Trudeau este îngrijorat că Statele Unite ar putea să impună noi taxe Canadei pentru importurile de aluminiu și oțel

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat vineri că ezită să meargă la Washington săptămâna viitoare la un summit ce marchează intrarea în vigoare a noului acord Alena, din cauza îngrijorărilor cu privire la posibilitatea impunerii de taxe de către SUA importurilor de aluminiu canadian, transmite AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 04 iul. 2020, 05:59
Trudeau este îngrijorat că Statele Unite ar putea să impună noi taxe Canadei pentru importurile de aluminiu și oțel

„Suntem încă în discuţii cu americanii pentru a vedea dacă va avea loc un summit trilateral săptămâna viitoare”, a declarat Trudeau în timpul unui briefing de presă.

„Suntem în mod evident îngrijoraţi de problema taxelor pentru aluminiu şi oţel pe care americanii le-au menţionat recent”, a spus şeful guvernului canadian.

O altă sursă de îngrijorare pentru premier o reprezintă „situaţia sanitară şi coronavirusul care afectează încă” cele trei ţări, în condiţiile în care SUA este cea mai afectată ţară de pandemia de COVID-19, cu peste 2.7 milioane de cazuri de îmbolnăvire şi 128.000 de decese.

Preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador a confirmat că se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump săptămâna viitoare la Washington.

„Confirm că am primit o invitaţie din partea guvernului SUA pentru o vizită oficială de lucru pe 8 şi 9 iulie”, a anunţat marţi ministrul mexican al afacerilor externe Marcelo Ebrard.

La începutul acestei săptămâni, premierul Justin Trudeau a făcut referire public la zvonurile care circulă conform cărora Donald Trump ar putea reimpune taxe la importurile de aluminiu canadian. Trudeau a evidenţiat că SUA nu au o capacitate de producţie suficientă şi, prin urmare, au nevoie de aluminiul canadian pentru industriile de automobile şi de înaltă tehnologie.

Pe 17 iunie, reprezentantul american pentru comerţ Robert Lighthizer a avertizat Congresul că administraţia Trump este dispusă să adopte măsuri cât de des va fi necesar în cazul unor eventuale încălcări ale noului acord.

Noul acord de liber schimb (AEUMC) care leagă SUA, Canada şi Mexic a intrat în vigoare miercuri, într-un moment în care frontierele dintre cele trei ţări sunt parţial închise din cauza pandemiei. Acordul Alena (acordul de liber schimb nord-american) datând din 1994 era considerat în unanimitate ca fiind depăşit.

În iunie 2018, în timpul renegocierii acordului, preşedintele Donald Trump nu a ezitat să introducă taxe punitive la importurile de aluminiu canadian, provocând uimirea aliatului său istoric.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...