Trump şi-a reafirmat angajamentul faţă de NATO în discuţii telefonice cu preşedintele Turciei şi premierul Spaniei

Preşedintele american, Donald Trump, a reafirmat marţi angajamentul Statelor Unite faţă de NATO în două convorbiri telefonice cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi premierul spaniol, Mariano Rajoy, potrivit Casei Albe, citată de AFP.
Economica.net - mie, 08 feb. 2017, 08:25
Trump şi-a reafirmat angajamentul faţă de NATO în discuţii telefonice cu preşedintele Turciei şi premierul Spaniei

Cu Recep Tayyip Erdogan, Donald Trump a evocat ‘îndelungata relaţie strânsă dintre Statele Unite şi Turcia, precum şi angajamentul lor comun de a lupta împotriva terorismului sub toate formele sale’, a precizat executivul american într-un comunicat.

‘Preşedintele Trump a reînnoit sprijinul american acordat Turciei în calitate de partener strategic şi aliat al NATO şi a apreciat întreaga contribuţie la campania împotriva grupării Stat Islamic’, a continuat Casa Albă.

Preşedintele turc l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita după alegerile din noiembrie, dar a fost prima convorbire între cei doi lideri după instalarea omului de afaceri la Casa Albă.

Marţi, Donald Trump şi-a reafirmat angajamentul faţă de Alianţa Nord-Atlantică în cursul unei discuţii cu premierul spaniol, Mariano Rajoy.

A fost prima discuţie între cei doi după învestirea candidatului republican la 20 ianuarie.

El a ‘reafirmat parteneriatul puternic dintre cele ţări printr-o serie de interese reciproce’, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

‘Cei doi lideri au discutat despre priorităţile comune, în special eforturile pentru a elimina gruparea Stat Islamic’, a continuat documentul. ‘Preşedintele Trump şi-a reafirmat angajamentul american faţă de NATO şi a insistat asupra importanţei pentru toţi aliaţii NATO de a contribui la cheltuielile de apărare’, a scris executivul american.

La scurt timp după instalarea la Casa Albă, Donald Trump i-a luat prin surprindere pe aliaţii europeni pronunţându-se pentru o linie mai suplă faţă de Moscova şi aducând în discuţie angajamentul Washingtonului, vechi de aproape 70 de ani, faţă de NATO, o alianţă pe care a calificat-o ca fiind ‘învechită’ şi o povară nedreaptă pentru contribuabilul american.

Cu toate acestea, duminică el şi-a exprimat ‘sprijinul ferm faţă de NATO’, iar Casa Albă a anunţat că Donald Trump se va întâlni în mai cu aliaţii săi din cadrul organizaţiei.

Preşedintele american a mai convenit cu premierul Mariano Rajoy ‘să continue cooperarea în domeniul securităţii, economic şi antiterorist’.

 

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...