Turcia și-a suspendat prospecţiunile pe care le făcea în apropierea coastelor Greciei

Turcia a anunţat marţi suspendarea prospecţiunilor maritime pentru petrol şi gaze naturale în Mediterana în apropierea insulei greceşti Kastellorizo, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 28 iul. 2020, 15:59
Turcia și-a suspendat prospecţiunile pe care le făcea în apropierea coastelor Greciei

Săptămâna trecută, guvernul de la Ankara a anunţat că nava de cercetări seismice Oruc Reis urma să se poziţioneze în apropierea insulei numite în turcă Meis, în apropiere de coasta Turciei. Tensiunile în estul Mării Mediterane au continuat să crească, după ce Grecia a desfăşurat nave militare în Marea Egee.

„Preşedintele nostru a declarat că atâta timp cât negocierile sunt în curs, vom aştepta o vreme pentru a adopta o atitudine constructivă”, a anunţat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al şefului statului turc, Recep Tayyip Erdogan. „Grecia este o ţară vecină importantă pentru noi. (…) Suntem gata să discutăm cu Grecia”, a declarat el televiziunii de ştiri CNN-Turk.

Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a salutat decizia Turciei. „Este un pas înainte către o detensionare (…) Să fie clar, diferendele noastre privesc delimitarea platoului continental şi a zonelor maritime exclusive”, a afirmat el în faţa presei, cu ocazia vizitei omoloagei sale spaniole, Arancha Gozalez Lay, care a făcut luni o vizită la Ankara. „Grecia este întotdeauna gata de dialog, dar nu sub ameninţare”, a adăugat Dendias.

Descoperirea unor zăcăminte uriaşe de gaze naturale în estul Mediteranei a atras atenţia ţărilor din regiune, cum ar fi Grecia, Ciprul, Turcia şi Israelul. Turcii şi-au intensificat prospecţiunile în largul Ciprului, atrăgând critici din partea altor ţări şi a Uniunii Europene, care consideră că activităţile respective sunt ilegale.

În încercarea de a-şi susţine revendicările, Turcia a semnat anul trecut un acord maritim cu Libia, prin care îşi extinde teritoriul maritim.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat săptămâna trecută încălcarea de către Turcia a suveranităţii Greciei şi Ciprului şi a cerut adoptarea de sancţiuni împotriva guvernului de la Ankara.

Te-ar mai putea interesa și
Cea mai mare centrală nucleară din lume ar putea fi construită în India
Cea mai mare centrală nucleară din lume ar putea fi construită în India
 Cea mai mare centrală din lume ar putea fi construită în India după ce, vineri, grupul francez EDF a anunţat că a depus o ofertă tehnico-comercială angajantă în vederea construirii a......
Rusia susţine că a început retragerea trupelor mobilizate în Crimeea, după exerciţii – TASS
Rusia susţine că a început retragerea trupelor mobilizate în Crimeea, după exerciţii – TASS
Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a început retragerea trupelor mobilizate în ultimul timp în Crimeea ...
Valoarea nominală a tichetului de masă „îngheţată” la maximum 20,01 lei până în septembrie – ordinul a apărut în Monitorul Oficial
Valoarea nominală a tichetului de masă „îngheţată” la maximum 20,01 lei până în septembrie – ordinul ...
Valoarea nominală maximă a tichetelui de masă a fost "îngheţată" la 20,01 lei în perioada aprilie - septembrie 2021, ...
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Primul pas pentru micșorarea facturii la energie electrică este evaluarea consumatorilor din cadrul locuinței, cum ar ...