Troleibuze noi în București: Licitația PMB, suspendată după ce Solaris și Skoda au contestat prețul

Licitația Primăriei Municipiului București (PMB) pentru achiziția a 100 de troleibuze este suspendată, fiind depășite termenele - limită pentru depunerea ofertelor, stabilite până acum. Motivul? Polonezii de la Solaris și cehii de la Skoda au contestat caietul de sarcini. Aceștia sunt nemulțumiți, printre altele, de prețul troleibuzelor, pe care îl consideră prea mic. Pe 16 septembrie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) le-a admis o parte din contestații și a dispus majorarea valorii achiziției.
Anemona Andone - mar, 27 sept. 2022, 22:03
Troleibuze noi în București: Licitația PMB, suspendată după ce Solaris și Skoda au contestat prețul

Ofertele la licitația Primăriei Capitalei urmau să fie depuse până pe 26 septembrie, conform calendarului actualizat din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Asta după ce și termenul inițial de 14 septembrie fusese depășit.

La momentul editării acestei știri, licitația apare ca fiind suspendată. Cel mai probabil, suspendarea are legătură cu contestațiile depuse de producătorul polonez Solaris și cehii de la Skoda.

Cele două companii au contestat la CNSC valoarea estimată a troleibuzelor, despre care au argumentat că este prea mică.

De asemenea, au atacat și termenul de livrare a troleibuzelor, de până la 14 luni, cerând ca acesta să fie extins la 24 de luni. În plus, au contestat și unele cerințe tehnice, legate de numărul de locuri pentru pasageri, autonomia troleibuzului și puterea motorului.

„Admite contestațiile în privința valorii estimate a achiziției, termenului de livrare a produselor, capacității de transport și autonomiei troleibuzului și obligă autoritatea contractantă la modificarea cerințelor corelative în 20 de zile”, se arată în decizia CNSC.

contestatie trolee

 

 

 

 

 

 

 

Rămâne de văzut când va fi deblocată licitația și ce producători vor depune oferte.

Primăria Municipiului București (PMB) a lansat pe 11 august 2022 licitația pentru achiziția a 100 de troleibuze, după eșecul contractării cu asocierea turco – germană Bozankaya – Sileo. Valoarea estimată a achiziției la momentul lansării licitației era de 273,109 milioane de lei.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor era inițial 14 septembrie 2022, iar troleibuzele urmau să fie livrate în 14 luni.

Cele 100 de troleibuze noi, din gama de 12 m, vor avea podeaua complet coborâtă, spațiu destinat cărucioarelor pentru persoane cu dizabilități, computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS, sistem de informare audio-video și aer condiționat. Totodată, acestea urmau să dețină o autonomie minimă de 20 de km.

Garanția funcționării este de minimum 300.000 km de la data punerii în exploatare sau minimum cinci ani pentru troleibuz în ansamblu și pentru toate componentele acestuia, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera efectuată în această perioadă.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...