.
Anemona Andone - mie, 22 iul. 2020, 06:50
Trenuri pentru Metroul de Drumul Taberei: Chinezii și spaniolii contestă și la Curtea de Apel București, după ce au pierdut la CNSC

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins pe 6 iulie contestațiile la licitația pentru trenuri destinate Magistralei 5 de metrou, câștigată de Alstom.

Astfel, CNSC a constatat că decizia Metrorex- de a respinge ofertele contestatorilor, ca fiind inacceptabile și neconforme – a fost una corectă și legală. Autoritatea din domeniul contestațiilor a reținut că ofertele celor doi contestatori nu au respectat cerința din caietul de sarcini privind greutatea pe osie, de maximum 14 tone (foto jos).

Nemulțumiți de decizia CNSC, chinezii au formulat plângere pe 21 iulie, potrivit datelor de pe site-ul CNSC și portal.just.ro. De asemenea, și spaniolii de la CAF au atacat pe 20 iulie decizia CNSC din 6 iulie la Curtea de Apel București.

Rămâne de văzut dacă după continuarea scandalului la Curtea de Apel București va fi menținută decizia CNSC și se va putea semna contractul pentru noile trenuri de metrou.

VEZI AICI DECIZIA CNSC privind contestațiile la licitația pentru trenuri de metrou.

Amintim că Metrorex a acceptat o singură ofertă din cele cinci propuneri prezentate pentru achiziția de rame de metrou destinate tronsonului Drumul Taberei – Eroilor – Iancului din Magistrala 5.

În vara anului trecut, Metrorex primise cinci oferte la licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri destinate Magistralei 5 de metrou.

Cele cinci oferte proveneau de la:

1. Hyundai Rotem Company – Romansys (Coreea de Sud)

2. JSC Metrowagonmash (Rusia)

3. Alstom Transport (Franţa)

4. Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles – Atelierele CFR Griviţa (Spania – România)

5. CRRC Qingdao Sifang Co., Ltd. – ASTRA VAGOANE CALATORI (China – România)

Metrorex a lansat pe 22 martie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri care vor circula pe tronsonul Drumul Taberei – Iancului al Magistralei 5. În primă fază vor fi cumpărate 13 trenuri pentru secţiunea Eroilor – Râul Doamnei, urmând ca ulterior să mai fie achiziţionate încă 17. Valoarea estimată a contractului pentru cele 30 de ramei noi este de 1,2 miliarde de lei (255 milioane de euro), adică 8,5 milioane de euro/bucata.

Metroul de Drumul Taberei va fi deschis anul acesta, conform celor mai recente estimări oficiale. Pentru început, pe noua magistrală vor circula trenuri aduse de pe alte magistrale, până vor sosi cele vizate de această achiziție.

Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Trenurile de metrou Alstom Metropolis (galerie foto) circulă în orașe precum Budapesta (video jos), Varșovia, Singapore, Shanghai, Nanjing, Buenos Aires, São Paulo, Lima, Santiago, Barcelona, Istanbul, Santo Domingo, Chennai, Kochi, Sydney, Amsterdam și Xiamen.

Te-ar mai putea interesa și
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că minele din întreaga lume vor avea probleme în a......
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...