Trump este pregătit „să rezolve” singur problema nord-coreeană, fără ajutorul Chinei

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat că este pregătit 'să rezolve' singur problema nord-coreeană. fără ajutorul Chinei, potrivit declaraţiilor citate duminică de cotidianul Financial Times, cu câteva zile înainte de vizita omologului său chinez, Xi Jinping, relatează AFP.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 06:35
Trump este pregătit

‘În cazul în care China nu va rezolva Coreea de Nord, vom face noi acest lucru’, a declarat preşedintele american cu intenţia evidentă de a-şi arăta determinarea şi fermitatea, înainte de a-l primi pe liderul de la Beijing, Xi Jinping, joi şi vineri, la reşedinţa sa privată Mar-a-Lago, în Florida.

La întrebarea dacă este posibil ca Statele Unite să acţioneze singure, fără să aştepte ajutorul Chinei, Donald Trump a răspuns: ‘Absolut’, fără să ofere mai multe detalii.

‘China va decide dacă ne ajută cu Coreea de Nord (…) Dacă nu vor face acest lucru, nu va fi bine pentru nimeni’, a adăugat liderul administraţiei de la Casa Albă în interviul acordat cotidianului financiar britanic.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a făcut cunoscut mai devreme în cursul aceleiaşi zile că Statele Unite intenţionează ‘să pună presiune’ pe China pentru ca aceasta ‘să acţioneze’ împotriva cursei înarmării nucleare a Coreii de Nord.

”Singura ţară care poate stopa Coreea de Nord este China şi ei o ştiu (…) Ei trebuie să acţioneze şi noi vom continua să punem presiune pe China pentru a acţiona”, a afirmat Nikki Haley într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune ABC.

Preşedintele american, Donald Trump, declarase joi pe contul său de Twitter că întâlnirea cu Xi Jinping va fi ”foarte dificilă”, în special din cauza diferendelor comerciale dintre cele două mari puteri ale lumii.

Dar ”conversaţia cea mai importantă va fi cum vom putea să gestionăm neproliferarea nucleară a Coreii de Nord”, a estimat Nikki Halley, lăsând să se întrevadă o întâlnire tete-a-tete tensionată între cei doi lideri în legătură cu dosarul nord-coreean.

Beijingul a anunţat deja suspendarea importurilor de cărbune nord-coreean, conform sancţiunilor ONU vizând să convingă Phenianul să renunţe la programele nuclear şi balistic.

O măsură considerată insuficientă de către Nikki Haley.

‘Ştim că le vine (cărbune) prin alte mijloace. Vrem să vedem acţiune ferme din partea Chinei pentru a condamna Coreea de Nord, şi nu doar cuvinte’, a adăugat ea.

De la instalarea la Casa Albă, Donald Trump a lăsat să planeze posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Phenianului, dacă acesta refuză să se conformeze.

La începutul lui martie, preşedintele american a afirmat că este pregătit să utilizeze ‘întreaga capacitate militară a Statelor Unite’ pentru ‘a contracara rachetele balistice nord-coreene’.

Opţiunea militară ‘a fost mereu pe masă’, a reamintit duminică fostul ministru al apărării al lui Barack Obama, Ashton Carter.

‘În 1994, am lucrat la un plan pentru o lovitură preventivă (asupra Coreii de Nord) de care nu am avut nevoie. Avem aceste opţiuni. Trebuie să le păstrăm’, a mai declarat el pentru canalul ABC.

În opinia sa, reticenţele Chinei de a merge prea departe în privinţa Coreii de Nord se explică prin temerile Beijingului de a vedea prăbuşindu-se regimul de la Phenian.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...