Trenuri pentru Metroul de Drumul Taberei: Chinezii și spaniolii contestă și la Curtea de Apel București, după ce au pierdut la CNSC

Asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători și spaniolii de la CAF au mers și la Curtea de Apel București, după ce contestațiile lor la licitația pentru trenuri destinate Metroului de Drumul Taberei au fost respinse de către CNSC. Amintim că ofertele celor doi contestatori au fost respinse de Metrorex, singura oferta acceptabilă și declarată câștigătoare fiind cea a Alstom.
Anemona Andone - mie, 22 iul. 2020, 06:50
Trenuri pentru Metroul de Drumul Taberei: Chinezii și spaniolii contestă și la Curtea de Apel București, după ce au pierdut la CNSC

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins pe 6 iulie contestațiile la licitația pentru trenuri destinate Magistralei 5 de metrou, câștigată de Alstom.

Astfel, CNSC a constatat că decizia Metrorex- de a respinge ofertele contestatorilor, ca fiind inacceptabile și neconforme – a fost una corectă și legală. Autoritatea din domeniul contestațiilor a reținut că ofertele celor doi contestatori nu au respectat cerința din caietul de sarcini privind greutatea pe osie, de maximum 14 tone (foto jos).

Nemulțumiți de decizia CNSC, chinezii au formulat plângere pe 21 iulie, potrivit datelor de pe site-ul CNSC și portal.just.ro. De asemenea, și spaniolii de la CAF au atacat pe 20 iulie decizia CNSC din 6 iulie la Curtea de Apel București.

Rămâne de văzut dacă după continuarea scandalului la Curtea de Apel București va fi menținută decizia CNSC și se va putea semna contractul pentru noile trenuri de metrou.

VEZI AICI DECIZIA CNSC privind contestațiile la licitația pentru trenuri de metrou.

Amintim că Metrorex a acceptat o singură ofertă din cele cinci propuneri prezentate pentru achiziția de rame de metrou destinate tronsonului Drumul Taberei – Eroilor – Iancului din Magistrala 5.

În vara anului trecut, Metrorex primise cinci oferte la licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri destinate Magistralei 5 de metrou.

Cele cinci oferte proveneau de la:

1. Hyundai Rotem Company – Romansys (Coreea de Sud)

2. JSC Metrowagonmash (Rusia)

3. Alstom Transport (Franţa)

4. Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles – Atelierele CFR Griviţa (Spania – România)

5. CRRC Qingdao Sifang Co., Ltd. – ASTRA VAGOANE CALATORI (China – România)

Metrorex a lansat pe 22 martie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri care vor circula pe tronsonul Drumul Taberei – Iancului al Magistralei 5. În primă fază vor fi cumpărate 13 trenuri pentru secţiunea Eroilor – Râul Doamnei, urmând ca ulterior să mai fie achiziţionate încă 17. Valoarea estimată a contractului pentru cele 30 de ramei noi este de 1,2 miliarde de lei (255 milioane de euro), adică 8,5 milioane de euro/bucata.

Metroul de Drumul Taberei va fi deschis anul acesta, conform celor mai recente estimări oficiale. Pentru început, pe noua magistrală vor circula trenuri aduse de pe alte magistrale, până vor sosi cele vizate de această achiziție.

Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Trenurile de metrou Alstom Metropolis (galerie foto) circulă în orașe precum Budapesta (video jos), Varșovia, Singapore, Shanghai, Nanjing, Buenos Aires, São Paulo, Lima, Santiago, Barcelona, Istanbul, Santo Domingo, Chennai, Kochi, Sydney, Amsterdam și Xiamen.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul finlandez a prezentat în parlament propunerea oficială de aderare la NATO
Guvernul finlandez a prezentat în parlament propunerea oficială de aderare la NATO
Guvernul finlandez a prezentat luni în parlament propunerea oficială de aderare la NATO, potrivit ministrului de externe Pekka Haavisto, informează DPA....
Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori şi îmbătrâneşte mai rapid decât restul UE
Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori şi îmbătrâneşte mai rapid decât restul UE
Populaţia Italiei a scăzut sub 59 de milioane de locuitori, iar ţara îmbătrâneşte într-un ritm mult mai rapid decât ...
Virgil Popescu, întrebat dacă Guvernul ia în calcul administrarea rafinăriei Lukoil din Ploiești: “Toate rafinăriile procesează acum țiței non-rusesc”
Virgil Popescu, întrebat dacă Guvernul ia în calcul administrarea rafinăriei Lukoil din Ploiești: “Toate rafinăriile ...
Ministrul Energiei a dat de înțeles că statul român nu va prelua administrarea rafinăriei Lukoil din Ploiești, pentru ...
Atragerea capitalului de risc, un impuls necesar dezvoltării economiei
Atragerea capitalului de risc, un impuls necesar dezvoltării economiei
Mai sunt doar două zile până la debutul primului forum internațional de venture capital din România! Eveniment ce a ...