Trump vrea să reformeze sistemul de vize pentru lucrătorii calificaţi

Preşedintele american Donald Trump doreşte o modificare a celebrelor vize de tipul H-1B, preferate de Silicon Valley, în contextul luptei administraţiei sale împotriva 'fraudei şi abuzului', dar marja sa de manevră rămâne limitată în absenţa unei reforme legislative de amploare, comentează marţi France Presse.
Economica.net - mar, 18 apr. 2017, 06:12
Trump vrea să reformeze sistemul de vize pentru lucrătorii calificaţi

Preferate de companiile specializate în noile tehnologii, aceste permise de muncă (cu durată determinată) destinate oamenilor de ştiinţă, inginerilor şi programatorilor informatici sunt în special o poartă de acces pentru mulţi indieni atraşi de Silicon Valley.

Preşedintele SUA va semna marţi la Kenosha, statul Wisconsin, un ordin executiv prin care cere ministerelor avizate (al Muncii, Justiţiei, Securităţii Interne) propuneri de reformă pentru ca programul H-1B ‘să revină la scopul iniţial: oferirea de vize candidaţilor cu o înaltă calificare pentru posturi bine plătite’.

‘De prea mult timp, în loc să permită venirea numai a celor mai buni (…), programul H-1B a fost aplicat mai degrabă în detrimentul lucrătorilor americani’, potrivit Casei Albe, care consideră că acesta a condus la sosirea unui val de lucrători ‘relativ puţin calificaţi şi prost plătiţi’ în sectorul tehnologiei.

Prin semnarea acestui ordin executiv, Trump vrea impunerea a ‘două reguli simple’, ridicate de preşedintele republican la rangul de priorităţi absolute: a cumpăra produse fabricate în SUA şi a angaja mână de lucru americană.

Serviciile de imigrare au anunţat la începutul lunii aprilie o serie de măsuri în lupta împotriva ‘fraudei şi abuzului’ în atribuirea acestor vize foarte râvnite.

Măsurile anunţate luni intervin într-un moment în care SUA dau undă verde atribuirii anuale a circa 85.000 de vize de tipul H-1B.

Preşedintele SUA nu poate, printr-un simplu ordin executiv, să modifice numărul vizelor alocate, dar Casa Albă speră ca, prin semnarea acestui text, să dea un impuls înaintea unei posibile reforme legislative viitoare ale cărei contururi sunt totuşi foarte neclare.

‘Aceasta este o etapă tranzitorie spre un sistem de imigraţie mult mai centrat pe calificări’, a subliniat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

În primul său discurs în faţa Congresului, la 1 martie, Donald Trump a pledat pentru abandonarea ‘sistemului actual de imigraţie cu calificare redusă’. Evocând exemplul Canadei şi Australiei, el şi-a subliniat hotărârea de a orienta sistemul american spre un sistem ‘bazat pe merit’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul Republicii Moldova a decis instituirea stării de urgenţă în țară pe o perioadă de 30 de zile în contextul ...
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se vor închide la ora 21:00. Accesul la toate activităţile, permis doar celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, vineri, noile măsuri care vor fi luate în contextul ...
Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale – Reuters
Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale – Reuters
Doar zece mari bănci europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital ca rezultat al implementării noilor standarde ...