Tribunalul Galaţi: Şeful CJ Brăila, arest la domiciliu

Tribunalul Galaţi a decis vineri seara ca preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, să fie arestat la domiciliu.
Economica.net - vin, 08 aug. 2014, 19:18
Tribunalul Galaţi: Şeful CJ Brăila, arest la domiciliu

Aceaşi decizie a fost luată şi în cazul vicepreşedintelui CJ Brăila, Florin Mija. Instanţa decis ca şeful biroului Achiziţii publice din aceeaşi instituţie, Nicolae Moisiu, să fie cercetat sub control judiciar.

Decizia nu este definitivă, iar DNA a făcut contestaţie.

Procurorii anticorupţie Galaţi au cerut vineri Tribunalului Galaţi arestarea preventivă a celor trei.

Şeful CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost reţinut în noaptea de joi spre vineri de procurorii DNA fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată şi de conflict de interese.

Alături de el au fost reţinuţi vicepreşedintele CJ Brăila, Florin Mija, şi şeful biroului Achiziţii publice din aceeaşi instituţie, Nicolae Moisiu. Cei doi au fost membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice la data faptelor şi sunt acuzaţi de abuz în serviciu în formă continuată.

DNA susţine că, în perioada 2009-2010, Gheorghe Bunea Stancu, ordonator principal de credite, şi ceilalţi doi inculpaţi şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila.

Potrivit procurorilor, modul în care au fost organizate şi derulate procedurile de achiziţie publică în perioada de referinţă a condus la situaţia ca trei societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, fiind practic singurele firme care participă şi câştigă contracte pe plan local şi judeţean.

‘În situaţia în care existau şi alţi ofertanţi, firmele agreate fie ofereau preţul cel mai mic, fie îndeplineau ‘anumite’ condiţii apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, situaţie care, în mod inevitabil, a condus la câştigarea procedurilor respective. Interesul preşedintelui CJ pentru câştigarea procedurilor de achiziţie publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acţionar la această firmă’, se explică într-un comunicat al DNA.

DNA menţionează că s-a ajuns la această situaţie din cauza exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar şi a gestionării ineficiente a bugetului local de către şeful CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, cauzându-se un prejudiciu de aproximativ 3 milioane lei şi vătămarea intereselor legitime ale agenţilor economici care au participat la procedurile de achiziţii publice şi au fost descalificaţi în mod discriminatoriu.

În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii: Georgel Ghenea, Jenica Dumitraşcu, Vasile Puia, Ionică Popescu, Ionel Puşcă, funcţionari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptei, pentru abuz în serviciu în formă continuată, Vasile Soare şi Cristian Stăncic, administratori ai unor firme, pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată, Camelia Bratu, Cornel Grigore şi Gheorghe Ciudatu, diriginţi de şantier, la data faptei, pentru abuz în serviciu.

DNA mai precizează că diriginţii de şantier au avizat situaţii de plată pentru lucrări, în septembrie 2009, deşi procesele verbale de recepţie a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...