Turcia: Banca Centrală a majorat rata dobânzii la nivelul record de 12%, pentru a stopa deprecierea lirei

Banca Centrală a Turciei a majorat marţi seară dobânda de politică monetară la 10%, de la 4,50%, rata dobânzii la creditele overnight la 12%, de la 7,75% şi rata dobânzii la depozitele overnight la 8%, de la 3,50%, mult peste estimările economiştilor, după ce lira turcească a atins un nou minim record, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 08:20
Turcia: Banca Centrală a majorat rata dobânzii la nivelul record de 12%, pentru a stopa deprecierea lirei

Luni, lira turcească şi-a continuat tendinţa de cădere liberă, ajungând la un record de 2,39 lire pentru un dolar şi de 3,26 lire pentru un euro.

Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 2,25 puncte procentuale a ratei dobânzii în Turcia. După anunţarea deciziei, lira turcească s-a apreciat la 2,18 lire pentru un dolar şi de 3,20 lire pentru un euro.

Începând cu data de 17 decembrie, moneda turcească şi bursa de la Istanbul suferă de pe urma unui scandal de corupţie care vizează mai mulţi oficiali guvernamentali. Scandalul afectează imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan, înaintea alegerilor locale din luna martie şi a celor prezidenţiale din luna august 2014. Lira turcească a pierdut peste 10% din valoare de la debutul acestei crize. În pofida deprecierii lirei, Banca centrală a Turciei a refuzat să majoreze dobânda de politică monetară, inclusiv la reuniunea de săptămâna trecută, de teamă că scumpirea creditului ar putea pune în pericol ţinta de creştere economică.

Recep Tayyip Erdogan s-a opus constant majorării ratei dobânzii, o decizie care ar reprezenta ‘un lobby al speculatorilor’ care vor să reducă perspectivele de creştere a economiei.

‘Vreau să ştiţi că, aşa cum am declarat întotdeauna, sunt împotriva majorării ratei dobânzii. Dar, desigur, nu am autoritatea de a interfera cu Banca Centrală … Ei sunt responsabili pentru efectele care apar în urma unei astfel de decizii’, a afirmat premierul înaintea reuniunii de urgenţă a Băncii Turciei.

După anunţarea deciziei de majorare a ratei dobânzii, Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va continua înăsprirea politicii monetare până când perspectivele privind inflaţia arată o îmbunătăţire semnificativă. Această decizie ar putea afecta avansul economiei ţării, estimat la 4% în acest an de Guvern.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a intervenit în mod direct pe pieţele valutare, pentru prima dată în ultimii doi ani, în încercarea de a opri tendinţa de scădere a lirei.

Instituţia a vândut, susţin analiştii, 1,5 miliarde de dolari după ce lira turcească a coborât la nivelul record de 2,2977 lire pentru un dolar şi un nivel record de 3,1342 lire pentru un euro.

În pofida asigurărilor venite din partea Guvernului, numeroşi analişti şi economişti mizează pe continuarea tendinţei de depreciere a monedei turceşti, care la finele acestui an ar putea ajunge la nivelul de 2,35 lire pentru un dolar.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...