Câţi bani a împrumutat Tudose de la băncile din România de când este prim-ministru

Datoria publică se finanţează în special prin rostogolirea ei cu ajutorul a noi împrumuturi de pe plan extern sau intern. Împrumutul este realizat de stat prin intermediul Ministerului Finanţelor de la băncile comerciale prezente pe plan intern sau internaţional, în funcţie de emisiune. În trei luni de mandat, premierul Mihai Tudose s-a împrumutat de 8,562 miliarde de lei.
Gabriela Ţinteanu - mie, 13 sept. 2017, 20:49
Câţi bani a împrumutat Tudose de la băncile din România de când este prim-ministru

Guvernul Grindeanu s-a împrumutat din ianuarie până în iunie, inclusiv, cu 20,2 miliarde de lei şi circa 2 miliarde de euro, conform site-ului BNR. Comparativ cu perioada guvernului Grindeanu, guvernul lui Mihai Tudose s-a împrumutat, în cele trei luni, cu echivalentul a circa o treime din banii ceruţi de Grindeanu băncilor comerciale: 8,56 miliarde de lei. Vârful împrumuturilor contractate de guvernul Tudose prin emisiunile de titluri de stat a fost în luna iulie: 5,27 miliarde de lei.

Statul se împrumută de la băncile comerciale sau de la alte instituţii financiare externe, în cazul emisiunilor internaţionale, prin emisiuni de titluri de stat sau bonduri emise de Ministerul Finanţelor. Mai exact, chiar dacă prim-ministrul Tudose se plânge că băncile comerciale nu plătesc impozite în România, când vine vorba de finanţarea datoriei publice, guvernul decide emiterea unor titluri de stat pe care le plătesc băncile şi, mai rar, populaţia.

Ceea ce este interesant în ultima perioadă este faptul că, în perioada guvernului Tudose, Ministerul Finanţelor se împrumută asiduu doar de pe piaţa internă, chiar dacă, la dobânzile existente pe plan extern, ar putea obţine finanţări la costuri ceva mai reduse. În plus, randamentele medii la titlurile de stat s-au majorat uşor în luna august pentru majoritatea scadenţelor, continuând trendul pe care s-au înscris din iulie. Creşterea din ultimele două luni a venit după ajustarea din trimestrul al doilea care a adus în iunie minimele acestui an pentru cele mai multe scadenţe.

Astfel, dobânzile la care s-a împrumutat statul în luna iulie, în funcţie de scadenţele titlurilor şi de volumul emisiunii de titluri de stat, au fost cuprinse între 0,36% şi 3,97%. În luna august randamentele oferite de Finanţe la titlurile de stat vândute băncilor au fost cuprinse între 0,79%-3,92%. Luna august a fost mai relaxată în privinţa necesarului de finanţare, după vârfurile de plată din iunie şi iulie. În august, Trezoreria a împrumutat aproximativ 3,6 miliarde lei de pe piaţa internă prin lansarea unor certificate de trezorerie şi obligaţiuni, inclusiv prin licitaţiile suplimentare, volumul împrumuturilor fiind în linie cu nivelul planificat. Ministerul Finanţelor a anunţat că intenţionează să împrumute în august de pe piaţa internă 3,4 miliarde lei. În iulie au ajuns la maturitate titluri de stat de circa 8 miliarde lei, după ce în iunie Trezoreria a avut de acoperit scadenţe de aproximativ 9 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor intenţionează să emită în acest an titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48-50 miliarde lei, din care 70% pe termen mediu şi lung şi diferenţa pe termen scurt. Iar de pe piaţa externă vrea să împrumute 2,5-3 mld. euro prin lansarea de euroobligaţiuni, potrivit programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2017 anunţat de Ministerul Finanţelor. Aproximativ 2 miliarde de euro s-au obţinut din emisiunea externă din timpul guvernului Grindeanu.

Premierul Mihai Tudose, care a recunoscut că nu are niciun cont bancar şi încasează salariul în plic, a atacat virulent băncile comerciale din România. Puteţi citi AICI un text în care sunt strânse toate declaraţiile premierului despre băncile din România. 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...