Cutremure în Turcia: peste 2.400 de morți, 2.900 de clădiri prăbușite, inclusiv parte din castelul Gaziantep. Moneda și bursa scad puternic

Un nou seism cu magnitudinea 7,6 s-a produs luni în sud-estul Turciei, a anunţat Autoritatea de Gestionare a Dezastrelor şi Urgenţelor (AFAD) din Turcia, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 06 feb. 2023, 13:36
Cutremure în Turcia: peste 2.400 de morți, 2.900 de clădiri prăbușite, inclusiv parte din castelul Gaziantep. Moneda și bursa scad puternic

UPDATE 19.47 Ministrul Sănătății din Turcia a anunțat că numărul celor care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de 1.651 și alți 11.119 au fost răniți.

UPDATE 17.42 De ce s-au prăbușit atâtea clădiri.

Unul dintre motivele pentru care s-au prăbușit atât de multe clădiri este pentru că acestea au fost construite înainte de 2000, spune Mustafa Erdik, profesor la Observatorul Kandilli și Institutul de Cercetare a Cutremurelor, citat de Aljazeera, când regulile în construcție nu au fost chiar așa de stricte. Strategia pentru cutremure a Turciei arată cât de masivă și rapidă a fost migrația populație în anii ’50 au dus la o dezvoltare urbană slab supravegheată, ceea ce a făcut ca orașele să fie vulnerabile la dezastrele naturale.

După cutremurul cu magnitudinea de 7,6 din 1999, care a lovit orașul Izmir, 17.000 de oameni și-au pierdut viața. Atunci, autoritățile din Turcia și-au dat seama că e nevoie urgentă să reducă riscurile într-o țară predispusă la cutremure. Un an mai târziu a fost aprobată legislația care impunea verificări obligatorii a proiectelor, dar și inspecții pe șantiere.

Însă, numărul clădirilor construite conform codurilor de proiectare rezistente la cutremuri sunt puține, mai spune profesorul Erdik.

Aproape 2.900  de clădiri s-au prăbușit în Turcia, în regiune afectată de cutremure. Printre acestea, și spitalele din Hatay și Iskenderun.

Un alt motiv pentru numărul mare al morților și răniților este și ora la care a avut loc cutremurul. La 4.17 dimineața aproape toată lumea dormea și au fost prinși sub dărâmături. La nouă ore de la primul cutremur, un altul lovea aceeași zonă. 7,6 este magnitudinea celui de-al doilea cutremur majore care a avut loc la ora 13.24. Cinci filmări realizate de televiziunile locale arată cum se prăbușesc clădiri în orașul Malatya, chiar în timpul celui de-al doilea cutremur.

Nu doar clădirile moderne au fost afectate. Castelul Gaziantep, care a rezistat de-a lungul timpului și care datează din perioada hitiților și care a fost extins în timpul Imperiului Roman, s-a prăbușit parțial.

UPDATE 17.10 Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut luni echipelor sale să ofere Turciei ”orice fel de asistenţă necesară” şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară afectată de cutremure puternice. „Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de cutremurul din Turcia şi Siria”, a scris Biden pe Twitter. „Am dat instrucţiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia în coordonare cu Turcia şi să ofere orice fel de asistenţă necesară”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

UPDATE 17.08 Cel puțin 1.498 de persoane și-au pierdut viața în Turcia în urma cutremurului de 7,8 grade, iar alte 810 în Siria, potrivit Aljazeera.

UPDATE 16.39 Cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi, din dispoziția prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, a anunțat Guvernul. Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasada Romaniei in Turcia (Embassy of Romania to Turkey) la Ankara +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

UPDATE 16.27 Numărul celor care și-au pierdut viața în Turcia în urma cutremurelor se ridica la 1.121, potrivit Aljazeera.

UPDATE 15.18 Autoritățile din Siria au anunțat că 783 de persoane și-au pierdut viața și alte 1.500 au fost rănite în urma cutremurului de 7,8 grade, potrivit Aljazeera.

UPDATE 15.03 Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare, informează Agerpres. Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. Documentul precizează că Republica Moldova, care nu este membră a NATO, s-a oferit să trimită o echipă de căutare şi salvare, care are însă nevoie de ajutor pentru a ajunge în zona afectată de seisme.

UPDATE 14.53 Aproape 3.000 de clădiri s-au prăbușit în urma celor două cutremure de peste 7 grade care au lovit Turcia, a anunțat Agenția pentru dezastre. Aproape 10.000 de persoane sunt angrenate în căutările supraviețuitorilor și 216 vehicule au fost trimise în provincia Kahramanmaraş. 7.000 de persoane sunt rănite, iar autoritățile au trimis 300.000 de pături, 19.772 de corturi, 24.172 de paturi, 47.176 delenjerii și 1.106 de seturi de bucătărie, pe lângă mașini de catering și bucătării mobile.

UPDATE 14.37 Vibraţiile puternicelor seisme care au lovit sudul Turciei şi ţara vecină Siria, provocând moartea a peste 1.000 de persoane în ambele ţări, au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat luni Institutul geologic danez, potrivit AFP. ”Cutremurele puternice din Turcia au fost înregistrate în mod clar de seismografele din Danemarca şi din Groenlanda”, a precizat seismologul Tine Larsen, informează Agerpres.

UPDATE 14.24 Numărul morților în urma cutremurului care a avut loc în Turcia crește de la oră la oră. Peste 1.600 de persoane și-au pierdut viața în Turica și Siria, potrivit Aljazeera. Cel puțin 1.000 de persoane și-au pierdut viața în Turcia și alte 582 în Siria.

UPDATE 14.16 Christian Atsu, fostul star de la Chelsea și Newcastle United, se numără printre victimele prinse sub dărâmăturile după ce un cutremur puternic a lovit centrul Turciei luni dimineața, potrivit publicației The Mirror. Internaționalul ghanez, cu 65 de selecții, s-a alăturat clubului sportiv Hataysport din Antakya, vara trecută.  Câțiva membri ai noii sale echipe au fost salvați, însă Atsu se află printre cei care sunt dați dispăruți, alături de directorul clubului, Taner Savut. Eforturile echipelor de salvare continuă.

UPDATE ORA 13.31 Cutremur în Turcia: UE a activat Mecanismul de protecţie civilă Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. În total, România trimite 60 de persoane – 52 din partea unității căutare salvare a IGSU, doi medici și doi asistenți de la SMURD, doi voluntari cu doi câini care au participat la misiuni de acest tip, plus doi câini de la IGSU.

Știrea inițială 

Epicentrul noului cutremur, produs la ora 10:24 GMT, la o adâncime de 7 kilometri, se află în Elbistan, în provincia Kahramanmaraş, situată la 80 de kilometri de epicentrul primului cutremur, care a avut loc luni la ora locală 4:17 (1:17 GMT).

Un cutremur s-a produs luni şi în capitala siriană Damasc, au anunţat mass-media de stat, fără a oferi alte detalii, în timp ce presa irakiană a transmis că locuitorii provinciilor irakiene Dohuk şi Mosul şi ai oraşului kurd Erbil au relatat că au resimţit un seism uşor.

Cutremurul puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit dimineaţa la ora locală 4:17 Turcia s-a soldat cu peste 1.300 de morţi, dintre care cel puţin 912 morţi şi peste 5.300 de răniţi doar în Turcia, conform declaraţiilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

În Siria, un ultim bilanţ indică 473 de morţi şi 1.382 de răniţi, potrivit EFE.

 

 

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, cunoscut ca "Săgeata Albastră", aparţinând CFR Călători, în cadrul......
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul ...
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...