Turcia îşi recheamă ambasadorul din Egipt, iar Canada îşi închide ambasada de la Cairo

Turcia l-a chemat pentru consultări pe ambasadorul său în Egipt, a anunţat ministrul turc de Externe, iar Canada a anunţat joi închiderea ambasadei sale la Cairo, după dispersarea sângeroasă a susţinătorilor preşedintelui demis Mohamed Morsi, relatează AFP.
Economica.net - vin, 16 aug. 2013, 06:38
Turcia îşi recheamă ambasadorul din Egipt, iar Canada îşi închide ambasada de la Cairo

„Ambasadorul nostru a fost chemat pentru a discuta” despre evenimentele recente care au avut loc în Egipt, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului turc.

Ambasadorul turc Huseyin Avni Botsali urmează să revină vineri la Cairo, a adăugat el.

Anterior, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care îl susţine pe preşedintele destituit Mohamed Morsi şi mişcarea acestuia, Fraţii Musulmani, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească urgent pentru a discuta despre „masacrul” care a avut loc în Egipt.

„Este un masacru foarte grav (…) care a vizat poporul egiptean ce nu făcea altceva decât să manifesteze paşnic”, a declarat premierul turc.

De asemenea, Canada a anunţat joi închiderea ambasadei sale în Egipt din cauza violenţelor din teritoriu, pentru a asigura securitatea personalului său consular.

Situaţia va fi reevaluată în zilele următoare pentru redeschiderea ambasadei cel târziu duminică, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului canadian de Externe.

Ministrul canadian de Externe, John Baird, a îndemnat joi „toate părţile să se implice într-un dialog constructiv pentru a calma tensiunile”, cerându-le egiptenilor „să dea dovadă de reţinere şi hotărâre în următoarele zile”.

De asemenea, Baird a condamnat atacurile asupra locurilor de cult şi le-a cerut autorităţilor egiptene să „protejeze credincioşii şi edificiile religioase în faţa oricăror acte de violenţă sau intimidare”.

Dispersarea sângeroasă de către armata şi poliţia egiptene a susţinătorilor lui Morsi, destituit din funcţia de preşedinte la 3 iulie, s-a soldat miercuri cu 578 de morţi.

Comunitatea internaţională este foarte îngrijorată de aceste violenţe, iar preşedintele american Barack Obama a condamnat „cu forţă” această represiune sângeroasă şi le-a cerut insistent autorităţilor egiptene, susţinute de către armată, să anuleze starea de urgenţă impusă în Egipt.

Statele Unite le-au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Egiptul, iar celor care intenţionează să meargă în această ţară să îşi amâne călătoria.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...