Trump se gândeşte să-l nominalizeze pe Mitt Romney, unul dintre cei mai duri critici ai săi, la Departamentul de Stat

Donald Trump îşi accelerează consultările în vederea formării Guvernului său şi ar avea în vedere să-l numească pe unul dintre cei mai virulenţi critici ai săi, republicanul moderat Mitt Romney, la şefia diplomaţiei americane, potrivit mai multor publicaţii, scrie AFP.
Economica.net - vin, 18 nov. 2016, 06:20
Trump se gândeşte să-l nominalizeze pe Mitt Romney, unul dintre cei mai duri critici ai săi, la Departamentul de Stat

Aceste negocieri în vederea formării viitorului Guvern american au loc în contextul întâlnirii cu şeful Guvernului japonez Shinzo Abe, primul contact direct al lui Trump cu un lider străin.

Romney – candidatul republican înfrânt de Barack Obama în alegerile prezidenţiale din 2012 -, un fost guvernator al statului Massachusetts, urmează să se întâlnească cu Trump în weekend potrivit CNN.

NBC News anunţă că el face parte dintre cei prezentaţi ca eventuali succesori ai lui John Kerry în postul de secretar de Stat.

Senatorul antiimigraţie din Alabama Jeff Sessions, al cărui nume revine frecvent în legătură cu portofoliile de la Justiţie sau Apărare, a părut să confirme în parte aceste informaţii la ieşirea, joi, din cartierul general al Trump de la New York.

„Eu cred că este bine ca preşedintele-ales să se întâlnească cu oameni ca Mitt Romney”, a declarat senatorul.

„Sunt mulţi oameni talentaţi cu care (Donald Trump) are nevoie să aibă relaţii bune. Iar eu cred că domnul Romney va fi capabil să facă ceva. Sunt sigur că face perte dintre cei care sunt avuţi în vedere. Însă domnul Trump va lua decizia finală”, a adăugat el.

Romney este ultimul nume care apare în legătură cu conducerea diplomaţiei americane.

El se alătură numelor lui Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului, care l-a suţinut din primul moment pe Donald Trump, al fostului ambsador la ONU John Bolton sau al lui Nikki Healey, guvernatoarea statului South Carolina, fiica unor imigranţi indieni.

O integrare a lui Romney în noua administraţie ar putea să ofere o asigurare multor democraţi şi aliaţi ai Statelor Unite.

Aliaţi ai Washingtonului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de luări de poziţie ale lui Donald Trump în campania prezidenţială. Miliardarul a promovat o politică protecţionistă, prorusă, şi a pus în discuţie reolul de lider al Statelor Unite în cadrul NATO.

Numele lui Mitt Romney ar putea să-i ofere de asemenea asigurări lui Barack Obama.

De la Berlin, preşedintele Obama şi-a exprimat speranţa ca Trump să arate, prin aceste nominalizări, că a înţeles „diferenţa” dintre „ceea ce merge” în campanie şi „ceea ce permite unificarea ţării şi câştigarea încrederii, inclusiv a celor care nu au votat pentru el”.

„TURNEUL VICTORIEI”

Numele lui Mitt Romney apare în contextul în care consultările se accelerează.

Jeff Sessions, vestitorul luptei împotriva imigranţilor clandestini, pare tot mai sigur că va obţine un post important în noua echipă.

Echipa de tranziţie a difuzat un comunicat extrem de elogios după întâlnirea senatorului cu Trump, în care se subliniază că miliardarul republican a fost „incredibil de impresionat de senatorul Sessions şi de bilanţul său fenomenal în calitate de ministru al Justiţiei statului Alabama”.

Sessions ar putea să preia portofoliul Apărării sau Justiţiei, potrivit presei americane.

Numele senatorului Ted Cruz, prezent joi la Trump Tower, rivalul lui Trump în alegerile primare republicane, este de asemenea evocat la Justiţie.

Nicio dată precisă nu a fost prezentată pentru formarea Guvernului. Nominalizările urmează să fie făcute „înainte sau după” Thanksgiving, pe 24 noiembrie, a anunţat Kellyanne Conway, o purtătoare de cuvânt a lui Trump.

Toate aceste consultări au avut loc înainte de sosirea, către ora locală 17.00 (vineri, 0.00, ora României) a premierului japonez Shinzo Abe, primul lider străin care a fost primit de Trump.

Kellyanne Conway a minimalizat importanţa întâlnirii cu Abe şi a subliniat că „orice conversaţie aprofundată” trebuie să aştepte învestirea lui Trump, la sfârşitul lui ianuarie.

În aşteptarea confirmării unei întâlniri cu Romney, miliardarul urma săi părăsească Trump Tower, unde trăieşte aproape izolat de când a fost ales şi să-şi continue consultările, vineri, la clubul său de golf din Bedminster, în New Jersey, la 80 de kilometri de Manhattan.

Unul dintre reprezentanţii campaniei a anunţat joi că preşedintele-ales va efectua, „în două-trei săptămâni”, un „turneu al victoriei”, în statele care i-au permis să obţină victoria surprinzătoare împotriva lui Hillary Clinton.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...