Tsipras: A doua zi după referendum vom fi cu toţii uniţi în efortul de a scoate ţara din criză

La zi după ce a cerut concetăţenilor săi să respingă la referendumul de duminică propunerile creditorilor internaţionali pentru un nou acord de asistenţă financiară, premierul grec Alexis Tsipras a lansat joi un apel la 'unitate naţională' pentru a se 'depăşi dificultatea temporară' prin care trece ţara şi a cerut să se respecte procesul democratic', relatează agenţiile AFP şi EFE.
Economica.net - joi, 02 iul. 2015, 14:01
Tsipras: A doua zi după referendum vom fi cu toţii uniţi în efortul de a scoate ţara din criză

‘A doua zi (după referendum) vom fi cu toţii uniţi în efortul de a scoate ţara din criză. Şi fără nicio îndoială (ţara) va depăşi acest moment păstrându-şi demnitatea şi suveranitatea’, a spus Tsipras într-o intervenţie în faţa comandanţilor forţelor armate după ce s-a întâlnit cu ministrul apărării, Panos Kamenos, liderul partidului Grecilor Independenţi, partener minoritar în guvernul condus de stânga radicală Syriza. În aceeaşi zi, 3 dintre cei 13 deputaţi ai formaţiunii Grecilor Independenţi s-au delimitat de poziţia partidului lor şi au cerut anularea referendumului.

După ce negocierile cu creditorii internaţionali au fost suspendate, Grecia se concentrează acum pe pregătirea referendumului de duminică, la care populaţia va decide dacă acceptă sau nu ultimele propuneri ale creditorilor internaţionali.

Dar campania electorală aflată în desfăşurarea a împărţit Grecia în două tabere. De o parte se află partidul Syriza, care îndeamnă electoratul să voteze ‘Nu’, adică să respingă acordul, invocând faptul că acesta implică noi măsuri de austeritate, iar de cealaltă parte conservatorii din Noua Democraţie, care cer să se voteze ‘Da’, apreciind că în caz contrar ar fi în joc rămânerea Greciei în zona euro.

În opinia fostului prim-ministru conservator Konstantinos Karamalis, un ‘Nu’ la referendum ar fi interpretat de toată lumea drept ‘primul pas către ieşirea’ din UE.

În schimb, Alexis Tsipras crede că victoria opţiunii pentru ‘Nu’ va permite executivului său să obţină un acord cu condiţii mai bune. La rândul său, ministrul de finanţe Yanis Varufakis a declarat că dacă cetăţenii vor vota ‘Da’, atunci el va demisiona şi nu va semna ceea ce el consideră a fi un ‘acord ipocrit’, care nu abordează probleme cheie, precum sustenabilitatea datoriei.

În ultimele sale ‘propuneri alternative’ trimise creditorilor internaţionali (UE şi FMI), Tsipras a cerut un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), şi o nouă restructurare a datoriei externe a Greciei.

Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe şi a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe de asistenţă financiară. Al doilea program a expirat marţi, când Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internaţional o tranşă în valoare de 1,6 miliarde de euro. Guvernul de la Atena trebuie să ramburseze şi Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o altă tranşă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei şi este în discuţie cu Qatar pentru tancuri Ghepard
Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei şi este în discuţie cu Qatar pentru tancuri Ghepard
Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Ghepard din Qatar pentru a le trimite Kievului,......
Intră în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Provocarea pentru România – de unde vor veni 1,7 milioane de tone de motorină, și, mai ales, cu ce costuri
Intră în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Provocarea pentru România – de unde vor veni ...
Carburanții produși din țiței rusesc, fie că vin din Rusia, Ungaria, Bulgaria sau Serbia nu ar mai putea fi vânduți ...
Cum va arăta domeniul automatizării în 2023? Cinci tendințe pentru piața de roboți
Cum va arăta domeniul automatizării în 2023? Cinci tendințe pentru piața de roboți
În ultimii câțiva ani, multe organizații au implementat într-un ritm alert schimbări bazate pe dezvoltarea tehnologică. ...
39% dintre SA-urile din România ar putea să își listeze acțiunile pe piața AeRO a BVB. Din februarie vor fi disponibile finanțări de 35 de milioane de euro
39% dintre SA-urile din România ar putea să își listeze acțiunile pe piața AeRO a BVB. Din februarie vor fi disponibile ...
În România există peste 57.800 de companii care respectă condițiile de eligibilitate ale Bursei de Valori București ...