1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Turcia a înregistrat cea mai mică creştere economică din ultimii trei ani

Ritmul de creştere economică al Turciei a încetinit în trimestrul al treilea până la cel mai redus nivel de după 2009, punând sub semnul întrebării capacitatea guvernului de a-şi atinge ţinta preconizată pentru acest an, transmite Bloomberg.

10 dec, 2012 | Agerpres

Institutul statistic din Turcia a anunţat luni că Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 1,6% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o creştere de 3% în trimestrul al doilea şi un avans de 3,4% în primele trei luni ale acestui an. Cifrele oficiale sunt inferioare estimărilor analiştilor care mizau pe o creştere de 2,5% în perioada iulie-septembrie 2012.

Guvernul turc mizează în acest an pe o creştere economică de 3,2%, după ce anul trecut Turcia a înregistrat o creştere de 8,5%, al treilea ritm de creştere din rândul statelor G20, după China şi Argentina.

Ministrul turc al economiei, Zafer Caglayan, a precizat că această creştere din trimestrul al treilea se datorează exporturilor nete. Potrivit lui Caglayan, fără contribuia netă a exporturilor, economia turcă ar fi înregistrat o contracţie de 1,8% în trimestrul al treilea.

Factorii de decizie de la Ankara încearcă să gestioneze o aterizare lină a economiei în condiţiile în care Uniunea Europeană, principalul partener comercial al Turciei, ar urma să înregistreze o contracţie de 0,5% în 2012 urmată anul viitor de o contracţie de 0,3%, potrivit celor mai recente prognoze ale Băncii Centrale Europene.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO