Trump laudă acordul de liber schimb cu Canada şi Mexic, „cel mai important” din istoria SUA

Preşedintele american Donald Trump a lăudat luni acordul de liber schimb cu Canada şi Mexic încheiat 'in extremis' în cursul nopţii trecute, numindu-l 'cel mai important' din istoria Statelor Unite, transmite AFP.
Economica.net - mar, 02 oct. 2018, 12:03
Trump laudă acordul de liber schimb cu Canada şi Mexic,

‘Sunt bucuros să împărtăşesc poporului american această veste istorică pentru naţiunea noastră şi, totodată, pentru lume’, a declarat luni Trump, vizibil satisfăcut, din Grădina Trandafirilor de la Casa Albă.

Noul tratat – Acordul economic Statele Unite, Mexic, Canada (USMCA) – urmează să înlocuiască Acordul nord-american de liber schimb (NAFTA), semnat în urmă cu aproape 25 de ani. Pentru a intra în vigoare, USMCA trebuie să fie aprobat de legislativele celor trei ţări.

Donald Trump vrea să semneze textul la sfârşitul lunii noiembrie cu preşedintele mexican, Enrique Pena Nieto, al cărui mandat se încheie la 1 decembrie, şi cu premierul canadian Justin Trudeau.

De altfel, despre acesta din urmă a afirmat că este ‘un om rezonabil’, după ce relaţiile între cei doi lideri se degradaseră considerabil în ultimele săptămâni.

‘Au existat vii tensiuni între el şi mine’, a recunoscut Trump. ‘Dar totul s-a rezolvat spre miezul nopţii în noaptea trecută’, când s-a ajuns la un consens cu privire la USMCA, a adăugat el.

‘Singura problemă cu Justin este că îşi iubeşte poporul. Luptă dur pentru poporul său. Noi am avut întotdeauna o relaţie foarte bună. Ea s-a înveninat puţin în ultimele două luni, dar totul a fost depăşit prin acest acord’, a susţinut el.

Întrebat dacă crede că acordul va fi adoptat de Congres, în condiţiile în care alegerile legislative parţiale din noiembrie ar putea da o majoritate opoziţiei democrate, Trump a dat asigurări că are şi alte opţiuni la dispoziţie, fără însă a explica la ce se referă.

El a subliniat că ‘este un privilegiu să faci comerţ cu Statele Unite’, şi a reamintit atitudinea sa foarte dură faţă de China şi de practicile comerciale ale acesteia, pe care le consideră ‘neloiale’.

‘China vrea să discute, dar este prea devreme pentru a discuta’, a afirmat Trump, considerând că tactica sa de presiune, prin impunerea de taxe vamale pe aproape jumătate din importurile de produse chineze în SUA, funcţionează.

El a făcut un lung inventar al avantajelor pe care le oferă, în opinia sa, noul acord pentru lucrătorii americani, de la fermieri la angajaţii din industria de automobile.

Cu acelaşi prilej, preşedintele american a mai anunţat că India doreşte să înceapă ‘imediat’ negocieri comerciale cu SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând că livrează rezultate concrete, "nu bla-bla steril", iar partidul are......
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...
Marea Britanie vrea să doteze Republica Moldova cu armament modern, pentru a se putea apăra de o posibilă agresiune rusă
Marea Britanie vrea să doteze Republica Moldova cu armament modern, pentru a se putea apăra de o posibilă agresiune rusă
Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, ...