1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 10 º

Extern

Tsipras avertizează împotriva creării unui "club închis al celor puternici" în UE

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a avertizat luni împotriva creării unui 'club închis al celor puternici' în Uniunea Europeană, care ar putea compromite 'acquis-ul european' şi provoca 'o divizare de facto' a statelor membre, transmite AFP.

13 mar, 2017 | Agerpres

Pe fondul 'crizei de orientare' traversate de UE, 'ar fi mai bine să se vorbească de o Europă cu mai multe opţiuni decât de o Europă cu mai multe viteze', a afirmat Tsipras, într-un articol publicat în cotidianul Jurnalul Redactorilor (de stânga).

Premierul grec a reacţionat astfel la tendinţa exprimată la summitul UE de săptămâna trecută de către Germania şi Franţa, care au insistat pentru scenariul unei Europe 'cu mai multe viteze' după Brexit.

În viziunea lui Tsipras, 'proclamarea unei Europe restrânse (...) a unei Europe 'a la carte' şi-a pierdut dinamica'.

'A submina solidaritatea între statele membre este un indiciu îngrijorător pentru coeziunea europeană şi pentru întărirea extremismului de dreapta, ce dovedeşte pierderea de încredere în modelul european', a subliniat Tsipras.

El a cerut 'abandonarea oricărei idei a unui 'club' al celor puternici, care va avea propriile reguli interne, (...) şi a unui nucleu dur în afara zonei euro, unde celelalte state ar fi puse în mod obligatoriu pe o orbită satelitară'.

'Cooperarea în UE trebuie să înceapă prin nivelul de cooperare întărită care există deja. Trebuie abandonată orice idee de divizare a instituţiilor actuale precum zona euro sau Spaţiul Schengen', a mai scris şeful guvernului elen.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO