Turcia acuză Rusia de o nouă încălcare a spaţiului său aerian. Ambasadorul rus, convocat de Ankara

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica 'condamnarea fermă' a faptului că un avion rus i-a încălcat spaţiului aerian, a anunţat sâmbătă MAE turc, denunţând 'o atitudine iresponsabilă', relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - sâm, 30 ian. 2016, 17:14
Turcia acuză Rusia de o nouă încălcare a spaţiului său aerian. Ambasadorul rus, convocat de Ankara

‘Un avion Su-34 din aviaţia rusă a încălcat spaţiul aerian la ora locală 11.46 ieri (vineri, 09.46 GMT – n.r.)’, a precizat ministerul într-un comunicat.

‘Subliniem încă o dată că Rusia poartă întreaga responsabilitate a oricăror consecinţe grave care ar putea decruge dintr-o astfel de atitudine iresponsabilă’, a adăugat ministerul, subliniind că Ankara cere Rusiei ‘să acţioneze cu responsabilitate’.

‘Facem un apel clar către Federaţia Rusă să nu violeze spaţiul aerian turc, care este şi spaţiul aerian al NATO’, se mai menţionează în comunicat.

Acest avertisment intervine la două luni după ce un bombardier rus a fost doborât de aviaţia turcă deasupra frontierei siriene, provocând o gravă criză diplomatică între Moscova şi Ankara, care au poziţii divergente în conflictul din Siria.

Rusia susţine regimul lui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia apreciază că plecarea acestuia este necesară pentru soluţionarea conflictului.

UPDATE 20:01 NATO cere Rusiei să-i respecte integral spaţiul aerian

NATO a cerut sâmbătă Moscovei să-i respecte integral spaţiul aerian, după ce Turcia, care este membră a Alianţei Nord-Atlantice, a acuzat Rusia de o nouă încălcare a spaţiului său aerian, relatează AFP.

‘Un avion rus de luptă a încălcat spaţiul aerian turc ieri (vineri – n.r.), în ciuda avertismentelor repetate ale autorităţilor turce. Incidentele precedente au arătat cât de periculos este un astfel de comportament’, afirmă într-un comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

‘Fac apel la Rusia să acţioneze de manieră responsabilă şi să respecte integral spaţiul aerian al NATO’, adaugă şeful Alianţei Nord-Atlantice.

‘Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se mai produc’, se mai menţionează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase mari jucători de pe piața imobiliară din România. ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi ...
Occidentul condamnă exercițiile militare ruse cu armament nuclear tactic, pe care le califică drept iresponsabile. Moscova spune că vrea să calmeze astfel capetele înfierbântate din Vest
Occidentul condamnă exercițiile militare ruse cu armament nuclear tactic, pe care le califică drept iresponsabile. Moscova ...
NATO, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru ...