Trump vrea întărirea flotei maritime: încă un portavion şi 48 de nave militare

Preşedintele SUA, Donald Trump, doreşte ca flota militară americană să dispună de 12 portavioane în viitor, conform promisiunii făcute joi, în cursul vizitei efectuate pe portavionul Gerald Ford, informează AFP.
Economica.net - vin, 03 mart. 2017, 06:25
Trump vrea întărirea flotei maritime: încă un portavion şi 48 de nave militare

El a declarat că vrea ‘să reconstruiască armata americană’ majorând substanţial cheltuielile militare.

Donald Trump mai declarase anterior că doreşte o marină americană cu 350 de nave de suprafaţă şi submarine în anii viitori, faţă de obiectivul de 310 nave pe care şi-l propusese administraţia Obama şi de nivelul actual de 274 de nave.

El nu a precizat deocamdată spre ce fel de tipuri de nave ar urma să se îndrepte acest efort.

‘Tocmai am vorbit cu responsabili ai marinei şi ai industriei să discute despre planurile mele de a întreprinde o expansiune majoră a flotei noastre militare, cuprinzând cele 12 portavioane de care avem nevoie’, a declarat preşedintele american în cursul vizitei.

‘După ani de reducere a cheltuielilor militare, care ne-au slăbit apărarea, doresc să fac una dintre cele mai mari creşteri a cheltuielilor militare din istorie’, a subliniat Trump.

Marina americană dispune în prezent de 10 portavioane şi va avea 11 când Gerald Ford, ultima navă de acest tip construită, va intra oficial în serviciu în lunile următoare.

Costul construirii acestui portavion este estimat a fi fost 12,9 miliarde de dolari.

Marina americană ceruse în decembrie o dezvoltare majoră a flotei sale, constatând sofisticarea crescândă a armamentelor adversarilor potenţiali.

Ea solicită să aibă în componenţă 355 de nave, între care 12 portavioane, faţă de 308 nave şi 11 portavioane în previziunile sale precedente.

Portavionul, capabil să transporte tirul american aproape peste tot în lume, este unul dintre principalele atribute al puterii militare americane.

Dar unii experţi consideră că el este de acum o armă depăşită din cauza sofisticării crescânde a sistemelor de apărare antinavală ale unor ţări ca Rusia şi China.

Portavioanele au devenit vulnerabile şi nu se mai pot apropia suficient de coaste pentru ca avioanele lor să poată lovi în interiorul teritoriilor, explică ei.

Aceiaşi experţi estimează că submarinul ar fi o alegere mult mai bună pentru viitor prin capacitatea sa de a se apropia de coastele inamicului şi de a lansa rachete sau drone înainte de a fi detectate.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...