Trezoreria Statului a obţinut un excedent bugetar de 368,5 milioane lei în 2013

Execuţia bugetului Trezoreriei Statului la data de 31 decembrie 2013 s-a încheiat cu un excedent de 368,5 milioane lei, potrivit unui proiect de hotărâre privind aprobarea bilanţului general şi a contului de execuţie a bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2013, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 07:53
Trezoreria Statului a obţinut un excedent bugetar de 368,5 milioane lei în 2013

Veniturile bugetului Trezoreriei Statului, de 1,29 miliarde lei, reprezintă în principal dobânzi încasate aferente soldului contului curent general al Trezoreriei Statului păstrat la Banca Naţională a României, dobânzi acumulate aferente titlurilor de stat de tip benchmark, dobânzi din finanţarea temporară a deficitelor bugetare şi refinanţarea datoriei publice.

Cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului, în sumă de 923,23 milioane lei, reprezintă dobânzi aferente datoriei publice interne directe (751,98 milioane lei), dobânzi la depozite şi disponibilităţi păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului (150,04 milioane lei), precum şi alte cheltuieli (21,2 milioane lei).

Bugetul iniţial al Trezoreriei Statului pe anul 2013 prevedea venituri în sumă de 1,1 miliarde lei şi cheltuieli în sumă de 1,1 miliarde lei, cu un excedent bugetar în sumă de 8,79 milioane lei.

Bilanţul general al Trezoreriei Statului întocmit la data de 31 decembrie 2013 prezintă în activul şi pasivul său suma de 29,19 miliarde lei şi reflectă resursele financiare ale sectorului public păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, depozitele, deficitele şi excedentele bugetare.

Disponibilităţile băneşti şi casa sunt în sumă de 6,24 miliarde lei, din care disponibilităţi aflate în contul curent general al Trezoreriei Statului la BNR – 4,53 miliarde lei, depozite reprezentând fonduri ale statului aflate în administrarea Eximbank-SA – 1,55 miliarde lei.

Alte active, în sumă de 2,21 milioane lei reprezintă în principal dobânzi de plătit din bugetul Trezoreriei Statului aferente disponibilităţilor şi depozitelor instituţiilor publice şi ale operatorilor economici, calculate pentru luna decembrie 2013 cu scadenţa de plată în prima zi lucrătoare a anului 2014.

Deficitele bugetare sunt finanţate temporar din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului şi prezentau la finalul anului trecut un sold în sumă de 22,94 miliarde lei, din care deficit al bugetului de stat în sumă de 19,46 miliarde lei, format din deficitul curent al bugetului de stat înregistrat în anul 2013 în sumă de 19,18 miliarde lei şi deficitul din anii precedenţi nefinanţat prin împrumuturi de stat în suma de 285,86 milioane lei.

Disponibilităţile şi depozitele aflate în conturi deschise la Trezoreria Statului la data de 31 decembrie 2013 erau în sumă de 15,93 miliarde lei, din care: disponibilităţi la vedere ale instituţiilor publice şi operatorilor economici – 12,47 miliarde lei, depozite (exclusiv depozite din excedente) constituite din disponibilităţile instituţiilor şi operatorilor economici – 961,49 milioane lei, disponibilităţi din certificate de depozit ale populaţiei – 313,04 milioane lei.

La finele anului 2013, Administraţia Fondului pentru Mediu are constituite depozite din excedentul bugetului fondului pentru mediu în sumă de 1,1 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția pentru achiziționarea a 100% din părțile sociale ale companiilor Parmafood......
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...