Turcia: Justiţia pune sub acuzare 36 de manifestanţi care au participat la protestele din iunie

Procurorii din Istanbul au inculpat 36 de manifestanţi care au participat la valul de manifestaţii antiguvernamentale violente care au avut loc în oraş în iunie, pentru fapte calificate drept "teroriste", a anunţat vineri cotidianul turc Hürriyet, citat de AFP.
Economica.net - vin, 03 ian. 2014, 16:35
Turcia: Justiţia pune sub acuzare 36 de manifestanţi care au participat la protestele din iunie

Aceste persoane sunt urmărite pentru o serie de crime şi delicte care merg de la „apartenenţa la o organizaţie teroristă” la „propagandă teroristă”, trecând prin „posesie de substanţe periculoase”, potrivit actului de acuzare citat de cotidian.

Fronda a izbucnit la 31 mai 2013 cu mobilizarea unui grup de ecologişti care contestau distrugerea unui parc din Istanbul şi s-a transformat rapid în mişcare politică masivă împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de derivă autoritară şi că vrea să „islamizeze” societatea turcă.

Aceste manifestaţii, reprimate sever de poliţie, s-au soldat cu moartea a şase persoane, 8.000 de răniţi şi mii de arestări.

„Manifestaţiile, care au început în mai, au depăşit stadiul reacţiei democratice pentru a deveni câmpul de acţiune şi de propagandă al organizaţiilor teroriste, cu sprijinul grupurilor marginale”, explică actul de acuzare.

Luna trecută, biroul procurorului din Istanbul a trimis deja 255 de persoane, dintre care şapte cetăţeni străini, în justiţie pentru participare la aceste manifestaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Citi îl numește pe Gabriel Apostol în funcția de director divizie  companii multinaționale pentru România
Citi îl numește pe Gabriel Apostol în funcția de director divizie companii multinaționale pentru România
Citi a anunțat numirea lui Gabriel Apostol în funcția de director divizie clienți companii multinaționale (Global Network Banking) pentru România. În acest rol, Gabriel Apostol va fi......
Azerbaidjanul va crește livrările de gaze către Europa cu 17%. “Este exterm de important să avem infrastructură”
Azerbaidjanul va crește livrările de gaze către Europa cu 17%. “Este exterm de important să avem infrastructură”
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% ...
Compania americană Lakeland cumpără prin intermediul unei subsidiare producătorul de încălţăminte pentru militari Jolly Scarpe Romania cu 2 milioane de euro
Compania americană Lakeland cumpără prin intermediul unei subsidiare producătorul de încălţăminte pentru militari ...
Jolly Scarpe Romania, producător de încălţăminte pentru armată şi pompieri cu o fabrică în Bucureşti, a fost cumpărat ...
Kosovo face un pas spre aderarea la Consiliul Europei
Kosovo face un pas spre aderarea la Consiliul Europei
Kosovo a făcut marţi un nou pas spre aderarea la Consiliul Europei, cu un aviz favorabil din partea Adunării Parlamentare ...