Trump acuză UE că tratează SUA „nedrept” în relaţiile comerciale

Preşedintele american Donald Trump a atenţionat Uniunea Europeană să se aştepte la represalii pentru tratamentul 'foarte nedrept' aplicat Statelor Unite în relaţiile lor comerciale, conform unui interviu televizat difuzat duminică seară şi citat de AFP şi dpa.
Economica.net - lun, 29 ian. 2018, 06:56
Trump acuză UE că tratează SUA

‘Uniunea Europeană a tratat SUA într-un mod foarte nedrept în materie de comerţ’, a declarat Trump într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV.

Preşedintele american a subliniat dificultatea Statelor Unite de a-şi exporta produsele în UE, în timp ce ‘ei îşi trimit produsele la noi fără taxe sau cu taxe foarte mici’. Trump a atenţionat că este o situaţie ‘foarte nedreaptă’.

‘Am avut multe probleme cu Uniunea Europeană, iar aceasta s-ar putea transforma în ceva foarte mare (…) din punct de vedere comercial’, a insistat el în acest interviu realizat joi în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

‘Cred că acest lucru se va finaliza clar în detrimentul’ Uniunii Europene, a atras el atenţia.

Întrebat despre ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Trump a spus că ar fi fost ‘mai ferm’ decât premierul britanic Theresa May în negocierile cu Bruxellesul privind acordul de retragere.

‘Nu, nu aş fi negociat aşa cum s-a negociat’, a răspuns Trump la întrebarea dacă Theresa May s-a ‘poziţionat bine’ în negocierile privind Brexit-ul.

‘Aş fi avut o atitudine diferită. Cred că aş fi spus că Uniunea Europeană nu o duce atât de bine pe cât ar fi trebuit să o facă. Şi aş fi adoptat o poziţie mai fermă asupra retragerii’, a afirmat preşedintele american.

În ianuarie 2017, miliardarul republican a spus că Marea Britanie ‘a avut dreptate’ să părăsească o Uniune Europeană dominată, în opinia sa, de Germania, prezicând că Brexit-ul va fi ‘un succes’ şi că blocul comunitar va continua să se fragmenteze.

Declaraţiile sale privind Brexit-ul survin în contextul în care eurosceptici din Partidul Conservator din Marea Britanie au pus la îndoială voinţa Theresei May de a tăia cu adevărat legăturile cu UE după ieşirea prevăzută pentru sfârşitul lunii martie 2019.

În timpul unei întâlniri bilaterale avute joi la Davos, Trump şi May au încercat să-şi relanseze ‘relaţia specială’, afectată de o serie de probleme de la venirea la putere a preşedintelui american.

În interviul pentru ITV, Trump a dat asigurări că SUA vor deveni ‘marele partener comercial’ al Marii Britanii la capătul perioadei de tranziţie de circa doi ani după Brexit.

Potrivit lui Trump, Theresa May l-a invitat să vină de două ori în Marea Britanie în acest an: pentru o vizită de lucru şi o vizită de stat, care implică numeroase onoruri, printre care şi cel de a fi primit de Regina Elisabeta a II-a.

El a spus că îşi doreşte în continuare să efectueze o vizită în Marea Britanie, după ce şi-a anulat deplasarea programată pentru sfârşitul lunii ianuarie, în contextul unei opoziţii puternice şi a unor proteste anunţate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia pregătește eliminarea limitei de vârstă pentru înrolarea în armată
Rusia pregătește eliminarea limitei de vârstă pentru înrolarea în armată
Partidul preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus vineri eliminarea limitei de vârstă pentru înrolarea în armată, astfel încât orice persoană care corespunde exigenţelor să......
ANAF va emite în curând ordinul pentru realizarea formularului cu informațiile pe care trebuie să le dea firmele de curierat despre clienți
ANAF va emite în curând ordinul pentru realizarea formularului cu informațiile pe care trebuie să le dea firmele de curierat ...
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va emite curând ordinul pentru realizarea formularului cu informaţii ...
Peste 40.000 de locuri de muncă au fost oferite la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de ANOFM
Peste 40.000 de locuri de muncă au fost oferite la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de ANOFM
40.071 de locuri de muncă au fost oferite la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de Agenţia Naţională ...
Lucian Ovidiu Heiuş, ANAF: România nu poate să treacă de 35% – 36% de încasări fiscale în PIB, în condiţiile actualului nivel de impozitare
Lucian Ovidiu Heiuş, ANAF: România nu poate să treacă de 35% – 36% de încasări fiscale în PIB, în condiţiile ...
România nu ar putea să depăşească 35% - 36% de încasări fiscale în PIB, în condiţiile actualului nivel de impozitare, ...