Tudose: Legea vaccinării şi cea privind plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copiilor ar putea fi adoptate joi – Interviu Agerpres

Legea vaccinării şi cea privind plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copiilor ar putea fi adoptate joi de către Guvern, dacă au toate avizele necesare, a declarat premierul Mihai Tudose, într-un interviu acordat marţi AGERPRES.  Şeful Executivului vorbeşte şi despre posibilitatea ca o parte din achiziţiile pentru dotarea Armatei să fie făcute cu ajutorul industriei naţionale de apărare, dar şi despre dotările pentru situaţiile de urgenţă, prim-ministrul pledând pentru refacerea integrală a sistemului de intervenţie. ''Am renunţat la cele 15 milioane de euro, fiindcă am considerat că nu este bine din nou să cârpim. (...) Am pus o întrebare (...). Arafat mi-a spus o cifră - 600 de milioane (de euro - n.r.), aproape 800 dacă le luăm pe rând. Şi am găsit banii respectivi'', a spus Tudose.
Economica.net - mar, 01 aug. 2017, 17:18
Tudose: Legea vaccinării şi cea privind plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copiilor ar putea fi adoptate joi - Interviu Agerpres

În interviu, şeful Guvernului vorbeşte şi despre execuţia bugetară pe primul semestru, despre măsurile fiscale, despre pensiile speciale, dar şi despre relaţia sa cu preşedintele Klaus Iohannis şi cea cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Tudose spune că ‘un nou proiect politic în interiorul partidului” nu are şanse de reuşită.

Premierul vorbeşte şi despre percheziţiile făcute în sediul Guvernului de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

AGERPRES: Domnule prim-ministru, să începem cu un subiect de actualitate, percheziţiile făcute luni în sediul Guvernului de către DNA.

Mihai Tudose: Înţeleg că domnul ministru Viorel Ilie a dat un comunicat, a dat un comunicat DNA-ul, mai mult va spune Direcţia Naţională Anticorupţie când termină. Aşa am înţeles din comunicatul DNA-ului.

AGERPRES: Este o problemă de imagine pentru Guvern? Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul are sediul principal în Palatul Victoria.

Mihai Tudose: Nu ştiu mai mult, înţeleg că doi oameni de acolo au făcut ceva sau sunt suspecţi că au făcut ceva. Aşteptăm concluziile.

AGERPRES: CSAT s-a reunit pentru aprobarea Planului de înzestrare a Armatei. Ce planuri aveţi în vedere pentru revitalizarea industriei de Apărare?

Mihai Tudose: Industria de Apărare este un domeniu sensibil şi noi l-am considerat, şi când eram ministru la Economie, şi acum, ca un domeniu prin intermediul căruia economia României să se poată revitaliza. Şi s-au obţinut şi rezultate. Este în plin proces de reorganizare şi cu investiţii majore şi, da, are legătură foarte mult şi cu înzestrarea Armatei, fiindcă încercăm ca dintre noile achiziţii ale Armatei cât mai multe să fie produse în România sau să aibă şi componente din România. Domnul ministru Fifor acum a preluat ceea ce am început din 2017. Şi semne bune sunt foarte multe.

AGERPRES: Cum vedeţi ameninţările recente ale oficialilor ruşi la adresa României? Ambasadorul Moscovei la Bucureşti şi-a manifestat din nou îngrijorarea şi a spus că sistemul de la Deveselu ar fi ”un risc potenţial” pe care Rusia nu îl poate ignora.

Mihai Tudose: Am înţeles. Nimic nou. Spune acest lucru de foarte multă vreme.

AGERPRES: Şi ameninţările recente ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin?

Mihai Tudose: Nu ştiu despre ce e vorba. A comentat ceva domnul Rogozin… Noi îi răspundem şi ne trezim în dialog cu el acum. Are treaba lui, noi ne vedem de treaba noastră.

AGERPRES: Vă vedeţi la CSAT cu preşedintele Iohannis. Pare că aveţi o bună coabitare. Aţi mai discutat cu şeful statului?

Mihai Tudose: Este preşedintele CSAT, este preşedinte României. (…) Da, am mai discutat la telefon. Am discutat despre Moldova, când am fost în Moldova. Despre orice vizită în străinătate l-am informat. O relaţie normală, instituţională.

AGERPRES: La preluarea mandatului, preşedintele Iohannis a avut un discurs mai dur şi v-a cerut să renunţaţi ”la ţopăiala fiscală”. Aţi avut discuţii şi despre fiscalitate?

Mihai Tudose: Nu, domnia sa s-a rezumat la lucruri de interes comun aflate pe agenda publică sau nepublică. Repet, în ceea ce priveşte Bruxelles-ul, în ceea ce priveşte Moldova, fără niciun fel de altă implicare în ceea ce priveşte politica fiscală a Guvernului. Dar, ştiţi, a fost atunci… noi a trebuit să răspundem nu la ce am făcut sau la ce voiam să facem noi, ci la acuzaţii din partea chiar şi a presei, că nu ştiu ce vrem să luăm noi, zahărul din ceaiul nu ştiu cui. Nu s-a întâmplat.

AGERPRES: Aţi renunţat la impozitul pe cifra de afaceri, la taxa de solidaritate. Ce modificări mai aveţi în vedere în domeniul fiscal şi când ar putea fi aplicate?

Mihai Tudose: Nu mai avem în vedere alte modificări decât cele care au fost anunţate şi care sunt în termen şi vor intra în termen.

AGERPRES: Vă referiţi la CAS şi CASS?

Mihai Tudose: CAS şi CASS, de la anul. Colegii mei lucrează la actul normativ.

AGERPRES: Au apărut temeri că va scădea salariul mediu net. Sunt îndreptăţite, mai ales pe fondul faptului că salariile bugetarilor ar trebui să crească de la ianuarie 2018 cu 25%?

Mihai Tudose: Vor creşte.

AGERPRES: Cu 25%?

Mihai Tudose: Vor creşte salariile bugetarilor. Apar temeri. Noi tot răspundem la întrebări de astea de la oameni care aud voci. Iertaţi-mă, medicina a progresat suficient de mult ca să trateze aceste lucruri.

AGERPRES: Execuţia bugetară pe primul semestru nu este foarte bună.

Mihai Tudose: Nu, aşa este. Ăsta a fost unul dintre motivele pentru care PSD-ul şi-a dat jos propriul Guvern. Repet, am găsit minister cu execuţie bugetară 2%. Ministerul pentru Societatea Informaţională – 2% execuţie bugetară pe şase luni, absolut impardonabil. Dovadă este că noul ministru, domnul ministru Şova, într-o lună aproape că a recuperat decalajul doar pur şi simplu muncind şi dedicându-se activităţii de acolo.

AGERPRES: În afară de acest minister, mai sunt probleme şi în alte ministere? Puteţi să ne daţi câteva exemple?

Mihai Tudose: Au mai fost probleme destul de mari şi în alte ministere. Acum, fiind mai turaţi un pic, lucrurile îşi revin. (…) N-aş vrea să nedreptăţesc pe nimeni, dar sunt ministere care şi-au revenit spectaculos, de exemplu pe zona de IT. La Finanţe, lucrurile se mişcă foarte bine. Luna trecută a fost prima lună din anul ăsta când ANAF-ul şi-a făcut planul, planul fiind totuşi destul de mare. Şi nu numai că şi-a îndeplinit indicatorii de colectare, ci au fost şi depăşiţi. Ministerul Fondurilor Europene – în sfârşit, după şase luni de stagnare, au început lucrurile să se mişte, aici şi datorită faptului că noi am preluat guvernarea pe fondul unei zone de pustiu total. Nu era nicio autoritate de management autorizată, niciun proiect. Absorbţia în 2016 ştim cu toţii cât a fost – 0,3, adică nişte cifre absolut fabuloase. Deci, am plecat cu un handicap imens în această luptă, dar recuperăm şi ne atingem targetul de 5,2 miliarde. Chiar sunt optimist că îl depăşim.

AGERPRES: Sunteţi foarte mulţumit de activitatea în domeniul fondurilor europene a ministrului Agriculturii. Dar în alte domenii?

Mihai Tudose: Au început să mişte şi acolo, dar acesta a fost prioritar şi primordial pentru România. Activitatea domnului ministru Daea pe zona de fonduri europene – erau banii noştri, au putut fi traşi. Domnul Daea a fost campionul Europei, ştiu că, până la sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie, România, prin Ministerul Agriculturii, trăsese mai mulţi bani decât toată Europa la un loc, ceea ce e de remarcat şi de felicitat. Şi credeţi-mă, nici acum nu ‘s-a potolit’, în fiecare zi mai are câte-o reuşită, mai mică, mai mare, dar e continuă.

AGERPRES: Domnul Daea nu se va afla pe lista posibililor remaniaţi?

Mihai Tudose: Iertaţi-mă, trebuie să remaniem pe cineva că spune nu ştiu cine în spaţiul public?

AGERPRES: Aveţi discursuri foarte dure la adresa miniştrilor, la începutul şedinţelor de guvern, după care le atenuaţi.

Mihai Tudose: Nu la adresa miniştrilor şi nu sunt discursuri dure. Ce vreţi? Avem o problemă. Nu putem s-o rezolvăm decât dacă o recunoaştem şi o punem în dezbatere publică. Ceea ce mă face poate un pic mai dur este faptul că până acum parcă n-a văzut-o nimeni şi nimeni nu s-a ocupat de ea şi nu înţeleg cum am ajuns să avem 250.000 de copii nevaccinaţi, din nou să vorbim în august despre manualele din septembrie şi aşa mai departe. Iertaţi-mă, poate exagerez sau poate nu e neapărat foarte diplomatic, dar altfel nu se poate – trebuie să recuperăm câteva luni sau aproape un an jumătate de nimic.

AGERPRES: Aţi spus că în prezent condiţiile din România ar impune vaccinarea obligatorie, dar legislaţia o impune?

Mihai Tudose: Sunt ţări care încearcă exact acelaşi lucru acum, să impună vaccinarea obligatorie. Cred că în momentul în care epuizăm tot ce se poate pe partea bună, cu binele, de conştientizare a populaţiei despre riscurile pe care le are copilul nevaccinat – (n.r. părintele) care-şi condamnă practic copilul la suferinţă şi nu numai copilul, chiar şi comunitatea din care face parte. Statul e dator să intervină. Fiindcă nu copilul a decis, decide altcineva pentru copil. Şi apoi, el trebuie să-şi asume greşeala părinţilor? Deci, dacă statul protejează şi intervine peste părinţi atunci când el este prost tratat de o gripă sau de altceva, iertaţi-mă, aici chiar va trebui să fim mult mai activi.

AGERPRES: Când va fi adoptată în Guvern legea vaccinării?

Mihai Tudose: S-ar putea chiar joi, dacă are toate avizele şi toţi ceilalţi colegi – fiindcă are şi componentă juridică – sunt de acord, o vom promova joi.

AGERPRES: Se prefigurează o potenţială criză a medicamentelor, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piaţă.

Mihai Tudose: O să am săptămâna viitoare, încerc o întâlnire cu producătorii, cu importatorii, cu distribuitorii, cu toată lumea, împreună cu ministrul de Finanţe să vedem ce se întâmplă. Exact cum v-am spus, haideţi să identificăm problema. Odată identificată, să o discutăm cu toţii şi să încercăm să o rezolvăm.

AGERPRES: O altă problemă pe care aţi ridicat-o a fost cea a dotărilor în cazul situaţiilor de urgenţă. Aţi cerut ministrului de Finanţe să vă găsească 15 milioane de euro la rectificare pentru dotări. A găsit aceşti bani?

Mihai Tudose: Da, numai că am renunţat la cele 15 milioane de euro, fiindcă am considerat că nu este bine din nou să cârpim. Cu 15 milioane cârpeam. Ulterior, am avut o discuţie cu doamna ministru de Interne, cu domnul secretar de stat, domnul doctor Raed Arafat şi am pus o întrebare: cât ne-ar trebui, cât ar costa refacerea sau un sistem ideal, tot ceea ce îi trebuie pentru a putea avea la îndemână – de la factorul uman la factorul material pentru salvat vieţi. Absolut tot. Domnia sa mi-a spus o cifră – 600 de milioane, aproape 800 dacă le luăm pe rând. Şi am găsit banii respectivi, sunt bani europeni şi începem să derulăm proiectele. Altfel, din nou vă spun, o cârpeam. Doi lei astăzi, doi lei la anul, n-aveam nimic niciodată, totdeauna până când terminam, ajungeam la un capăt cu ceea ce începeam, trebuia din nou să se strice.

AGERPRES: Şi atunci să ne aşteptăm ca la rectificare să meargă mai mulţi bani la investiţii?

Mihai Tudose: Da, banii pentru investiţii rămân acolo. (…) Avem bani de pensii, avem bani de salarii, avem bani de investiţii.

AGERPRES: Pentru ce nu aveţi bani? Sunteţi foarte optimist.

Mihai Tudose: Nu sunt optimist. Bugetul este în cifrele de la început. Recuperăm de fapt, dar suntem pe drumul cel bun. V-am spus că de luna trecută lucrurile încep să se vadă un pic mai bine.

AGERPRES: Opoziţia spune că la rectificare o să tăiaţi bani de la Educaţie. O să mai aveţi bani pentru toate planurile ministrului Educaţiei, inclusiv pentru achiziţiile de manuale de sport şi dirigenţie?

Mihai Tudose: Opoziţia, în ultimul timp, iertaţi-mă, dar încep să n-o mai înţeleg. Când tu vii ca reprezentant al opoziţiei şi spui că nu o să mai fie bani din iulie pentru pensii şi salarii, nu ştiu dacă face foarte bine ţării. Dovadă, uitaţi, că avem şi nu ne grăbim nici cu rectificarea. E un semn în plus că lucrurile stau bine. Când tu vii… O declaraţie de azi a unui reprezentant al opoziţiei, europarlamentar. O să încerc să am o discuţie cu partidul domniei sale. România face eforturi deosebite să mute la Bucureşti Agenţia Europeană a Medicamentului. Am găsit sediul, s-a depus documentaţia, încercăm să ne facem lobby. Un europarlamentar român spune că sediul nu e bun, că e bătaie de joc şi că nu se poate să fie mutată Agenţia respectivă de la Londra la Bucureşti fiindcă aşa vrea Guvernul României. El e român. Nu dau nume, că mi-e şi jenă, nu merită pomenit.

AGERPRES: Doriţi să discutaţi cu dumnealui?

Mihai Tudose: Nu doresc să discut cu dumnealui, dar am să am o discuţie cu liderii domniei sale. Am înţeles, suntem cu toţii români, el reprezintă România acolo. Înţeleg declaraţii politice, că nu-i place de cineva sau cum acţionează cineva, e altceva. Dar când prin acţiunile domniei sale chiar aduce deservicii României şi deservicii grave, poate cineva îi face un consult, nu ştiu.

AGERPRES: Revenind la investiţii şi companii. Care sunt intenţiile Guvernului referitor la Memorandumul cu KazMunayGas?

Mihai Tudose: Este o comisie. Lucrează Ministerul Justiţiei şi Ministerul Economiei. Când vom avea o concluzie, o s-o prezentăm.

AGERPRES: Care este stadiul pachetului de legi privind Justiţia? Recent aţi anunţat că ministrul de resort va merge des la Bruxelles.

Mihai Tudose: Da, domnul Toader a fost la Bruxelles, a venit de acolo. Acum urmează o nouă serie de consultări, în urma vizitei la Bruxelles, cu organismele de profil din ţară.

AGERPRES: Până în toamnă?

Mihai Tudose: Când va fi gata, va fi gata. N-avem un termen.

AGERPRES: Aţi discutat cu ministrul Justiţiei despre abuzul în serviciu şi pragul foarte des invocat?

Mihai Tudose: Nu.

AGERPRES: Aţi spus că pensiile militare au cauzat ”hemoragii” în sistem. Vreţi să le luaţi banii pensionarilor ”de lux”?

Mihai Tudose: Nu luăm pensiile. Nu se poate intra în pensiile aflate în plată. Dar, haideţi să oprim măcar pe viitor. Nu poţi să ieşi la pensie cu o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut. Este incredibil aşa ceva, că s-a ajuns aici. Trebuie să stopăm acest lucru. Dacă dumneavoastră vi se pare normal să ieşi la 40 şi de ani din sistem la pensie şi să ieşi cu o pensie mai mare decât ai avut leafă şi apoi să te reîncadrezi în sistem ca civil, iertaţi-mă, mie nu mi se pare ok.

AGERPRES: Pensiile magistraţilor vor face obiectul unui alt proiect de act normativ?

Mihai Tudose: Deocamdată, vorbim despre pensiile militare. Reglementarea la tot ceea ce înseamnă pensii ocupaţionale este dificilă, datorită faptului că la unii e salariul brut, la unii e salariul net, unii au contribuit, alţii n-au contribuit. Este greu de prins într-un pachet tot.

AGERPRES: Când ar urma să fie adaptată legislaţia românească la cea europeană privind vârsta de pensionare – egalizată pentru femei şi bărbaţi la 67 de ani?

Mihai Tudose: Legislaţia europeană este una, fiecare ţară îşi dimensionează fenomenul în funcţia de vârsta, speranţa medie de viaţă din ţara respectivă. Când vom ajunge şi noi cu speranţa de viaţă la peste 80 de ani, stăm şi noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil, începând cu peste un an, peste doi ani.

AGERPRES: În ceea ce priveşte indemnizaţiile pentru mame, de când se va introduce acel plafon?

Mihai Tudose: Aştept măsura de la doamna ministru Vasilescu. Poate, chiar de săptămâna aceasta. (…) E posibil, dacă este gata şi are toate avizele.

AGERPRES: Câte persoane vor fi afectate? Despre ce economii e vorba?

Mihai Tudose: Nu este vorba neapărat despre economii. Este vorba despre imoralitatea unor situaţii. Pe textul de lege actual poate fi considerat ca venit inclusiv venitul din vânzarea unei proprietăţi, adică în anul în care e persoana respectivă gravidă vinde apartamentul sau o firmă, acela se consideră venit pe ultimul an. Şi alocaţia se raportează la acest lucru. Iertaţi-mă, nu se poate. Şi în Germania există un plafon, în toată lumea există un plafon. Noi am rămas singura ţară fără plafon şi cu scăpări de acest gen care pot duce la derapaje mari.

AGERPRES: Sunteţi mulţumit de modul în care ministrul de Interne şi cel al Muncii au gestionat relaţia cu sindicatele? Spre exemplu, sindicatele din Poliţie.

Mihai Tudose: Sindicatele din Poliţie au avut dreptate prin faptul că după legea salarizării a mai apărut o ordonanţă, în Parlament s-a scăpat ceva şi legea care a avut ca scop să egalizeze şi să regleze nişte lucruri a ieşit strâmbă. Şi era din nou decalaj între militari pe diverse ministere şi în cadrul lor anumite lucruri nu erau bine aşezate. Încercăm şi aceste lucruri să le rezolvăm tot săptămâna asta.

AGERPRES: În ce relaţii sunteţi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea? Victor Ponta spunea că este inevitabil să preluaţi şefia partidului.

Mihai Tudose: Nu ştiu Victor Ponta ce consideră dumnealui că este inevitabil sau nu. Eu nu-mi doresc şefia PSD. Sunt în relaţii foarte bune cu toţi colegii, cu atât mai mult cu domnul preşedinte al partidului.

AGERPRES: Credeţi că are şanse de reuşită ”un nou proiect politic pentru PSD în interiorul partidului”?

Mihai Tudose: Dumnezeule, nu poate fi vorba de aşa ceva. Un alt PSD în interiorul PSD-ului? Nu

Te-ar mai putea interesa și
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă active ruse în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi......
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...