Turcia: Reforma sectorului minier provoacă disponibilizări în masă

O lege votată recent în Turcia şi menită să întărească securitatea în sectorul minier din această ţară a dus la disponibilizarea a peste 5.000 de muncitori de la minele de cărbune, au anunţat surse sindicale, citate de AFP.
Economica.net - joi, 18 sept. 2014, 10:12

După intrarea în vigoare, săptămâna trecută, a acestei reforme, ca răspuns la criticile ce denunţau condiţii proaste de muncă pentru minerii turci după ce un grav accident minier a provocat în luna mai moartea a 301 de oameni, cel puţin 37 de exploatări miniere din Turcia au anunţat că şi-au sistat activitatea din cauza constrângerilor financiare care le-au fost impuse, scrie Agerpres.

‘Angajatorul este obligat acum să majoreze primele pentru salariaţi, care pot să se pensioneze deja la 43 de ani’, a explicat Osman Tutkun, un lider al sindicatului minier din provincia Zonguldak (nord), cel mai mare bazin minier din Turcia. ‘În mod evident, acesta este o povară financiară pentru companiile de exploatare’, subliniază Tutkun.

Cerută de mai mult timp de sindicatele în domeniu, noua legislaţie a limitat la 30 de ore timpul de muncă săptămânal al minerilor, comparativ cu 48 de ore cât era înainte, şi a impus o serie de noi măsuri de securitate.

Doar în provincia Zonguldak, 22 de exploatări miniere şi-au sistat activitatea şi au disponibilizat 4.000 de muncitori, potrivit lui Tutkun, care atenţionează asupra unei ‘explozii sociale’ în această regiune, puternic dependentă de exploatarea zăcămintelor sale.

Şi-au încetat activitatea şi alte mine, printre care Kutahya (vest) şi Ermenek (sud), a constatat Ministerul Muncii din Turcia.

‘De multă vreme administratorii minelor sunt obişnuiţi cu profituri extraordinare. Ei nu le mai înregistrează şi în acest caz au decis să disponibilizeze oameni’, şi-a exprimat indignarea Fikret Soyak, veteran al sindicalismului minier şi autor al unei cărţi despre relaţiile dintre angajatori şi salariaţi.

În data de 13 mai, o explozie urmată de surparea unei mine în Soma (vest) a provocat decesul a 301 mineri, în majoritate victime ale intoxicării cu monoxid de azot, aceasta fiind cea mai gravă catastrofă minieră din istoria Turciei.

Ancheta judiciară a scos la iveală o serie de nereguli elementare la capitolul securitate din partea întreprinderii de exploatare minieră Soma Komur, care a declinat orice responsabilitate în acest accident. Opt dintre şefii şi angajaţii săi au fost acuzaţi de omucidere involuntară la sfârşitul lui mai.

Turcia se află pe al treilea loc în lume în ceea ce priveşte mortalitatea la locul de muncă, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...