Turcia: Creşterea turismului a accelerat în trimestrul doi din 2019

Numărul turiştilor care au vizitat Turcia a crescut în trimestrul doi din 2019 cu 15%, la aproape 13 milioane, după un avans de 8,5%, la 6,64 milioane în precedentele trei luni, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (TurkStat), informează site-ul ahvalnews.com. 
Economica.net - lun, 05 aug. 2019, 13:50
Turcia: Creşterea turismului a accelerat în trimestrul doi din 2019

De asemenea, veniturile din turism au înregistrat un avans anual de 13% în perioada aprilie-iunie 2019, la opt miliarde de dolari, după o expansiune de 4,6% în primele trei luni ale anului, la 4,63 miliarde de dolari. Cheltuielile medii per turist au scăzut cu 1,7% în trimestrul doi din 2019, la 625 dolari, a informat TurkStat.

Turcia încearcă să-şi majoreze veniturile din turism, pentru a compensa declinul activităţii economice, provocat de deprecierea semnificativă a lirei turceşti. În semestrul doi din 2018, economia s-a contractat, înainte de o uşoară creştere în primul trimestru din acest an.

Deprecierea lirei turceşti a făcut din Turcia un loc de vizitat mai ieftin pentru turiştii străini.

În 2018, numărul turiştilor străini care au vizitat Turcia a crescut cu peste 21%, la aproape 40 de milioane, cei mai mulţi fiind din Rusia, Germania, Bulgaria şi Marea Britanie.

Veniturile din turism au urcat cu 12,3% anul trecut, la 29,5 miliarde de dolari, iar 81,8% din venituri au provenit de la vizitatorii străini şi 18,2% de la cetăţeni turci care trăiesc în străinătate.

Relansarea turismului este crucială pentru Turcia, care se bazează pe valuta adusă de turiştii străini pentru a acoperi deficitul ridicat de cont curent.

Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...