Turcia: Erdogan anunţă posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea la UE

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a adus în discuţie posibilitatea organizării unui referendum privind continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, la o zi după victoria sa la consultarea populară asupra extinderii prerogativelor şefului statului, relatează AFP.
Economica.net - lun, 17 apr. 2017, 18:33
Turcia: Erdogan anunţă posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea la UE

‘Ne fac să aşteptăm de 54 de ani la porţile Uniunii Europene, nu-i aşa? (…) Vom merge în faţa poporului şi vom asculta decizia sa’, a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs virulent la palatul prezidenţial din Ankara, însă fără să avanseze vreo dată pentru o eventuală iniţiativă de acest fel.

Relaţiile dintre Ankara şi UE s-au tensionat puternic în ultimele luni, preşedintele turc acuzându-i pe unii lideri europeni că au recurs la ‘practici naziste’, după anularea unor mitinguri pro-Erdogan, în special în Germania şi Olanda.

‘Uniunea Europeană ameninţă cu blocarea negocierilor. Sincer să fiu, nu este foarte important pentru noi. Să ne comunice decizia lor!’, a insistat Erdogan.

Negocierile de aderare a Turciei la UE sunt în punct mort de mai mulţi ani, iar tensiunile actuale fac improbabilă reluarea acestora pe termen scurt.

În timpul campaniei pentru referendumul privind extinderea prerogativelor sale, Erdogan a afirmat în repetate rânduri că va aproba restabilirea pedepsei cu moartea, arătându-se deschis pentru organizarea unei consultări populare pe această temă.

O asemenea iniţiativă ‘ar constitui o ruptură cu valorile şi angajamentele europene ale Ankarei’, a avertizat luni preşedinţia Franţei.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...