1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Trenuri România – Bulgaria: numărul călătorilor a scăzut de peste patru ori din 2014, deşi de atunci se circulă şi pe podul Calafat – Vidin

Numărul călătorilor care circulă cu trenul între România şi Bulgaria a scăzut de peste patru ori în ultimii ani, deşi ţara noastră a fost conectată de ţara vecină cu un nou pod feroviar, Calafat – Vidin. Situaţia este şi mai dramatică atunci când vine vorba de conexiunea cu Serbia.

20 aug, 2019 | | ECONOMICA.net

Circa 7.600 de călători au mers anul trecut cu trenul între România şi Bulgaria, de peste patru ori mai puţini decât în 2014, potrivit datelor Ministerului Transporturilor. Asta deşi în acel an au fost introduse trenuri şi pe noul pod Calafat – Vidin.

O posibilă explicaţie pentru numărul tot mai redus de călători ar fi călătoria prea lungă dintre Bucureşti şi Giurgiu. Şi asta din cauză că trenurile ocolesc prin Videle, de la prăbuşirea în 2005 a podului de la Grădiştea în urma inundaţiilor. 

În ceea ce priveşte legăturile feroviare cu Serbia, traficul de călători către această ţară a fost suspendat încă de anii trecuţi, potrivit răspunsului ministrului Transporturilor Răzvan Cuc la o interpelare a deputatului USR Nicolae Daniel Popescu.

Şeful Transporturilor a transmis situaţia călătorilor în perioada 2012 – 2018 între statele România şi Bulgaria, respectiv între România şi Serbia (foto jos).

Cuc a menţionat că în perioada 7 iunie 2019 – 7 octombrie 2019, trenurile spre Bulgaria au în componenţa lor vagoane care circulă la Halkali (Turcia) şi Thessaloniki (Grecia).

Primul tren de călători a traversat podul Calafat - Vidin în primăvara lui 2014. Valoarea investiţiei pentru podul mixt Calafat-Vidin, în cazul României, a fost de 27.538.471,88 euro, sursa de finanţare fiind asigurată de Comisia Europeană, cu fonduri nerambursabile (75%) şi de Guvernul României, cu fonduri de la bugetul de stat (25%)

Construcţia, al doilea punct de trecere peste Dunăre, a fost inaugurat în  iunie 2013 şi are o lungime de aproximativ 2 kilometri, 4 benzi rutiere (două pe fiecare sens), o linie simplă de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO