1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

News

Tudorel Toader la Bruxelles: Nu OUG 13 a fost problema, ci faptul că a fost adoptată noaptea. CCR a dat o decizie care mie îmi place foarte mult

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri din comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că nu Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 care a dezincriminat mai multe infracţiuni a fost problema, ci faptul că actul normativ a fost adoptat noaptea.

22 mar, 2017 | News.ro

"Ordonanţa de urgenţă în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură: când şi cum a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a fost publicată în Monitorul oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară", a declarat Tudorel Toader în cadrul dezbaterilor din comisia LIBE.

Tudorel Toader a criticat ancheta făcută de DNA asupra modului în care a fost adoptată OUG 13/2017 spunând că decizia Curţii Constituţionale (CCR) de constatare a unui conflict juridic între puterea legislativă şi justiţie este una care îi place foarte mult.

"Curtea Constituţională a dat o decizie care mie îmi place foarte mult, o decizie de principiu prin care a statuat că legiuitorul are competenţa să aprecieze oportunitatea unei legi, că procurorul nu are competenţa să-i urmărească penal pe miniştrii care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă un act normativ. Prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat că a existat un conflict juridic. Important este ce a statuat pentru viitor: că procurorul nu poate ancheta miniştrii care adoptă acte normative", a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei a avertizat, de la Bruxelles, ca toate cele trei puteri să rămână în matca lor constituţională şi să nu mai intervină una în atribuţiile celeilalte. "Am solicitat şi solicit fiecăreia dintre cele trei puteri ale statului să rămână în matca lor constituţională. Arhitectura statului de drept e bine concepută, ea mai trebuie şi bine cunoscută şi bine respectată. Dacă nu se întâmplă aşa, puterile riscă să iasă din matca lor constituţională şi să intre în zona de competenţă a altor autorităţi, aşa cum s-a întâmplat cu de-acum celebra OUG 13/2017", a conchis Tudorel Toader.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a organizat azi o dezbatere pe tema democraţiei şi justiţiei din România în urma scandalului iscat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles vor să audă direct de la cei implicaţi cum s-au derulat evenimentele din ţara noastră în contextul respectivului act normativ. Printre vorbitori se numără ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din marile oraşe ale României împotriva OUG 13 sunt prezenţi la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democraţiei şi justiţiei din ţara noastră.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO