Trump a vorbit la telefon cu Putin, Merkel şi Hollande

Conform unei agende anunţate dinainte de Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a purtat sâmbătă convorbiri telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele francez Francois Hollande şi cu premierii Japoniei şi Australiei, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.
Economica.net - Dum, 29 ian. 2017, 06:37
Trump a vorbit la telefon cu Putin, Merkel şi Hollande

Potrivit unor declaraţii ale Kremlinului, citate de Reuters şi DPA, Trump şi Putin au fost de acord că Statele Unite şi Rusia trebuie să îşi coordoneze acţiunile împotriva Statului Islamic, cu scopul de a înfrânge această organizaţie şi „alte grupuri teroriste din Siria”. Cei doi lideri şi-au exprimat dorinţa de a dezvolta relaţiile bilaterale „pe o bază constructivă, de la egal la egal şi în reciproc avantajoasă”. Alte subiecte abordate au fost dosarul nuclear iranian, Ucraina, conflictul israeliano-palestinian, peninsula coreeană şi relaţiile comerciale.

Trump şi Putin au convenit să păstreze contactul în mod regulat, dar Reuters remarcă absenţa din comunicatul Kremlinului a oricărei menţiuni a unei relaxări a sancţiunilor împotriva Rusiei.

Agenţia EFE preia un anunţ al Casei Albe: preşedintele american a acceptat invitaţia Angelei Merkel de a participa la summit-ul G-20 de la Hamburg, în iulie. Din convorbirea celor doi, AFP menţionează şi precizarea administraţiei prezidenţiale a SUA, potrivit căreia Trump şi Merkel au subliniat „importanţa fundamentală a NATO în cadrul unei relaţii transatlantice mai largi şi rolul său în asigurarea păcii şi stabilităţii” comunităţii Atlanticului de Nord. Aceeaşi sursă anunţă că preşedintele urmează să fie în curând gazda cancelarului, la Washington.

Sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei, după anexarea Crimeei, pot fi ridicate doar după implementarea acordurilor de la Minsk, a afirmat în convorbirea cu Donald Trump preşedintele Franţei, Francois Hollande. Acesta a mai susţinut, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat de EFE, că protecţionismul este „un răspuns fără ieşire” la incertitudinile şi instabilitatea pe plan mondial. Hollande a subliniat şi necesitatea „de a se respecta strict şi de a se aplica integral” acordul nuclear cu Iranul, dar a recunoscut că este nevoie de „vigilenţă” faţă de atitudinea Teheranului în regiune.

În ceea ce priveşte declaraţiile lui Trump în favoarea dezmembrării Uniunii Europene, Hollande şi-a reafirmat intenţia de a întări construcţia europeană în toate aspectele, inclusiv apărarea. El a susţinut însă şi „caracterul indispensabil al NATO”.

În convorbirea cu premierul japonez Shinzo Abe, preşedintele american şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea Japoniei, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Cei doi au convenit să se consulte cu privire la ameninţările Coreei de Nord. Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale americane a anuţat, într-un mesaj pe Twitter, că Trump l-a invitat pe Abe la Casa Albă, pe 10 februarie. Prim-ministrul Japoniei a fost primul şef de guvern cu care s-a întâlnit Trump după alegerea sa, în noiembrie anul trecut, reaminteşte Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un "imperiu" care contravine intereselor naţiunilor de pe continentul......
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va ...