1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Trump se aşteaptă ca Rusia să returneze Crimeea Ucrainei. Cum răspunde Moscova

Preşedintele SUA, Donald Trump, a dat de înţeles clar că se aşteaptă ca Rusia să returneze Crimeea Ucrainei şi să reducă violenţa în estul acestei ţări, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, marţi seara, potrivit Reuters.

15 feb, 2017 | Agerpres

'Preşedintele Donald Trump a dat de înţeles clar că se aşteaptă ca guvernul rus să reducă violenţele în Ucraina şi să returneze Crimeea', a insistat Spicer în cadrul conferinţei sale de presă cotidiene. 'În acelaşi timp, el se aşteaptă şi îşi doreşte să se înţeleagă cu Rusia', a mai spus acesta.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 în urma unui referendum nerecunoscut de către comunitatea internaţională, motiv pentru care UE şi SUA au instituit sancţiuni împotriva sa, sancţiuni ce au fost extinse şi prelungite din cauza sprijinului acordat de Moscova rebelilor separatişti din estul teritoriului ucrainean.

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată. Rusia nu va returna Crimeea Ucrainei, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. 'Noi nu returnăm teritoriile noastre. Crimeea este un teritoriu care aparţine Federaţiei Ruse', a insistat ea.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Kremlinul nu intenţionează să discute despre integritatea teritorială a Rusiei cu partenerii săi externi.

Totodată, agenţia TASS a relatat că statutul Crimeii nu a fost discutat în cadrul convorbirii telefonice dintre Putin şi Trump, care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a reacţionat la rândul ei. 'Crimeea este parte a Rusiei şi orice discuţie despre înstrăinarea acesteia din componenţa Rusiei aduce atingere integrităţii teritoriale', a afirmat preşedintelui Dumei, Viaceslav Volodin, fost adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, citat de agenţia de presă TASS.

'Haideţi să punem capăt tuturor acestor discuţii, examinării diferitelor declaraţii cu privire la Crimeea! Dar orice discuţie despre înstrăinarea teritoriului nostru (şi Crimeea este o parte a Rusiei) reprezintă o atingere adusă ţării noastre', a declarat el într-un discurs susţinut în Dumă, insistând că orice discuţie despre apartenenţa teritorială a Crimeii este neavenită.

În acelaşi timp, deputaţii ruşi aşteaptă declaraţii cu privire la Crimeea direct de la Donald Trump, a spus preşedintele Dumei, estimând că liderul de la Casa Albă ar trebui să treacă la punerea în aplicare a programului său electoral.

Potrivit oficialului rus, în programul electoral al lui Donald Trump au fost susţinute 'normalizarea relaţiilor cu Rusia, cu China, încetarea acţiunilor militare, lupta împotriva terorismului'.

Consiliul Federaţiei (camera superioară) a reamintit în acest context că peninsula Crimeea este teritoriu rusesc şi nu face obiectul niciunui târg între Moscova şi Washington.

Kievul a salutat această declaraţie a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, calificând-o drept o 'declaraţie bună', potrivit Unian.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO