Turcia: Guvernul anunţă un program de reforme pentru relansarea economiei, afectată de recesiune

Guvernul turc a prezentat miercuri o foaie de parcurs pentru relansarea economiei şi calmarea pieţelor, anunţând măsuri vizând consolidarea sistemului bancar şi combaterea inflaţiei, ajunsă la un nivel record, transmite AFP.
Economica.net - mie, 10 apr. 2019, 12:24
Turcia: Guvernul anunţă un program de reforme pentru relansarea economiei, afectată de recesiune

Având în vedere că până în 2023 nu este prevăzut niciun scrutin electoral, ‘perioada care se deschide va fi cea a reformelor economice structurale’, a declarat influentul ministru de finanţe, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Economia turcă traversează prima recesiune din ultimii 10 ani, inflaţia anuală a atins un nivel record, iar şomajul a ajuns la 13,5% în decembrie.

În fruntea măsurilor anunţate de Albayrak se află consolidarea sectorului bancar, fragilizat de deprecierea lirei turceşti, creşterea dobânzilor şi încetinirea economiei.

Potrivit ministrului de finanţe, capitalul băncilor publice va fi consolidat prin intermediul emiterii de obligaţiuni de stat pentru atragerea a 28 miliarde de lire (4,3 miliarde de euro), iar băncile private vor fi ajutate ‘dacă va fi necesar’.

În condiţiile inflaţiei anuale de circa 20%, Albayrak a promis reforme în agricultură pentru combaterea creşterii preţurilor la alimente, care a afectat din plin buzunarele turcilor.

În luna februarie, într-un gest aproape disperat, preşedintele Erdogan le-a cerut primăriilor din Istanbul şi Ankara să deschidă magazine proprii de legume şi fructe, cu preţuri de dumping.

Inflaţia, alimentată în primul rând de prăbuşirea lirei, depreciată cu aproape 30% anul trecut, explică în mare măsură reculul înregistrat de partidul AKP, de guvernământ, în alegerile desfăşurate la 31 martie la Ankara şi Istanbul.

Ministrul Albayrak a promis că ‘disciplina bugetară’ va fi cuvântul de ordine, anunţând şi o reformă a sistemului de pensii, extrem de costisitor.

El a precizat că, pentru a creşte veniturile la buget, va fi întreprinsă o reformă fiscală, cu reducerea impozitului indirect în beneficiul impozitului direct, pe baza principiului unei contribuţii ‘mai juste’ a veniturilor celor mai ridicate.

Ministrul de finanţe a mai afirmat că în lunile următoare vor fi anunţate şi alte planuri de acţiune, inclusiv un ‘master plan’ pentru turism, unde obiectivul este de a atrage 70 de milioane de vizitatori în 2023, faţă de 40 de milioane anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...