Tsipras vrea să câștige și să negocieze din nou cu creditorii

Fostul premier al Greciei, Alexis Tsipras, își prezintă noul program economic, promițând îmbunătățiri la negocierile cu creditorii, scrie Deutsche Welle. 
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 12:29
Tsipras vrea să câștige și să negocieze din nou cu creditorii

Târg la Salonic, metropola din nordul Greciei. De obicei, acest eveniment le oferă posibilitatea politicienilor să-și prezinte programul economic. Ocazie importantă, mai ales pentru premierul țării. Dar pentru că Alexis Tsipras a demisionat recent, acesta a ținut un discurs duminică seara nu în calitate de premier, ci doar de șef al partidului de stânga, „Syriza”. Acest lucru nu a diminuat interesul publicului. Dimpotrivă, speech-ul lui a fost considerat cel mai important în campania electorală pentru alegerile anticipate din 20 septembrie.

Bilanțul ultimelor luni ca premier a fost așteptat chiar cu mult interes. Tsipras a negociat din nou cu creditorii, acceptând totodată noi măsuri de austeritate – în ciuda promisiunilor electorale.

Politicianul de stânga nu și-a dezamăgit fanii înrăiți nici de această dată: a subliniat că guvernul său a făcut un compromis, dar că nu a îngenuncheat. Tsipras a declarat în fața publicului că lupta poporului grec a împresionat Europa și că în acest fel, Germania și-a pierdut o mare parte din capitalul său politic.

Tsipras spune că dezbaterea despre ieșirea Greciei din zona euro nu mai e valabilă. În plus, „lupta” pentru îmbunătățirea pachetului de credit asupra căruia s-a decis în august, rămâne deschisă. În cazul în care va fi reales, Tsipras va lupta pentru restructurarea datoriilor și împotriva „înstrăinării” capitalului de stat. În discursul de la Salonic, a evitat în schimb cuvântul „renegociere”.

Opoziția îl taxează însă dur. Tsipras face acum a treia greșeală, e de părere fostul ministru al Economiei, conservatorul Kostis Hatzidakis: „Prima greșeala fost să promită și să nu se țină de cuvânt în ultima campanie electorală. A doua greșeală a fost să meargă pe o tactică greșită de negociere și să ajungă la o înțelegere cu creditorii, mai proastă decât toate celelalte dinainte. A treia greșeală este că vrea o majoritate puternică, pentru a putea pune în aplicare o înțelegere în care nici el nu crede, dar pe care totuși a semnat-o. Acesta nu este un mesaj clar pentru electorat”, a declarat Hatzidakis într-un interviu TV.

Zece noi promisiuni electorale

Tsipras ținuse ultimul său discurs la Salonic, în calitate de șef al opoziției, exact cu un an în urmă. Atunci promisese 300.000 de locuri noi de muncă, stoparea privatizării și creșterea salariului minim. Tsipras a mai cerut atunci ștergerea parțială a datoriilor Greciei și mai mulți bani pentru investiții publice. Aceste lucruri i-au garantat un câștig fulminant în alegeri.

Dar acum a fost nevoit să propună pași mai mici, așa că a anunțat 10 noi măsuri economice, de la fondarea unei noi bănci de investiții până la eradicarea șomajului. Toate aceste măsuri sunt o formă redusă a fostelor promisiuni făcute de „Syriza”. De exemplu: în loc de 300.000 de locuri noi de muncă, el are acum în vedere „150.000 de contracte limitate pentru șomerii tineri”.

Publicația greacă, „Ziarul Redactorilor”, a numit această mișcare a lui Tsipras „Salonic II”. Cu alte cuvinte, „Syriza” continuă cu același program electoral. Ziarul conservator „Eleftheros Typos” vede lucrurile altfel, acuzându-l pe Tsipras de promisiuni nerespectate și mușamalizarea noului memorandum de austeritate.

Jurnalistul politic Vassilis Lyritzis critică programul aleatoriu al fostului premier: „Ca mulți alți politicieni dinaintea lui, Tsipras promite să schimbe țara. Dar nu spune ce înseamnă acest lucru concret pentru cetățeni”, a declarat Lyritzis la postul de televiziune „Skai”. În plus, a adăugat el, cine vrea să schimbe țara chiar o face, nu doar vorbește.

Sondajele – motiv de îngrijorare

Conform sondajelor actuale, nu e sigur că Tsipras va obține majoritatea în parlament. „Syriza” și „Nea Dimokratia” se află aproape la egalitate, după ce partidul nou-înființat, „Unitatea Populară”, fondat de fostul membru al „Syriza”, Lafazanis, ar obține între 4 și 5 procente. Sondajele arată și că radicalii de dreapta de la „Zorii Aurii” s-ar afla pe locul al treilea. Speră chiar să devină principala forță de opoziție, dacă Tsipras și conservatorii ar forma după alegeri o coaliție.

Cu toate acestea, patru alte partide își fac speranțe să ajungă pe locul al treilea, printre ele fiind și „Pasok”. Pentru fostul premier socialist Georgios Papandreou, care în urmă cu cinci ani anunța aproape falimentul Greciei și care a semnat primul contract cu creditorii, declinul politic continuă. Noul său partid, „Kidiso”, care s-a desprins de „Pasok” la finele anului 2014, ar obține în jur de 1,5 procente din voturi și nu ar reuși astfel să intre în parlament. Ca urmare, din cauza „resurselor financiare limitate” nu va participa la aceste alegeri, a anunțat fostul premier.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important de la PPC (fosta Enel) în aceste zile caniculare
Anunț important de la PPC (fosta Enel) în aceste zile caniculare
Un număr de 47 de magazine ale PPC Energie și PPC Energie Muntenia din București și mai multe orașe ale țării au deschis puncte de adăpostire pe timp de caniculă, unde persoanele care......
Meta negociază preluarea a unui pachet de 5% din acțiunile producătorului de ochelari Ray-Ban
Meta negociază preluarea a unui pachet de 5% din acțiunile producătorului de ochelari Ray-Ban
Gigantul social media Meta Platforms poartă discuţii pentru preluarea unei participaţii de aproximativ 5% la EssilorLuxottica, ...
Companiile Rețele Electrice obțin credite de 1 miliard de lei de la un consorțiu de bănci condus de BERD, pentru a finanța programele de investiții
Companiile Rețele Electrice obțin credite de 1 miliard de lei de la un consorțiu de bănci condus de BERD, pentru a finanța ...
Companiile Rețele Electrice, parte a Grupului PPC, au semnat astăzi contracte de creditare în valoare de un miliard de ...
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Următoarea reuniune de politică monetară de la Banca Centrală Europeană va fi una deschisă tuturor opţiunilor, chiar ...