Turcia îşi va continua operaţiunea în Siria „cu sau fără susţinerea lumii” (preşedinţie)

Turcia a anunţat marţi că-şi va continua operaţiunea militară în nordul Siriei "cu sau fără susţinerea" lumii şi denunţă "târgul murdar" încheiat între forţele kurde şi regimul de la Damasc, relatează AFP.
Economica.net - mar, 15 oct. 2019, 18:09
Turcia îşi va continua operaţiunea în Siria

„Vom continua să luptăm cu toate grupurile teroriste, inclusiv DAESH (acronim arab pentru gruparea Statul Islamic – n.r.), fie că lumea acceptă sau nu să ne susţină”, a declarat pentru AFP directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

El a acuzat miliţiile kurde YPG, pe care Turcia încearcă să le dezrădăcineze din zonele pe care le controlează în nord-estul Siriei, „au vizat deliberat civili la frontieră, inclusiv jurnalişti, înainte de a încheia un târg murdar cu regimul Assad”.

Forţele regimului Bashar al-Assad au început să se desfăşoare marţi în anumite sectoare din nordul Siriei pe care nu le controlau, în urma unui acord cu autorităţile kurde vizând limitarea ofensivei turce.

Deşi considerate „teroriste” de Ankara, miliţiile YPG sunt aliate ale Occidentului în lupta împotriva jihadiştilor SI, de unde şi condamnarea internaţională provocată de ofensiva turcă.

Fahrettin Altun a afirmat că Ankara şi Washingtonul „sunt de acord asupra necesităţii de a combate şi împiedica revitalizarea DAESH”, dar acuză precedenta administraţie americană a lui Barack Obama că a „subcontractat” această luptă unei „organizaţii teroriste”, în speţă YPG.

Aceste declaraţii au loc a doua zi după un avertisment ferm al preşedintelui Donald Trump, care a cerut Turciei să pună capăt operaţiunii sale militare lansate pe 9 octombrie şi a anunţat o serie de sancţiuni.

Secretarul american al apărării Mark Esper a denunţat şi el dur luni ofensiva militară turcă „inacceptabilă”, estimând că ea a dus la „la eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi” din rândul SI.

Altun a acuzat „responsabili americani” că răspândesc informaţii false privind situaţia din nordul Siriei şi că „ascund crimele comise de filialele siriene ale PKK”.

„Nu este un secret că cariera a numeroşi responsabili americani, militari şi civili, depinde de perpetuarea ameninţării DAESH în Siria”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...