Turcia: Rata inflaţiei a ajuns la aproape 20% în martie

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 19,71% în martie, arată datele oficiale publicate miercuri, depăşind estimările analiştilor şi subliniind adâncirea impactului crizei valutare asupra consumatorilor şi economiei, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - mie, 03 apr. 2019, 09:26
Turcia: Rata inflaţiei a ajuns la aproape 20% în martie

Majorarea vine pe fondul creşterii cu 29,77% a preţurilor alimentelor şi băuturilor non-alcoolice, arată cifrele oficiale publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat).

Investitorii sunt îngrijoraţi de inflaţia ridicată, care în octombrie a urcat la 25,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, deoarece Turcia se confruntă cu o criză valutară care a provocat anul trecut deprecierea cu aproape 30% a lirei turceşti faţă de dolar.

Deprecierea monedei Turciei a dus la majorarea preţurilor şi a erodat încrederea investitorilor în ceea ce odată era percepută drept o piaţă emergentă ambiţioasă.

Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei în Turcia să se situeze la 19,57% în martie, de la 16,77% în februarie.

Deprecierea lirei turceşti şi situaţia economică au reprezentat o temere majoră pentru votanţii la alegerile locale care au avut loc duminică în Turcia. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a pierdut alegerile pentru primăriile marilor oraşe turce Ankara şi Istanbul, conform datelor preliminare. AKP a anunţat că va contesta rezultatele alegerilor locale din Istanbul şi din Ankara.

Voturile în opt districte din Istanbul vor fi renumărate, anunţă Înaltul Consiliu Electoral

Înaltul Consiliu Electoral (YSK) din Turcia va renumăra voturile în opt districte din Istanbul ca urmare a unor contestaţii, a declarat miercuri directorul YSK, Sadi Guven, după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a contestat rezultatele alegerilor locale, relatează Reuters.

Partidul Republican al Poporului (CHP, de opoziţie), care a obţinut o victorie strânsă în faţa AKP, conform unor rezultate iniţiale, a cerut renumărarea voturilor, determinând YSK să înceteze numărarea marţi după-amiază.

Guven a afirmat că renumărarea s-ar concentra mai mult pe voturile nevalabile, adăugând că aceasta nu este o decizie fără precedent.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a decis să depună contestaţie la rezultatele alegerilor locale în toate cele 39 de districte din Istanbul, după ce luni a anunţat că va contesta rezultatele alegerilor din Ankara, unde candidatul opoziţiei s-a situat de asemenea pe primul loc, a relatat marţi cotidianul Hurriyet, citat de Reuters.

Candidaţii AKP, formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, s-au situat pe locul secund atât în capitală, cât şi la Istanbul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...