Trump este pregătit „să rezolve” singur problema nord-coreeană, fără ajutorul Chinei

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat că este pregătit 'să rezolve' singur problema nord-coreeană. fără ajutorul Chinei, potrivit declaraţiilor citate duminică de cotidianul Financial Times, cu câteva zile înainte de vizita omologului său chinez, Xi Jinping, relatează AFP.
Economica.net - lun, 03 apr. 2017, 06:35
Trump este pregătit

‘În cazul în care China nu va rezolva Coreea de Nord, vom face noi acest lucru’, a declarat preşedintele american cu intenţia evidentă de a-şi arăta determinarea şi fermitatea, înainte de a-l primi pe liderul de la Beijing, Xi Jinping, joi şi vineri, la reşedinţa sa privată Mar-a-Lago, în Florida.

La întrebarea dacă este posibil ca Statele Unite să acţioneze singure, fără să aştepte ajutorul Chinei, Donald Trump a răspuns: ‘Absolut’, fără să ofere mai multe detalii.

‘China va decide dacă ne ajută cu Coreea de Nord (…) Dacă nu vor face acest lucru, nu va fi bine pentru nimeni’, a adăugat liderul administraţiei de la Casa Albă în interviul acordat cotidianului financiar britanic.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a făcut cunoscut mai devreme în cursul aceleiaşi zile că Statele Unite intenţionează ‘să pună presiune’ pe China pentru ca aceasta ‘să acţioneze’ împotriva cursei înarmării nucleare a Coreii de Nord.

”Singura ţară care poate stopa Coreea de Nord este China şi ei o ştiu (…) Ei trebuie să acţioneze şi noi vom continua să punem presiune pe China pentru a acţiona”, a afirmat Nikki Haley într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune ABC.

Preşedintele american, Donald Trump, declarase joi pe contul său de Twitter că întâlnirea cu Xi Jinping va fi ”foarte dificilă”, în special din cauza diferendelor comerciale dintre cele două mari puteri ale lumii.

Dar ”conversaţia cea mai importantă va fi cum vom putea să gestionăm neproliferarea nucleară a Coreii de Nord”, a estimat Nikki Halley, lăsând să se întrevadă o întâlnire tete-a-tete tensionată între cei doi lideri în legătură cu dosarul nord-coreean.

Beijingul a anunţat deja suspendarea importurilor de cărbune nord-coreean, conform sancţiunilor ONU vizând să convingă Phenianul să renunţe la programele nuclear şi balistic.

O măsură considerată insuficientă de către Nikki Haley.

‘Ştim că le vine (cărbune) prin alte mijloace. Vrem să vedem acţiune ferme din partea Chinei pentru a condamna Coreea de Nord, şi nu doar cuvinte’, a adăugat ea.

De la instalarea la Casa Albă, Donald Trump a lăsat să planeze posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Phenianului, dacă acesta refuză să se conformeze.

La începutul lui martie, preşedintele american a afirmat că este pregătit să utilizeze ‘întreaga capacitate militară a Statelor Unite’ pentru ‘a contracara rachetele balistice nord-coreene’.

Opţiunea militară ‘a fost mereu pe masă’, a reamintit duminică fostul ministru al apărării al lui Barack Obama, Ashton Carter.

‘În 1994, am lucrat la un plan pentru o lovitură preventivă (asupra Coreii de Nord) de care nu am avut nevoie. Avem aceste opţiuni. Trebuie să le păstrăm’, a mai declarat el pentru canalul ABC.

În opinia sa, reticenţele Chinei de a merge prea departe în privinţa Coreii de Nord se explică prin temerile Beijingului de a vedea prăbuşindu-se regimul de la Phenian.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...