Tudose, lăsat fără sprijin de propriul guvern: Nu există nici un plan pentru preluarea şantierului naval Mangalia de către stat

Premierul Mihai Tudose a facut o declaraţie care a şocat lumea economică ieri: preluarea de către stat a unuia dintre cele mai mari şantiere navale ale ţării, cel de la Mangalia. ECONOMICA.NET a căutat să obţină informaţii suplimentare despre ce a pregătit guvernul în spatele acestui anunţ. Despre sursa banilor cu care statul român ar vrea să cumpere, ce s-ar întâmpla cu muncitorii marelui angajator industrial din sud-estul ţării şi cum va face statul rost de comenzi pentru un şantier naval care ar rămâne fără brand. Însă specialiştii din spatele Premierului au tăcut. Surse din guvernul Tudose au spus însă pentru ECONOMICA.NET că în spatele declaraţiilor Premierului nu e niciun plan.
Ionut Tudorica - joi, 11 ian. 2018, 22:38
Tudose, lăsat fără sprijin de propriul guvern: Nu există nici un plan pentru preluarea şantierului naval Mangalia de către stat

După declaraţia Premierului Mihai Tudose, care a şocat ieri lumea economică prin implicarea naţionalizării unuia dintre cele mai mari şantiere navale din România, cel de la Mangalia, ECONOMICA.NET a cerut detalii guvernului pe acest subiect.

Trei întrebări simple au fost adresate de ECONOMICA.NET Guvernului: de unde ia guvernul banii pentru achiziţionarea pachetului majoritar la şantierul naval (şi a datoriilor), ce se va întâmpla de-aici încolo cu contractele “fabricii” de făcut vapoare de la Mangalia şi ce se va întâmpla cu personalul. Vorbind de peste 11.000 de angajaţi, cifră care face din şantier unul dintre cei mai mari angajatori din ţară.

Răspunsul echipei premierului Tudose, care lansase cu o seară înainte ideea preluării şantierului naval de către stat, a fost “vă informăm că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, aceasta a fost  transmisă, spre soluționare, Ministerului Economiei, instituție de la care urmează să primiți răspuns”.

ECONOMICA.NET n-a obţinut un răspuns nici de la instituţia desemnată să dea răspunsurile de către echipa Premierului. Însă, surse guvernamentale  ne-au spus că, în fapt, declaraţiile premierului nu au în spate nici un plan şi că Tudose a zis doar că “am încercat şi pare că reuşim”, informaţia legată de declaraţia Premierului fiind amplificată de presă. Ne-au mai zis că ar fi vorba de un memorandum care circulă în interiorul Executivului. “O idee a cuiva că şantierul Daewoo ar putea trece la stat”. Însă, sursele noastre n-au reuşit să ne indice în ce mod ar fi finanţate pentru achiziţia acţiunilor, în jur de 29 de milioane de euro, o sumă mică, dar şi a datoriilor foarte mari, care acum au ajuns la peste un miliard de dolari.

Aşadar, indiferent de declaraţiile premierului, statul român nu ştie de unde să ia banii pentru preluarea şantierului, nu ştie ce se va întâmpla cu muncitorii şi nici nu ar avea ţinte de contracte noi.

Citeşte Norvegienii de la Vard fac la şantierul din Brăila  feriboturi electrice pentru fiordurile de-acasă 

Acum, şantierul din localitatea 2 mai (lângă Mangalia) e deţinut de coreenii de la Daewoo, care şi-au anunţat de mai bine de doi ani intenţia să se retragă de pe respectivul sit şi să vândă pachetul majoritar. Au găsit şi cumpărător. Concernul olandez Damen, care se ocupă cu construcţia de nave în toată lumea.

ECONOMICA.NET a contactat Damen, dar n-a obţinut nici un răspuns de la corporaţie pe acest subiect. 

“De ce să cumperi un şantier pentru două fregate? Şi e şi ajutor de stat” 

Fostul preşedinte CA al Electrica, Victor Cionga, a manifestat un interes deosebit în social media pentru subiect, iar ECONOMICA.NET i-a luat o opinie exclusivă. El explică, din punctul lui de vedere, factorii care au dus la situaţia actuală. “Faptul ca Daewoo, unul dintre constructorii de referinţă de nave din lume, care are acces o piaţă globală, a luat decizia de renunţa la şantierul din Mangalia, poate avea mai multe explicaţii. Dar, cum grupul sud coreean nu este la prima încercare, cel puţin pentru mine, intuiesc că nu pare a fi un semn bun. Nu ştiu motivele, dar, ca de obicei, se iau în calcul costurile, productivitatea, necesarul de investiţii, calitatea personalului, cadrul legal şi fiscal, evoluţia pieţei mondiale, etc. Sau decizii strategice de redimensionare şi restructurare.  
Olandezii, la rândul lor, deşi mai mici, sunt o firmă cu experienţă şi acces la piaţă, acces construit în decenii de operare. Au experienta mediului local având în vedere că operează şantierul din Galaţi. Ambele firme, dar, mai ales Daewoo, care este un gigant, au relatii de tradiţie atât cu furnizorii (de la care primesc condiţii foarte bune pentru că fiecare dintre ele este un client vechi şi cumpără constant şi în cantităţi mari) cât şi cu benficiarii pe care i-a convins de calitatea navelor livrate.

De aceea, daca statul român va prelua şantierul mă întreb ce entitate va face cu el lucrurile pe care le făcea cu fabricanţii de specialitate. Mă întreb care va fi viitorul acestui şantier naval în condiţiile în care piaţa locală e limitată. Doar să construieşti fregatele nu este nevoie să cumperi un şantier!

Şi probabil la fel de limitate sunt şi disponibilităţile de finanţare ale acţionarului principal şi ale băncilor locale. În plus, nu ştiu care va fi portofoliul de comenzi pentru următorii ani şi cum va putea avea noua entitate acces rapid la piaţa internaţională, una care este extrem de competitivă. De asemenea ma întreb cum va fi rezolvată problema managementului care să preia din mers activitatea şi să o păstreze la un nivel care să nu impună iar intervenţia statului român. În contextul regulilor europene, aceasta nu poate fi facută decât în anumite condiţii. Dacă nu vor fi asigurate relativ repede contracte noi într-o anumită cadenţă (poate chiar de la coreeni sau olandezi!) nu realizez cum se va “descurca” şantierul. În orice caz, având în vedere atât situaţia care se prefigurează pentru bugetul anului curent, cât şi a constrângerilor europene, sper că nu vom vedea companiile de stat din energie devenind acţionari prin măriri de capital. Sau poate o să preia şantierul noul fond de dezvoltare. 

Înainte de a lua o decizie de o asemenea amploare, trebuie făcut un studiu şi un plan de afaceri realist pe următorii cinci – şapte ani”, a spus Victor Cionga pentru ECONOMICA.NET

Declaraţia şoc a premierului Tudose 

„Am încercat şi se pare că reuşim să facem o chestie, să răscumpărăm 51% din acţiunile pe care acum le deţine Daewoo la şantierul naval Mangalia. Ei vor să vândă şi am zis să ne exercităm noi dreptul de preempţiune la vânzare. (…) Vom avea un şantier naval al statului’, a spus Tudose la Antena 3.

El a susţinut că acest şantier este util.

‘Trebuie să facem nişte fregate pentru armată şi poate le facem noi, că înţeleg că alţii le-ar fi putut face la şantierul acela. (…) Să facem şi mentenanţa la noi şi dacă şantierul acela naval până acum producea, poate mai facem şi noi o bărcuţă acolo, mai mare, mai mică, mai frumoasă. Poate nu ne iese cea mai frumoasă din prima, dar nu este posibil ca într-o ţară cu atâta Dunăre, cu Dunăre maritimă şi cu mare, statul să nu aibă un şantier naval unde să-şi repare o bărcuţă mică, o bărcuţă măcar. Evident că deranjează, dar asta este viaţa’, a afirmat premierul.

Declaraţia lui Tudose are loc la puţin timp după ce Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care olandezii de la Damen Shipyards Group, acționarii majoritari ai Șantierului Naval Damen Galați,  au cumpărat, de la firma coreeană, pachetul majoritar de acțiuni la Șantierul Daewoo din Mangalia, pentru care au plătit aproape 26 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Legea offshore – Proiectul va fi dezbătut în comisiile de buget şi industrii ale Camerei Deputaţilor
Legea offshore – Proiectul va fi dezbătut în comisiile de buget şi industrii ale Camerei Deputaţilor
Proiectul legii offshore va intra marţi în dezbaterea comisiilor de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor. Şedinţa comună a comisiilor de specialitate este programată......
BCE ar putea să înceapă dezvoltarea unui euro digital până la sfârșitul lui 2023
BCE ar putea să înceapă dezvoltarea unui euro digital până la sfârșitul lui 2023
Banca Centrală Europeană ar putea începe dezvoltarea unui euro digital, versiunea electronică a bancnotelor şi monedelor, ...
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus Mihail Fridman
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus ...
Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ...
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană a propus luni ajustări specifice ale normelor financiare ale Uniunii Europene, cunoscute sub denumirea ...