Turcia a atacat Siria. Cum au reacţionat marile puteri ale lumii şi ce spun turcii

Cel puţin 15 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), transmite AFP.
Economica.net - joi, 10 oct. 2019, 03:26
Turcia a atacat Siria. Cum au reacţionat marile puteri ale lumii şi ce spun turcii

Două din victime şi-au pierdut viaţa în tirurile de artilerie asupra Qamichli, oraş cu populaţie majoritar kurdă.

Potrivit OSDH, care dispune de o reţea extinsă de surse în Siria, 40 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Regiunile învecinate Turciei, în special zonele Tal Abyad şi Ras al-Ain, au fost bombardate de aviaţia şi artileria armatei turce.

Ofensiva declanşată miercuri de Turcia în Siria este a treia din 2016. Ea deschide un nou front într-un conflict care a făcut peste 370.000 de morţi şi a provocat strămutarea a milioane de persoane de la declanşarea sa în 2011.

 Operaţiunea Izvorul Păcii

Militarii turci şi şi aliaţii săi rebeli sirieni au pătruns miercuri seara în nord-estul Siriei, lansând astfel ofensiva terestră asupra luptătorilor miliţiei kurde susţinute de statele occidentale, potrivit anunţului făcut de ministerul apărării de la Ankara, relatează AFP, dpa şi Reuters.

„Forţele noastre armate eroice şi Armata naţională siriană (rebelii sirieni susţinuţi de Ankara) au început faza terestră a operaţiunii”, se arată într-un comunicat al ministerului turc al apărării.

Purtătorul de cuvânt al unei grupări rebele siriene care participă la ofensivă a declarat pentru AFP că faza terestră a început miercuri seara în direcţia oraşului Tal Abyad, localitate controlată de miliţia Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) din nord-estul Siriei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri declanşarea unei operaţiuni militare împotriva miliţiilor kurde YPG pe care a denumit-o operaţiunea „Izvorul Păcii”. Obiectivul operaţiunii vizează, conform propriilor afirmaţii, închiderea unui „coridor al terorii” în apropierea frontierei de sud a ţării sale şi crearea condiţiilor pentru repatrierea refugiaţilor sirieni.

Loviturile aeriene iniţiale au fost urmate de bombardamente cu obuze asupra unor baze, depozite de muniţii, poziţii ale artileriei, precum şi ale trăgătorilor de elită ai YPG.

 
Trump speră că Erdogan va acţiona în mod „raţional” şi „uman”

Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat miercuri speranţa că omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care a lansat o ofensivă împotriva forţelor kurde din Siria, va acţiona în mod „raţional” şi pe cât de „uman” posibil, informează AFP.

„Sper că va acţiona în mod raţional”, a declarat Trump la Casa Albă.

„Vom vedea cum vor conduce (această operaţiune)”, a adăugat şeful statului american, care duminică a anunţat retragerea trupelor SUA din sectoarele aflate în apropierea frontierei Siriei cu Turcia, lăsând forţele kurde – aliate ale Washingtonului în lupta antijihadistă – la cheremul ofensivei militare pe care Ankara a declanşat-o miercuri.

„Dacă o face într-un mod injust, va plăti un preţ economic enorm” a avertizat preşedintele SUA.”Le voi distruge economia dacă acest lucru se va întâmpla”, a reluat Trump ameninţările deja proferate la începutul săptămânii.

Întrebat cum ar defini preşedintele SUA o ofensivă militară condusă în mod „uman”, Trump a răspuns: „Vom vedea pe măsură ce se desfăşoară evenimentele”.

Donald Trump a insistat asupra faptului că omologul său turc avea de mult timp intenţia de a lansa această ofensivă împotriva forţelor kurde din Siria.

„Are o ură veritabilă”, a subliniat preşedintele american. „Este asemănător Israelului cu palestinienii”, a făcut Trump o comparaţie.

Preşedintele Trump, foarte criticat pe plan internaţional dar şi în cadrul propriului partid pentru decizia privind retragerea trupelor americane, a dat asigurări că a primit foarte mult sprijin „din afara Washingtonului şi chiar şi în Washington”.

Mike Pompeo afirmă că SUA nu au dat undă verde Turciei pentru ofensiva din Siria

Statele Unite nu au dat undă verde Turciei să invadeze Siria, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo, transmite Reuters.

Şeful diplomaţiei americane a adăugat însă că Ankara are „preocupări legitime de securitate” şi că preşedintele Donald Trump a luat decizia de a-i îndepărta pe soldaţii americani din calea pericolului.

Într-un interviu acordat PBS, Pompeo a respins îngrijorările răspândite cu privire la reînvierea grupării Stat Islamic în Siria.

Turcia informează Consiliul de Securitate că operaţiunea sa în Siria va fi proporţionată şi responsabilă

Turcia a informat miercuri Consiliul de Securitate al ONU că operaţiunea sa militară din nordul Siriei va fi „proporţionată, măsurată şi responsabilă”, înaintea reuniunii cu uşile închise în care cei 15 membri ai forului vor discuta ofensiva declanşată de Ankara, transmite joi Reuters.

Consiliul de Securitate se va reuni joi pentru a discuta despre situaţia din Siria la cererea Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Belgiei şi Poloniei.

„Aşa cum a fost cazul acţiunile sale anterioare de combatere a terorismului, răspunsul Turciei va fi proporţionat, măsurat şi responsabil”, a scris ambasadorul Turciei pe lângă ONU, Feridun Sinirlioglu, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate.

„Operaţiunea va avea drept ţinte doar terorişti, ascunzătorile, adăposturile, amplasamentele, armele, vehiculele şi echipamentele acestora”, a dat asigurări diplomatul turc. „Sunt luate toate precauţiile pentru a se evita pagubele colaterale în rândul populaţiei civile”.

Turcia şi-a justificat intervenţia armată în ţara vecină invocând articolul 51 din Carta ONU, care menţionează dreptul individual sau colectiv la autoapărare în cazul unui atac armat.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres este „foarte îngrijorat” de evoluţiile din nord-estul Siriei, iar „orice operaţiune militară trebuie să respecte pe deplin Carta ONU şi dreptul internaţional umanitar”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Farhan Haq.

Guterres a făcut apel la protejarea civililor şi a infrastructurile civile. Haq a menţionat, de asemenea, că secretarul general al ONU „crede că nu există o soluţie militară pentru conflictul din Siria”.

Reacţii la ofensiva turcă în nordul Siriei

Uniunea Europeană, NATO, Organizaţia Naţiunilor Unite şi unele ţări, precum Franţa, Olanda şi Germania, au reacţionat la ofensiva militară pe care Turcia a lansat-o miercuri în nordul Siriei, la numai câteva zile după retragerea trupelor americane din zonă.

Comisia Europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut reţinere şi încetarea operaţiunii militare şi a avertizat că nicio finanţare europeană nu va fi acordată „pentru o zonă de securitate”, informează AFP şi dpa. „Turcia trebuie să înceteze operaţiunea militară în curs. Ea nu va da rezultate. Şi dacă planul Turciei este crearea unei zone de securitate, să nu aştepte finanţare de la UE”, a afirmat Jean-Claude Juncker în Parlamentul European reunit în mini-sesiune plenară la Bruxelles. „Turcia are probleme de securitate la frontiera sa cu Siria şi noi trebuie să înţelegem asta. Cu toate acestea, solicit Turciei, precum şi altor actori (implicaţi în zonă) să acţioneze cu reţinere. O incursiune va exacerba suferinţele civililor, care deja sunt dincolo ce se poate descrie prin cuvinte”, a spus Juncker.

NATO

Ofensiva militară a Turciei în nordul Siriei ar trebui să fie „proporţionată şi măsurată”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Este important să se evite acţiunile care pot să destabilizeze şi mai mult regiunea, să crească tensiunile şi să provoace mai multe suferinţe umane”, a spus Stoltenberg în timpul unei vizite oficiale la Roma. „Contez pe Turcia pentru a acţiona cu reţinere şi sunt sigur că orice acţiune pe care o poate întreprinde în nordul Siriei este proporţionată şi măsurată”, a adăugat el, citat de agenţia dpa. Stoltenberg a mai spus că va discuta despre criza în curs cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei vizite programate vineri la Istanbul.

Organizaţia Naţiunilor Unite

Actualul preşedinte al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, ambasadorul sud-african Jerry Matthews Matjila, a cerut Turciei să „cruţe civilii” şi să dea dovadă de „reţinere maximă” în operaţiunile sale militare din Siria, după cum relatează AFP. Între timp, surse diplomatice au declarat pentru agenţia EFE că joi va avea loc o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ofensiva turcă din nord-estul Siriei. Reuniunea va avea loc ca răspuns la o solicitare din partea Franţei, Regatului Unit, Germaniei, Belgiei şi Poloniei, cele cinci ţări ale Uniunii Europene (UE) care sunt în prezent în Consiliul de Securitate, potrivit aceloraşi surse.

Franţa

Franţa a condamnat „foarte ferm” ofensiva turcă şi a anunţat, prin vocea secretarului de stat pentru afaceri europene Amelie de Montchalin, că va sesiza Consiliul de Securitate al ONU. „Franţa, Germania şi Regatul Unit sunt pe cale să finalizeze o declaraţie comună care va fi extrem de clară cu privire la faptul că ţările noastre condamnă foarte ferm ceea ce a fost raportat”, a spus Amelie de Montchalin în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naţionale. „Vom sesiza Consiliul de Securitate al ONU şi vom căuta să formăm cea mai mare coaliţie pentru a aduce subiectul cât mai repede în discuţie” la nivel internaţional, a adăugat ea.

Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Adunării Naţionale, Marielle de Sarnez, a condamnat la rândul său ofensiva turcă, care îi vizează direct pe kurzii sirieni, aliaţi ai Occidentului în lupta împotriva Statului Islamic. „Este o încălcare a legislaţiei internaţionale, o încălcare a frontierelor. Acţiunea Turciei este o eroare morală, o eroare politică, ce ameninţă stabilizarea nord-estului sirian, ameninţă securitatea acestei zone”, a spus ea, îndemnând la o mobilizare a comunităţii internaţionale.

Franţa s-a consultat miercuri cu partenerii europeni, „pentru a examina toate opţiunile”, printre care şi sesizarea Consiliului de Securitate al ONU, a informat Ministerul francez de Externe, fără a face alte precizări.

Olanda

Ministrul olandez al afacerilor externe Stef Blok a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul turc în Olanda, după ce Ankara a lansat o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiilor kurde, aliate ale Occidentului în lupta antijihadistă. „Olanda condamnă ofensiva turcă în nord-estul Siriei. L-am convocat pe ambasadorul Turciei. Îi cerem Turciei să nu continue pe calea aleasă (de ea)”, a anunţat Blok într-o postare pe Twitter.

Germania

Ministrul de externe german Heiko Maas a condamnat atacul Turciei „în termenii cei mai fermi”. „Turcia permite destabilizarea în continuare a regiunii şi există riscul unei resurgenţe a Statului Islamic”, a atenţionat Maas de la Berlin. „Cerem Turciei să-şi înceteze ofensiva şi să-şi asigure interesele de securitate într-un mod paşnic”, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri declanşarea unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), susţinute de ţările occidentale, însă considerate teroriste de Ankara. Această operaţiune vizează, potrivit lui Erdogan, „teroriştii din YPG şi Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic)” şi are drept obiectiv crearea unei „zone de securitate” în nord-estul Siriei. „Zona de securitate pe care o vom crea va permite reîntoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”, a dat asigurări Erdogan.

Marea Britanie

Ministrul britanic al afacerilor externe Dominic Raab şi-a exprimat miercuri „îngrijorări serioase” în privinţa ofensivei turce din nord-estul Siriei.”Aceasta riscă să destabilizeze regiunea, exacerbând suferinţa umanitară şi subminând progresele făcute împotriva Daesh, care ar trebui să fie obiectivul nostru colectiv” se arată într-o declaraţie a şefului diplomaţiei de la Londra.

Arabia Saudită

Arabia Saudită a condamnat „agresiunea armatei turce lansată în nord-estul Siriei” împotriva forţelor kurde, într-o luare de poziţie a ministerului de externe de la Riad.”Ofensiva turcă riscă să aibă repercusiuni negative asupra securităţii şi stabilităţii regiunii şi să submineze eforturile internaţionale de combatere a grupării teroriste Stat Islamic”, se apreciază în postarea de pe Twitter a ministerului saudit de externe.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat de-a dreptul, 40% din blocurile Capitalei nu au apă caldă
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat ...
Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a anunțat că două centrale ...
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, ...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...