Trump menţine acordul nuclear cu Iranul, dar ameninţă cu alte sancţiuni

Preşedintele american Donald Trump a decis să menţină acordul cu Iranul în privinţa programului nuclear al acestuia prin ridicarea în continuare a unor sancţiuni, însă a ameninţat în acelaşi timp cu impunerea altor măsuri punitive împotriva Republicii Islamice, au anunţat luni seară responsabili americani, potrivit AFP.
Economica.net - mar, 18 iul. 2017, 05:22
Trump menţine acordul nuclear cu Iranul, dar ameninţă cu alte sancţiuni

În timpul campaniei electorale de anul trecut, Donald Trump a promis în mai mult rânduri că va anula acordul, considerându-l cel mai ‘prost’ semnat vreodată de SUA, însă până acum nu şi-a pus ameninţările în practică.

De când acest acord internaţional a intrat în vigoare, la 16 ianuarie 2016, între Iran şi marile puteri (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), administraţia americană trebuie la fiecare 90 de zile să îl ‘certifice’ în faţa Congresului, ceea ce înseamnă că trebuie să ateste că Teheranul îşi respectă angajamentele.

Administraţia lui Donald Trump a făcut acest lucru prima dată în aprilie şi a certificat din nou luni acordul, spunând însă că Iranul nu respectă ‘spiritul’ înţelegerii, potrivit DPA.

Preşedinte Trump şi secretarul de stat Rex Tillerson consideră că activităţile Iranului subminează intenţia acordului şi că Iranul ‘fără îndoială’ nu respectă ‘spiritul’ înţelegerii, au spus oficialii americani.

Relaţiile SUA cu Iranul s-au tensionat din nou, iar justiţia iraniană a condamnat în weekend un cetăţean american la 10 ani de închisoare pentru ‘infiltrare’.

În consecinţă, SUA au transmis – aşa cum au făcut şi în mai – că vor fi impuse noi sancţiuni pentru programul de rachete balistice al Iranului şi pentru acţiunile sale ‘destabilizatoare’ din Orientul Mijlociu.

‘Intenţionăm aplicarea de noi sancţiuni care vizează programul de rachete balistice iranian’, a subliniat un responsabil de la Casa Albă.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea acțiunilor Apple a scăzut în contextul protestelor angajaților de la fabrica Foxconn din China, singura în care se produc modele premium de iPhone
Valoarea acțiunilor Apple a scăzut în contextul protestelor angajaților de la fabrica Foxconn din China, singura în ...
Uzina emblematică producătoare de iPhone-uri a Foxconn din China urmează să înregistreze o nouă reducere a livrărilor în noiembrie, după ultimele proteste ale lucrătorilor din această......
Elon Musk: Twitter va lansa săptămâna viitoare serviciul de cont verificat, cu bife colorate diferite
Elon Musk: Twitter va lansa săptămâna viitoare serviciul de cont verificat, cu bife colorate diferite
Elon Musk a anunțat vineri, într-un tweet, că Twitter va lansa serviciul de cont ”verificat” săptămâna viitoare, ...
Warren Buffett a donat acțiuni Berkshire Hathaway de peste 750 de milioane de dolari în ajunul Zilei Recunoștinței către patru fundații deținute de familia sa
Warren Buffett a donat acțiuni Berkshire Hathaway de peste 750 de milioane de dolari în ajunul Zilei Recunoștinței către ...
Warren Buffett a donat acţiuni Berkshire Hathaway de peste 750 de milioane de dolari, în ajunul Zilei Recunoştinţei, ...
Moscova respinge rezoluția Parlamentului European prin care Rusia este desemnată drept un stat sponsor al terorismului
Moscova respinge rezoluția Parlamentului European prin care Rusia este desemnată drept un stat sponsor al terorismului
Ministerul rus de Externe a denunţat vineri rezoluţia Parlamentului European care a calificat în cursul săptămânii ...