Turcia: Doi fii de ministru au fost inculpaţi într-un scandal de corupţie

Fiul ministrului turc de Interne şi cel al ministrului Economiei au fost inculpaţi şi arestaţi preventiv sâmbătă dimineaţă de către judecători din Istanbul în cadrul unui scandal de corupţie care îl afectează pe premierul Recep Tayyip Erdogan, au anunţat posturile de televiziune, citate de AFP.
Economica.net - sâm, 21 dec. 2013, 10:13

Directorul general al unei mari bănci publice, Halkbank, figurează, de asemenea, printre personalităţile inculpate pentru corupţie activă, fraudă şi trafic ilicit de aur şi deturnare de bani, precizează posturile de ştiri NTV şi CNN-Türk.

Aceasta este prima dată când un scandal de o asemenea amploare afectează anturajul direct al lui Erdogan, care conduce Turcia din 2002 la şefia unui Guvern islamo-conservator.

Judecătorii au decis, de asemenea, să îl inculpe şi să îl încarcereze pe omul de afaceri iraniano-azer Reza Zerrab, suspectat că este în centrul unui vast trafic ilegal de aur către Iran, aflat sub embago internaţional.

În schimb, fiul ministrului Mediului, reţinut şi el marţi de poliţie în cadrul unei vaste urmăriri care a vizat aproximativ 80 de persoane, a fost eliberat în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce a fost interogat timp de mai multe ore de procurori şi judecători.

Afectată de acest caz care are loc cu patru luni înainte de alegerile municipale, puterea şi-a continuat, vineri, valul de epurări în cadrul poliţiei, sancţionând 17 ofiţeri de rang înalt.

Erdogan le reproşează celor aproximativ 50 de ofiţeri demişi din funcţie începând de marţi de „abuz de putere”, pentru că nu au informat autorităţile politice în legătură cu ancheta care le viza.

Aşa cum a făcut şi în timpul frondei guvernamentale care a afectat ţara în iunie, premierul a invocat din nou teoria complotului şi a acuzat un „stat în stat” aflat la originea acestei „operaţiuni murdare” destinate să îi păteze imaginea.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...