Tunel pe sub Dunăre şi pod peste Dunăre la 20 km distanţă. Au fost deja plătiţi 8 milioane de lei pentru ambele studii

Guvernul a primit deja studiul de fezabilitate pentru un pod suspendat peste Dunăre la Brăila, pentru care a plătit 5,6 milioane de lei. Primarul din Galaţi, oraş aflat la 20 km distanţă, plăteşte şi el 2,5 milioane de lei pentru un tunel care să sub-traverseze Dunărea.
Mihai Nicuţ - mie, 10 feb. 2016, 21:57
Tunel pe sub Dunăre şi pod peste Dunăre la 20 km distanţă. Au fost deja plătiţi 8 milioane de lei pentru ambele studii

Compania de Autostrăzi finalizează în acest moment studiul de fezabilitate pentru un pod peste Dunăre, la Brăila, a declarat, într-un interviu pentru Capital, Cătălin Homor, directorul general al CNADNR. Potrivit informaţiilor trimise ulterior de CNADNR la solicitarea ECONOMICA.NET, studiul de fezabilitate a unui pod suspendat peste Dunăre, în zona Brăila, fost deja finalizat şi predat Companiei şi se află momentan în procedura de evaluare.

Studiul, sau mai bine spus reactualizarea lui, a costat 5,6 milioane de lei, potrivit anunţului publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. El a fost elaborat de o asociere de patru firme condusă de ISPCF din Bucureşti, iar contractul a fost atribuit în luna aprilie a anului trecut, prin licitaţie.

Proiectul podului apare şi în Masterplanul general de Transport al României, documentul-cheie pe baza căruia se vor face lucrările de infrastructură din următorii ani.

„Podul dintre Brăila – Galați și malul drept al Dunării face parte din proiectul de drum expres Brăila – Tulcea – Constanța, arteră rapidă ce va conecta Muntenia și Moldova de Dobrogea (portul Constanța și litoralul românesc al Mării Negre). Importanța podului este mare atât la nivelul fluxurilor de trafic regionale, cât mai ales la nivelul coridoarelor de transport naționale cu efect asupra transportului de marfă și pasageri” , se arată în Masterplan. Costul podului ar fi de circa 202 milioane de euro.

Tunel lângă pod

În acelaşi timp însă, a fost comandat şi un alt studu de fezabilitate pentru un tunel, care să treacă pe sub Dunăre, la Galaţi, în condiţiile în care distanţa dintre cele două oraşe este de doar 20 de kilometri.

Finanţarea este asigurată de primăria oraşului Galaţi. Instituţia a semnat în acest sens un contract, atribuit în urma unei licitaţii, cu firma de consultanţă Louis Berger România, în toamna anului trecut. Aceasta s-a angajat să facă studiile, proiectul tehnic şi să găsească finanţarea în baza unui contract de 3,9 milioane euro, care va fi plătit pe etape de municipalitatea gălăţeană. În prima etapă, se vor plăti cele 2,5 milioane lei, pentru un prim studiu de prefezabilitate.

„Firma respectivă s-a apucat de treabă. A închiriat nişte barje, a făcut deja nişte studii geo pe cele două maluri, a identificat şapte posibile locaţii şi urmează să continue lucrarea cu studiile geo pe fundul Dunării, pentru o corelare de date. Sunt în grafic. Proiectul merge mai departe, în ciuda unora cărora le place să vorbească pe după uşi”, a declarat, cu câteva zile în urmă, pentru Agerpres, primarul Galaţiului, Marius Stan.

„După terminarea studiului, urmează să facă tot ceea ce înseamnă studiul de trafic, proiectul tehnic. Sunt pe etape. Tot pe etape plătim şi noi. Dacă prima etapă nu ne convine, dacă este nefavorabilă, dacă studiul geo pe fundul Dunării spune că avem numai loess sau mai ştiu eu ce alt material care este impropriu pentru o construcţie atât de serioasă, putem să ne oprim şi rămânem cu un studiu pe care îl plătim. Trebuia făcut oricum un astfel de studiu pentru Galaţi, pentru Dunăre”, a mai spus primarul.

Ideea tunelului pe sub Dunăre a fost lansată de primarul Marius Stan în 2013 şi tot atunci proiectul a fost inclus pe lista proiectelor strategice ale municipiului Galaţi pentru exerciţiul financiar european 2014 – 2020. Lungimea tunelului ar urma să fie de 2,06 km, din care 1,56 km pe sub apă, iar lungimea totală a şoselei ce ar urma să lege malul gălăţean de cel tulcean ar fi de 8,96 km. Tunelul va avea două benzi de circulaţie şi o bandă de urgenţă şi are un preţ estimat la 230 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...