Trump pe Twitter: „Pregăteşte-te Rusia”, rachetele „vor veni”. Răspunsul ruşilor

Donald Trump a răspuns miercuri Rusiei pe Twitter, după mesajul unui oficial rus că orice rachetă ar fi lansată către Siria va fi doborâtă, preşedintele american transmiţând Moscovei să se pregătească pentru rachetele 'frumoase, noi şi 'smart'' care vor veni.
Economica.net - mie, 11 apr. 2018, 12:01
Trump pe Twitter:

‘Rusia a promis că va doborî una câte una toate rachetele trase către Siria. Pregăteşte-te Rusia, pentru că ele vor veni, frumoase, noi şi inteligente (‘smart’). Nu ar fi trebuit să fii prietenă cu un animal care ucide cu gaze (‘Gas Killing Animal’), care-şi ucide propriul popor şi îi face plăcere’, a scris Trump pe Twitter.

După ce peste 40 de persoane au fost ucise sâmbătă într-un presupus atac chimic la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor lângă capitala siriană Damasc, Donald Trump a condamnat luni atacul ‘atroce’ comis asupra unor ‘civili nevinovaţi’ şi a spus că va lua o decizie cu privire la paşii de urmat în următoarele 24-48 de ore.

La rândul său, ambasadorul Rusiei în Liban, Aleksandr Zazipin, a declarat, potrivit Interfax, că Rusia va doborî orice rachetă americană ce ar fi lansată către Siria, precum şi instalaţiile de pe care acestea vor fi lansate.

MAE rus îi dă replica lui Trump: ‘Rachetele inteligente’ trebuie să vizeze teroriştii, nu guvernul legitim

‘Rachetele inteligente’ trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a guvernului legitim, a replicat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, ca răspuns la avertismentul lansat pe Twitter de preşedintele american, Donald Trump, că Rusia ar trebui să se pregătească să doboare rachetele lansate asupra Siriei, informează TASS şi Reuters.

‘Rachetele inteligente trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a guvernului legitim, care de câţiva ani luptă împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său’, a notat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, ea a atenţionat că un atac cu rachete din partea SUA asupra Siriei ar putea distruge dovezile din incidentul legat de ‘aşa-zisa utilizare de arme chimice în Ghouta de Est’. ‘Dar inspectorii din partea Organizaţiei pentru Interzicerea de Arme Chimice (OIAC) au fost preveniţi că acum rachetele inteligente vor distruge toate dovezile utilizării de arme chimice la sol? Sau întregul scenariu constă tocmai în a şterge rapid urmele provocării cu lovituri de rachete inteligente, astfel ca inspectorii internaţionali să nu mai aibă ce găsi ca dovezi?’, a mai notat Zaharova.

Kremlinul a avertizat miercuri împotriva oricărei acţiuni în Siria care ar putea ‘destabiliza situaţia deja fragilă din regiune’, după ameninţările cu lovituri ale Occidentului împotriva regimului de la Damasc, acuzat că este responsabil de un presupus atac chimic comis sâmbăta trecută, relatează AFP.

‘Noi încă sperăm că toate părţile vor evita orice act care în realitate nu ar fi în niciun caz justificat şi care ar putea destabiliza situaţia, deja fragilă, în regiune’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, apreciind situaţia actuală ca fiind ‘foarte tensionată’.

Kremlinul a declarat totodată că acuzaţiile potrivit cărora forţele guvernamentale siriene au efectuat atacul cu arme chimice de săptămâna trecută nu se bazează pe fapte reale şi a afirmat că doreşte o anchetă obiectivă şi imparţială asupra incidentului, înainte de a se emite judecăţi, potrivit Reuters.

Întrebat cu privire la afirmaţiile ambasadorului rus în Liban, care a declarat anterior că toate rachetele americane lansate spre Siria vor fi doborâte şi vor fi vizate şi siturile de unde au fost lansate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că nu doreşte să facă vreun comentariu.

Occidentul, inclusiv SUA, a făcut să planeze ameninţarea unei riposte militare iminente împotriva regimului Bashar al-Assad după un presupus atac chimic în bastionul rebel din Douma, în apropiere de Damasc, atac imputat regimului, care însă neagă orice responsabilitate.

Rusia, un aliat ferm al regimului sirian, dezminte de asemenea utilizarea de arme chimice de către Damasc şi a avertizat împotriva loviturilor care ar putea avea ‘grave consecinţe’.

Acest presupus atac chimic ‘este mai mult o înşelăciune şi o provocare’, a denunţat şi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. ‘Damascul nu are niciun motiv să utilizeze arme chimice şi nu există probe privind utilizarea acestora de către Damasc’, a insistat ea.

‘Ceea ce se întâmplă este o înşelăciune de o amploare mondială. Nimeni nu se oboseşte cu dovezi, fapte. Toată lumea a luat deja o decizie bazată pe un obiectiv deja cunoscut: eliminarea lui Al- Assad’, a acuzat Zaharova.

De la începutul crizei, Moscova şi regimul sirian nu încetează să acuze Washingtonul şi puterile occidentale că încearcă să găsească un ‘pretext’ pentru a efectua lovituri împotriva Siriei.

La mijlocul lunii martie, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov afirmase că rebelii sirieni pregătesc ‘provocări cu recurgerea la arme chimice, în special în Ghouta orientală’, aminteşte AFP.

Moscova a recurs marţi seara la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate împotriva unui proiect de rezoluţie american ce viza crearea unui mecanism de anchetă independent privind presupusa folosire a armelor chimice în Siria.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...