UPDATE – Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc la frontiera sa cu Siria

Aviaţia turcă a doborât marţi un avion militar care a încălcat spaţiul aerian al Turciei în apropiere de frontiera sa cu Siria, au relatat posturile de televiziune NTV şi CNN-Turk, citând surse militare turce. Moscova insistă că aparatul se afla în spaţiul Siriei. Ankara susţine că a trimis 10 avertismente în 5 minute.
Economica.net - mar, 24 nov. 2015, 08:24
UPDATE - Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc la frontiera sa cu Siria

UPDATE – Ministerul rus al Apărării a confirmat marţi că un avion de vânătoare Su-24 al aviaţiei ruse angajate în campania aeriană în Siria a fost doborât marţi de Turcia, dar neagă faptul că aparatul de zbor ar fi încălcat spaţiul aerian turc, aşa cum susţin autorităţile de la Ankara, relatează agenţia de presă TASS.

Surse citate de CNN Turk au precizat că unul dintre cei doi piloţi ar fi fost capturat de turkmeni. Avioane de război ruse şi siriene acţionează în zona respectivă, pentru a susţine forţele regimului Bashar al-Assad în lupta împotriva militanţilor turkmeni.

Avionul militar Su-24 doborât de aviaţia turcă aparţine armatei ruse, dar el nu a ieşit pentru niciun moment din spaţiul aerian al Siriei, susţine Ministerul rus al Apărării, în timp ce Turcia afirmă, dimpotrivă, că aparatul rus îi încălcase spaţiul aerian.

‘Astăzi, un avion Su-24 aparţinând forţelor aeriene ruse desfăşurate în Siria s-a prăbuşit pe teritoriul sirian, din cauza unor presupuse tiruri trase de la sol’, afirmă ministerul într-un comunicat, adăugând că aparatul de zbor ‘se afla exclusiv în spaţiul aerian sirian’, în timp ce soarta celor doi piloţi rămâne a fi clarificată. Anterior, mass-media din Turcia şi Rusia au relatat că cei doi piloţi ai aparatului rus doborât au reuşit să se catapulteze.

Postul de televiziune CNN-Turk, citat de portalul rus Gazeta.ru, relatase anterior că acesta era un avion de vânătoare rusesc. Preşedinţia turcă a anunţat ulterior că avionul doborât este unul rusesc, informaţie confirmată şi de Moscova, potrivit AFP.

Imagini difuzate de cele două televiziuni au arătat cum avionul militar este în picaj, cuprins de flăcări, şi se prăbuşeşte într-o zonă montană din Siria, în apropierea frontierei cu Turcia, lângă provincia turcă Hatay (sud).

La solicitarea agenţiei France Presse, un responsabil turc a precizat că autorităţile încearcă să identifice ‘cărei ţări îi aparţine acest avion’ doborât de avioane turce F-16.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, care a convocat o reuniune de urgenţă cu şeful Statului Major, Hulusi Akar, şi cu ministrul de externe Feridun Sinirlioglu a decis ca Ankara să sesizeze NATO şi ONU cu privire la incidentul de la frontiera turco-siriană.

Potrivit CNN Turk, cei doi piloţi care se aflau la bordul avionului de vânătoare doborât au reuşit să se catapulteze, pe teritoriul Siriei.

Potrivit presei turce, unul din cei doi piloţi a fost capturat de către rebeli în Siria. Aceeaşi informaţie a fost transmisă şi de un reprezentant al rebelilor sirieni, citat de DPA. Unul din cei doi piloţi s-ar afla în mâinile forţelor turkmene din nordul Siriei, care îl caută acum şi pe cel de-al doilea pilot, după cum a relatat CNN Turk, citat de Reuters. Conform ziarului Hurriyet, avionul a căzut în zona unei tabere de corturi din localitatea Yamadi (provincia Latakia), unde locuiesc turkmeni sirieni. EFE relatează că elicoptere ruse au început să survoleze zona Jabal Turkman, situată în nordul Siriei şi aflată în apropiere de frontiera cu Turcia, unde ar fi fost reperaţi cei doi piloţi în momentul catapultării.

De la începutul intervenţiei militare ruse în Siria în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la sfârşitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulţit între Ankara şi Moscova.

La 3 octombrie, avioane de vânătoare turceşti au interceptat un avion militar rusesc angajat în Siria, care încălcase spaţiul aerian al Turciei şi care a fost forţat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci ‘condiţii meteo nefavorabile’.

Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricaţie rusă, care pătrunsese în spaţiul aerian al Turciei.

Tensiunile între cele două ţări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localităţi turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta faţă de ‘consecinţele serioase’ ale acestei operaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Începe vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani
Începe vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani
Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-COVID începând de miercuri în centre dedicate.
Dintr-un milion de copii care merg pe mâna Revolut la nivel mondial, 100.000 sunt utilizatorii din România. Ce va face Revolut? Gabriela Simion, Revolut Romania Branch Head
Dintr-un milion de copii care merg pe mâna Revolut la nivel mondial, 100.000 sunt utilizatorii din România. Ce va face ...
„În România există peste 100.000 de utilizatori ai Revolut Junior”, arată datele oficiale ale Revolut România. Gabriela ...
O mare companie israeliană care dezvoltă tehnologie pentru mașini autonome deschide un Centru de Cercetare la București
O mare companie israeliană care dezvoltă tehnologie pentru mașini autonome deschide un Centru de Cercetare la București
Innoviz Technologies din Israel deschide un centru de cercetare la București, potrivit datelor dinsponibile în Monitorul ...