Baza aeriană Incirlik din Turcia, care este folosită de aliaţii NATO, înconjurată de peste 7.000 de poliţişti turci

Peste 7.000 de poliţişti turci au înconjurat şi au blocat accesul la baza aeriană Incirlik, care este folosită de aliaţii NATO pentru a lansa operaţiuni spre Orientul Mijlociu. Între timp, presa turcă speculează despre o nouă tentativă de lovitură de stat, iar executivul a explicat că operaţiunea este doar o simplă verificare a măsurilor de securitate, transmite RT, potrivit News.ro.
Economica.net - Dum, 31 iul. 2016, 06:36
Baza aeriană Incirlik din Turcia, care este folosită de aliaţii NATO, înconjurată de peste 7.000 de poliţişti turci

„Am terminat o inspecţie de securitate generală. Nu am găsit nimic”, a explicat ministru Afacerilor Europene din Turcia.

Martorii au descris câteva mii de poliţişti cu arme semiautomate şi vehicule blindate, care au înconjurat baza aeriană încă de la primele ore ale dimineţii.

O parte dintre susţinătorii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au ocupat zona încercuită de autorităţi în apropiere de baza aeriană. Totuşi, mulţimea nu părea să fie atât de tensionată ca la protestele recente prin care s-a cerut închiderea bazei aeriene.

Câteva mii de persoane au protestat joi la baza aeriană Incirlik, pentru a cere închiderea acesteia cu slogane antiamericane. Protestatarii au susţinut că militarii americani au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie, soldată cu moartea a 270 de persoane.

Peste 60.000 de persoane, inclusiv militari, poliţişti, magistraţi, jurnalişti, funcţionari publici şi profesori universitari, au fost vizaţi de campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti, după ce autorităţile turce l-au învinuit pe clericul Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eşuat.

În primele zile după lovitura de stat eşuată, mai mulţi înalţi oficiali militari de la baza aeriană Incirlik au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare, printre care se numără generalul comandant Bekir Ercan Van. Autorităţile turce au susţinut că avioanele F-16 folosite de pucişti au aterizat la Incirlik pentru a fi realimentate.

Presa speculează că generalul Bekir Ercan Van a încercat să ceară azil politic în SUA, însă cererea sa a fost respinsă.

Baza Incirlik este folosită atât de forţele turce, cât şi de militarii americani, şi este vitală pentru operaţiunile coaliţiei occidentale de bombardare a jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemenea, la baza aeriană Incirlik sunt depozitate o parte din focoasele nucleare americane de pe continentul european, Însă, numărul exact al focoaselor nucleare care se află în această bază aeriană rămâne necunoscut.

„Inspecţia” de la baza aeriană are loc după ce executivul turc a anunţat sâmbătă continuarea reformei militare ca urmare a puciului eşuat. Într-un interviu, Ergdogan a dezvăluit planurile sale pentru a elimina toate academiile militare, care vor fi înlocuite cu o nouă Universitate Naţională de Apărare.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în......
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor ...
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...