1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Turcia a avut în trimestrul al doilea una dintre cele mai ridicate creşteri economice din G20

Turcia a înregistrat o creştere anuală de 5,1% în trimestrul doi din 2017, fiind depăşită doar de China şi India în rândul ţărilor G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente), transmit DPA şi Bloomberg.

11 sep, 2017 | Agerpres

Performanţele economice au fost sprijinite de măsurile de stimulare adoptate de Guvern, de majorarea exporturilor, a producţiei industriale şi a cheltuielilor de consum, consideră analiştii. Exporturile au urcat cu 10,5%, în timp ce construcţiile au înregistrat un avans de 25%.

Comparativ cu primele trei luni din acest an, PIB-ul Turciei a înregistrat o creştere de 2,1% în trimestrul doi din 2017, a anunţat luni de Institutul de Statistică (TurkStat), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans trimestrial de 1,8% şi la o expansiune anuală de 5,3%.

Cererea solidă din Europa şi revenirea turiştilor au ajutat economia, a declarat Mehmet Simsek, adjunctul premierului turc.

După publicarea datelor Turkstat, lira turcească s-a apreciat cu 0,3% faţă de dolar, şi se tranzacţiona la 3,39 lire pentru un dolar, cel mai ridicat nivel de la începutul anului.

Numărul sosirilor vizitatorilor străini în Turcia a crescut în iunie cu 43%, la 3,5 milioane, a anunţat recent Ministerul Turismului. De asemenea, în primul semestru din acest an, 12,3 milioane de turişti au vizitat Turcia, cu 14,5% mai mulţi faţă de perioada similară din 2016.

Relansarea turismului este crucială pentru Turcia, care se bazează pe valuta adusă de turiştii străini pentru a acoperi un deficit de cont curent preconizat să se ridice la 4,7% din PIB în acest an.

Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO