Trump s-a întâlnit cu miliardarul mexican Carlos Slim, care l-a criticat dur în campania electorală

Preşedintele american ales, Donald Trump, s-a întâlnit în weekend cu miliardarul mexican Carlos Slim, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, care l-a criticat dur pe candidatul republican în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din SUA, a relatat luni cotidianul The Washington Post.
Economica.net - mar, 20 dec. 2016, 08:19
Trump s-a întâlnit cu miliardarul mexican Carlos Slim, care l-a criticat dur în campania electorală

Potrivit unui comunicat citat de Post, Trump l-a invitat pe Slim, magnat al telecomunicaţiilor, la locul său de vacanţă din Mar-a-Lago din statul Florida (sud). Ulterior a anunţat că a avut ”o cină grozavă cu un om extraordinar”.

Slim a fost mult timp figura dominantă a comunităţii de afaceri din Mexic. El are o avere netă estimată la 77 miliarde de dolari, potrivit celui mai recent calcul întocmit de revista Forbes, precizează cotidianul american.

Gestul de reconciliere indică un posibil ”dezgheţ” în relaţiile dintre Trump şi elita politică şi de afaceri din Mexic. Întâlnirea lui Trump cu Slim este ultima din seria de demersuri ale preşedintelui american ales de a face pace cu foşti inamici, cel mai vehement fiind republicanul Mitt Romney.

În cursul campaniei electorale pentru prezidenţialele din SUA, Slim l-a criticat puternic pe Trump din cauza retoricii miliardarului american la adresa mexicanilor din Statele Unite şi a planurilor lui de a renegocia acordul NAFTA şi de a ridica un zid la graniţa dintre cele două ţări vecine. Slim a afirmat că preconizatul tarif al lui Trump privind importurile ”va distruge” economia americană.

În schimb, Donald Trump l-a acuzat pe Carlos Slim că a contribuit la promovarea contracandidatei sale democrate, Hillary Clinton, şi a spus despre miliardarul mexican că face parte dintr-o ”conspiraţie mondială”. În cursul unui miting electoral ce a avut loc pe 14 octombrie, Trump l-a atacat pe Slim personal şi a acuzat jurnalişti de la Times că sunt ”lobby-şti corporatişti pentru Slim”.

După neaşteptata victorie a lui Trump în alegeri, tonul lui Slim faţă de preşedintele american ales s-a schimbat. În declaraţii făcute recent, Slim a vorbit la modul optimist despre preşedinţia lui Trump. ”Dacă Trump este capabil să genereze creştere economică şi locuri de muncă în SUA, atunci va fi fantastic pentru Mexic”, a declarat Slim în cadrul unui forum de afaceri.

Evoluţia lui Slim survine în contextul în care guvernul mexican depune ample eforturi pentru prezervarea acordului NAFTA dând greutate Mexicului pentru economia SUA. De la victoria lui Trump, diplomaţi mexicani au căutat să facă să parvină mesajul către imigranţi, prin intermediul reţelei de 50 de consulate în SUA, despre drepturile lor şi protecţia legală.

Guvernul mexican a mobilizat şefi de companii din ambele ţări pentru a discuta despre avantajele economice ale comerţului liber în ceea ce un oficial mexican a descris a fi ”limbajul prin care se exprimă noul preşedinte: acorduri şi viziune antreprenorială”, conchide The Washington Post.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, potrivit Enerdata....
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...