1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Turcia ar putea supune unui referendum anul viitor discuţiile de aderare la UE - Erdogan

Turcia ar putea organiza un referendum anul viitor asupra continuării discuţiilor cu Uniunea Europeană de a deveni membru al blocului, a declarat luni preşedintele Tayyip Erdogan, repetând avertismentul său că Bruxellesul ar trebui 'să se hotărască' cu privire la aderarea Turciei, informează Reuters.

14 noi, 2016 | Agerpres

Într-un discurs la Ankara difuzat la televiziune, Erdogan le-a cerut turcilor să aibă răbdare până la sfârşitul anului şi a adăugat că un vot ar putea avea loc asupra aderării la UE.

'Eu vă spun să aveţi răbdare până la sfârşitul anului. După aceea, va decide poporul', a declarat şeful statului turc în acest discurs în particular anti-european. 'Decizia finală nu aparţine naţiunii?', s-a întrebat el.

Aceste declaraţii intervin în timp ce relaţiile dintre UE şi Turcia, deja tumultoase, s-au tensionat şi mai mult după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie contra preşedintelui Erdogan.

Arestări, suspendări, concedieri de zeci de mii de persoane au avut loc după puciul eşuat, în timp ce autorităţile au lansat vaste epurări a căror amploare a provocat îngrijorare şi critici din partea partenerilor occidentali ai Turciei.

Erdogan l-a criticat puternic pe preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, care duminică a estimat că UE are datoria de a se gândi la 'măsuri economice' pe care le-ar putea lua, o declaraţie primită ca o ameninţare cu sancţiuni de liderii turci.

'Cine eşti tu?', a reacţionat Erdogan. 'Nimic în afară de preşedintele unui parlament acolo' şi 'de când ai autoritatea să decizi în numele Turciei?', a adăugat el.

Erdogan a evocat deja într-un interviu publicat duminică în ziarul Hürriyet posibilitatea unui referendum asupra procesului de aderare a Turciei la blocul european, citând exemplul Brexit, dar fără a anunţa o dată.

Negocierile de aderare, începute în mod oficial în 2005, sunt blocate de luni de zile.

Printre altele, Erdogan a declarat că va aproba restabilirea pedepsei cu moartea - o măsură ce ar pune capăt probabil oricărei speranţe a Turciei de a deveni membru al UE - dacă parlamentul adoptă o lege în acest sens, adăugând că şi aceasta ar putea face parte dintr-un referendum.

Turcia este de aşteptat să ţină un vot naţional asupra unor modificări constituţionale în primăvara anului viitor, inclusiv creşterea atribuţiilor lui Erdogan pentru a crea un sistem prezidenţial asemănător cu cel al Statelor Unite sau Franţei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO