Trump a fost pus sub acuzare. Procesul ar putea avea loc, cel mai probabil, în februarie

Donald Trump a fost trimis miercuri în judecată în cadrul unei proceduri de destituire, devenind astfel al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite ajuns în această situaţie, notează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 19 dec. 2019, 05:55
Trump a fost pus sub acuzare. Procesul ar putea avea loc, cel mai probabil, în februarie

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a adoptat, cu 230 de voturi pentru, 197 contra şi o abţinere, potrivit unor linii strict partizane, capătul de acuzare „abuz de putere” împotriva miliardarul republican. al doilea capăt de acuzare împotriva lui Donald Trump, obstrucţionarea activităţii Congresului, din cauza refuzului său de a participa la ancheta în vederea destituirii care îl vizează. Camera, aflată sub controlul democraţilor, a adoptat acest capăt de acuzare cu 229 de voturi pentru, 198 contra şi o abţinere, potrivit unor linii strict partizane (cu patru excepţii).

Senatul va trebui să organizeze procesul, probabil în ianuarie. Republicanii, majoritari în Camera superioară, nu şi-au ascuns intenţia de a-l achita.

Preşedintele american, Donald Trump, a denunţat miercuri seară din Michigan „ura” democraţilor din Congres, la scurt timp după punerea sa sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, scrie AFP.

„În timp ce creăm locuri de muncă şi ne batem pentru Michigan, stânga radicală din Congres este roasă de invidie, ură şi furie, şi vedeţi ce se întâmplă”, a declarat el în cursul unui miting de campanie în oraşul Battle Creek.

„Democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani”, a adăugat el.

Ce se va întâmpla în Senat

Camera Reprezentanţilor ar trebui să-i desemneze pe cei care vor prezenta cazul împotriva lui Trump în Senat, lucru care ar uma să se întâmple joi, înainte de începerea vacanţei de sărbători, scrie News.ro.

Liderii republican şi democrat din Senat, Mitch McConnell şi Chuck Schumer, au viziuni diferite în legătură cu modul în care ar trebui să se desfăşoare procedura.

Liderul Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi nu a precizat când va prezenta oficial Senatului articolele pentru care preşedintele este inculpat, condiţie necesară pentru declanşarea procedurii din Senat.

Următorii paşi ar urma să aibă loc în luna ianuarie, când Trump se va afla în faţa Senatului, care va trebui să decidă dacă ar trebui să fie condamnat şi demis.

Senatul este însă controlat de republicani, care nu au dat nici cel mai mic semn ca ar intenţiona să-l găsească vinovat pe Donald Trump. Pentru ca acesta să fie condamnat, este necesară o majoritate de două treimi dintre cei 100 de membri.

Preşedintele Curţii Supreme John Roberts va prezida procesul. Cei desemnaţi de Camera Reprezentanţilor vor prezenta cazul împotriva lui Trump şi echipa juridică a preşedintelui va răspunde acuzaţiilor, Senatori vor avea rolul de juraţi. Procesul ar purtea implica depoziţii ale martorilor şi un program istovitor cu proceduri durând şase zile pe săptămână timp de şase săptămâni.

Liderul republican din Senat Mitch McConnell a declarat însă că majoritatea din Senat ar putea aproba o procedură mai scurtă, votând asupra celor două articole referitoare la inculparea preşedintelui.

 

 Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 au fost ceilalţi doi preşedinţi puşi sub acuzare. Richard Nixon, vizat de scandalul Watergate, a preferat să demisioneze, în 1974, înaintea unei destituiri certe.

”Ziua de astăzi marchează punctul culminant al unuia dintre cele mai ruşinoase episoade politice din istoria ţării, Fără a avea nici măcar un singur vot din partea republicanilor şi fără a avea nicio dovadă a vreunei nereguli, democraţii au forţat adoptarea articolelor nelegitime privind inculparea preşedintelui donald Trump, în Camersa Reprezentanţilor. Demoraţii au ales să acţioneze în mod partizan în pofida faptului că preşedintele nu a făcut nimic greşit. Săptămâni de audieri au dovedit că nu a făcut nimic greşit.”, se arată într-o declaraţie a secretarului de presă al Casei Albe.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...