1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

News

Tudose, despre blocarea angajărilor în sistemul bugetar: Nu dăm pe nimeni afară. Va fi un inventar al celor care lucrează la stat

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, la începutul şedinţei Executivului, că ordonanţa referitoare la blocările de angajări în sistemul bugetar are în vedere un inventar ''foarte clar al celor care lucrează la stat''.

20 iul, 2017 | Agerpres

'Astăzi vom lua în discuţie, spre aprobare, acel celebru act privind măsuri privind administraţia centrală. Nu dăm pe nimeni afară, pur şi simplu se blochează angajările şi încercăm şi vom reuşi să eficientizăm actul administrativ, dacă este vorba de reorganizare, de descentralizare', a spus Tudose.

El a afirmat că aparatul birocratic este din ce în ce mai mare şi sunt cereri de angajare a sute de oameni, 'purtători de ştampilă, de semnătură'.

'A devenit aparatul birocratic din ce în ce mai mare şi se angajează în fiecare zi, sunt cereri de sute şi sute de oameni, mii de oameni, purtători de ştampilă, de semnătură, de program pe uşă. Repet, nu dăm pe nimeni afară, dar va fi un inventar foarte clar al celor care funcţionează, lucrează astăzi la stat, ar trebui să lucreze şi la stat şi pentru stat şi pentru cetăţeni şi vom eficientiza actul lor administrativ şi practic eficienţa structurilor pe care le reprezintă', a mai spus Tudose.

Guvernul ar putea aproba în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă prin care se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, inclusiv procedurile demarate în vederea ocupării posturilor vacante, din autorităţile şi instituţiile publice prevăzute în textul ordonanţei.

Proiectul de ordonanţă mai prevede înfiinţarea unui comitet interministerial, având ca rol realizarea, până la 31 decembrie 2017, unei analize a stadiului privind organizarea instituţională şi a statelor de funcţii pentru toate autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică şi de a propune măsuri pentru eficientizarea managementului în resursele umane din administraţia publică centrală.

Potrivit proiectului de act normativ aflat pe ordinea de zi a şedinţei Executivului, de la data intrării în vigoare a ordonanţei până la data de 31 decembrie 2017 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, inclusiv procedurile demarate în vederea ocupării posturilor vacante, din autorităţile şi instituţiile publice prevăzute în textul ordonanţei, respectiv 'autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea privind finanţele publice 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, cu excepţia autorităţilor administrative autonome'.

Prin excepţie, prevede proiectul, se continuă procedurile de ocupare a posturilor pentru care anunţurile de concurs au fost publicate în Monitorul Oficial al României, până la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv au fost îndeplinite obligaţiile de publicitate instituite în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice, conform prevederilor legale în vigoare, după caz.

Totodată, prin derogare de la alineatul privind suspendarea concursurilor, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor, cu justificarea necesităţii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în buget.

În proiectul de act normativ se mai precizează că prevederile privind suspendarea concursurilor de ocupare a posturilor nu se aplică unităţilor sanitare publice şi instituţiilor din învăţământul de stat.

Coordonarea comitetului, definit ca organism consultativ, fără personalitate juridică, este asigurată de prim-ministru şi, în lipsa acestuia, de către secretarul general al Guvernului.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO