1EUR = 4.8705 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Trump s-a întâlnit cu miliardarul mexican Carlos Slim, care l-a criticat dur în campania electorală

Preşedintele american ales, Donald Trump, s-a întâlnit în weekend cu miliardarul mexican Carlos Slim, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, care l-a criticat dur pe candidatul republican în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din SUA, a relatat luni cotidianul The Washington Post.

20 dec, 2016 | Agerpres

Potrivit unui comunicat citat de Post, Trump l-a invitat pe Slim, magnat al telecomunicaţiilor, la locul său de vacanţă din Mar-a-Lago din statul Florida (sud). Ulterior a anunţat că a avut ''o cină grozavă cu un om extraordinar''.

Slim a fost mult timp figura dominantă a comunităţii de afaceri din Mexic. El are o avere netă estimată la 77 miliarde de dolari, potrivit celui mai recent calcul întocmit de revista Forbes, precizează cotidianul american.

Gestul de reconciliere indică un posibil ''dezgheţ'' în relaţiile dintre Trump şi elita politică şi de afaceri din Mexic. Întâlnirea lui Trump cu Slim este ultima din seria de demersuri ale preşedintelui american ales de a face pace cu foşti inamici, cel mai vehement fiind republicanul Mitt Romney.

În cursul campaniei electorale pentru prezidenţialele din SUA, Slim l-a criticat puternic pe Trump din cauza retoricii miliardarului american la adresa mexicanilor din Statele Unite şi a planurilor lui de a renegocia acordul NAFTA şi de a ridica un zid la graniţa dintre cele două ţări vecine. Slim a afirmat că preconizatul tarif al lui Trump privind importurile ''va distruge'' economia americană.

În schimb, Donald Trump l-a acuzat pe Carlos Slim că a contribuit la promovarea contracandidatei sale democrate, Hillary Clinton, şi a spus despre miliardarul mexican că face parte dintr-o ''conspiraţie mondială''. În cursul unui miting electoral ce a avut loc pe 14 octombrie, Trump l-a atacat pe Slim personal şi a acuzat jurnalişti de la Times că sunt ''lobby-şti corporatişti pentru Slim''.

După neaşteptata victorie a lui Trump în alegeri, tonul lui Slim faţă de preşedintele american ales s-a schimbat. În declaraţii făcute recent, Slim a vorbit la modul optimist despre preşedinţia lui Trump. ''Dacă Trump este capabil să genereze creştere economică şi locuri de muncă în SUA, atunci va fi fantastic pentru Mexic'', a declarat Slim în cadrul unui forum de afaceri.

Evoluţia lui Slim survine în contextul în care guvernul mexican depune ample eforturi pentru prezervarea acordului NAFTA dând greutate Mexicului pentru economia SUA. De la victoria lui Trump, diplomaţi mexicani au căutat să facă să parvină mesajul către imigranţi, prin intermediul reţelei de 50 de consulate în SUA, despre drepturile lor şi protecţia legală.

Guvernul mexican a mobilizat şefi de companii din ambele ţări pentru a discuta despre avantajele economice ale comerţului liber în ceea ce un oficial mexican a descris a fi ''limbajul prin care se exprimă noul preşedinte: acorduri şi viziune antreprenorială'', conchide The Washington Post.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO